1986. g.

 

Euharistija, apostolat, žrtva vode prema Kristu

koji nam treba biti život

 

Posebna audijencija za mlade Hrvate u Vatikanu,

koji su došli na proslavu Prvog svjetskog dana mladih.

21. ožujka 1986.

         

          Stotine mladih Hrvata hodočastile su u Rim za Prvi svjetski dan mladih koji se tih dana održavao u Rimu. Zalaganjem o. Božidara Nagya, urednika hrvatskog programa Radio Vatikana, bili su primljeni u posebnu audijenciju kod Svetoga Oca. Papa im je održao govor u kojem je istaknuo mnoge misli i ideje velikoga apostola hrvatske mladeži, Ivana Merza, a da ga imenom nije spomenuo;  zbog komunističkih progona hrvatske mladeži prethodnih godina toga časa nije bilo uputno javno ga spominjati, ali je ipak Papa njegove misli predstavio u javnosti. Svi oni koji poznaju život Ivana Merza, odmah su prepoznali na koga je Papa mislio kad je citirao određene poznate misli iz Merzove ostavštine.

           Navodimo nekoliko ideja Ivana Merza koje je Papa spomenuo u svome govoru.  "Život mi je Krist." To su Pavlove riječi od kojih je Merz učinio za sebe ideju  vodilju svoga života i navodi je u svome testamentu. Potom: "Žrtva ‑ Euharistija ‑ Apostolat" - tri riječi koje je Ivan Merz kao geslo predao Hrvatskom orlovskom savezu, a postale su potom program života za tisuće mladih katolika koji su slijedili primjer svoga apostola. Svaku od tih riječi, kao što ćemo vidjeti, Papa je opširno protumačio. Na koncu je Sveti Otac spomenuo da su mu poznate okolnosti dolaska mladih Hrvata u Rim. Time je aludirao na velike žrtve što ih mladi Hrvati čine da bi došli do vječnoga grada Rima, a u kojem su, kad dođu, smješteni sirotinjski, jednostavno i često moraju spavati na betonskim ili kamenim podovima, u vrećama za spavanje i sl.

          Audijencija je bila u Klementinskoj dvorani u Vatikanu 21. ožujka 1986.g. Evo cjelovitog Papina govora što ga je uputio mladim Hrvatima:

 

          "Hvaljen Isus i Marija! Dragi mladi iz Zagreba i Varaždina! Dobro došli u Vječni Grad, u kuću zajedničkog Oca. Željeli ste proslaviti  Prvi svjetski dan mladih zajedno s mladima Rima okupljeni oko Kristova Namjesnika. Raduje me vaš dolazak. Želim da vam donese obilnu duhovnu korist.

          Kao toliki vaši vršnjaci, i vi stojite pred životom i sigurno se pitate što će vam budućnost donijeti. Budućnost je vaša samo u mjeri koliko ćete se znati oduprijeti napastima zla i potvrditi svoju osobnost prianjajući uza sve ono što je istinito, pravedno i dobro. A sve to je utjelovljeno u Isusu Kristu. "Život mi je Krist" rekao je veliki apostol naroda, sveti Pavao, čiji ste grob i baziliku jučer pohodili. Ove Apostolove riječi toliki mladi kroz stoljeća, također i u vašem hrvatskom narodu, učinili su sadržajem svoga života. U Isusu su pronašli prijatelja, izgradili svoju osobnost, usrećili svoj život i živote drugih. A gdje ćete naći Isusa? U prvom redu u Euharistiji koju vam Crkva daje kao duhovnu hranu. Okrijepljeni snagom svete Pričesti spremnije ćete se moći uključiti u apostolat širenja Isusove istine i ljubavi što Crkva očekuje od svakog krštenika. Posebno poziva mlade da budu apostoli svojih vršnjaka. Žrtva i odricanje što traži svaki plemeniti i uzvišeni cilj, kao što je život po Evanđelju i svjedočenje za Isusa, neće vam biti teški ako hranite svoju dušu iskrenom molitvom. U vašem hodu zajedno s Isusom prema ostvarenju svoje budućnosti neka vas prati naša Nebeska Majka Marija.

          Poznate su mi okolnosti vašega boravka u Vječnom Gradu. Zahvaljujem svima koji vam pomažu hodočastiti na sveta mjesta naše vjere.

          Vama, svima vašima, a napose mladima u vašoj domovini koji su se uključili u proslavu Prvog svjetskog dana mladih od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov."

 

1986. g.

 

Tekstovi i pjesma o Ivanu Merzu izvedeni pred Papom

 

200 mladih Hrvata priredilo večernji program za papu Ivana Pavla II.

u njegovu ljetnikovcu u Castelgandolfu

25. srpnja 1986.g.

 

         25. srpnja 1986. papa Ivan Pavao II. primio je u Castelgandolfu u večernjim satima skupinu mladih iz raznih krajeva Hrvatske.  Papa je tada već bio na svome godišnjem ljetnom odmoru.

           Dok su do tada hrvatski hodočasnici, kad bi došli u Rim, Papu slušali, ovaj put je Papa preko jedan sat slušao naše mlade hrvatske hodočasnike, koji su došli iz raznih hrvatskih krajeva. Bile su tu skupine mladih iz Dubrovnika, Zadra, Subotice, Zagreba, Molisa, Međugorja, te mladi Hrvati iz Trsta i Rima. Okupilo se te večeri u Castelgandolfu oko 200 hrvatskih mladića i djevojaka.

Mladi Hrvati su za Papu pripremili te večeri jednosatni program hrvatske duhovne kulture, te vjerske i narodne baštine. Papa ih je slušao veoma pažljivo i njihovo izvođenje programa pratio je s velikom pozornošću.

Tijekom programa bila je izvedena i jedna točka posvećena Ivanu Merzu koju su izveli mladi iz Bazilike Srca Isusova iz Zagreba. Recitirali su pred Svetim Ocem tekstove Ivana Merza u kojima on govori o Papi i Rimu. Papa je s velikim zanimanjem pratio ove tekstove koje je imao i u rukama. Potom su mladi recitirali pjesmu Jozefa Staszkowiana iz Poljske, spjevanu u čast Ivanu Merzu.  Na koncu su svi zajedno otpjevali pred Svetim Ocem pjesmu «Brate Ivane» posvećenu I. Merzu koju su  komponirali mladi u Varaždinu. Sve nazočne Papa je potom pozdravio, održao kratki nagovor i udijelio apostolski blagoslov.