1984. g.

 

Ivan Merz - bio je to veliki čovjek!

 

Simpozij u Rimu o katoličkom laikatu u povodu 60. obljetnice

 uvođenja Katoličke Akcije u Hrvatsku

12. i 13. travnja 1984.

 

          U Rimu na Lateranskom sveučilištu održan je 12. i 13. travnja 1984.

simpozij o hrvatskom katoličkom laikatu u povodu proslave 60‑te obljetnice uvođenja Katoličke akcije u Crkvi u Hrvatskoj za što je najviše zaslužan sluga Božji Ivan Merz o kojemu je na Simpoziju bilo održano posebno predavanje.

          U srijedu, 16. travnja sudionici Simpozija sudjelovali su na generalnoj audijenciji i Papa ih je pozdravio ovim riječima:

 

          "Srdačno pozdravljam sve sudionike Simpozija o hrvatskom katoličkom laikatu u dvadesetom stoljeću što se ovih dana održao u Rimu. Simpozij je pokazao veliko bogatstvo djelovanja hrvatskih laika u prvoj polovini našega stoljeća. Njihov primjer neka ohrabri današnje hrvatske katoličke laike da slijedeći koncilsko učenje o laikatu otkriju svoje nezamjenjivo mjesto u Crkvi, kako bi svojim životom mogli dati svjedočanstvo za evanđeoske vrijednosti na rast crkvene zajednice i za opće dobro društva. Vama i hrvatskim katoličkim laicima u domovini i po svijetu od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov."

 

          Na ovome Simpoziju sudjelovao je i dr. Slavko Šarić, učenik i nasljednik dr. Ivana Merza, kao profesor francuskog jezika na Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu. Na audijenciji je bio u prvom redu, pa ga je Papa srdačno pozdravio i s njime je izmijenio nekoliko riječi. Čuvši za slugu Božjega Ivana Merza, Sveti Otac je rekao: "Bio je to velik čovjek, velik čovjek."