1989. g.

 

 Treba raditi za Merzovu beatifikaciju!

Da li se u njegovoj domovini dovoljno na tome radi?

 

Biskup Franjo Komarica o svojim susretima  s Papom u vezi Ivana Merza

 

Biskup Franjo Komarica često se susretao s papom Ivanom Pavlom II. i govorio je s njime o Ivanu Merzu. Ovdje donosimo njegovu izjavu o tim susretima. Izjava je objavljena u brošuri Sluga Božji Ivan Merz Zagreb, 1989. g. i u Glasilu Postulature, br. 1-2, 1991., str. 1

 

«U mjesecu listopadu 1987. održana je u Rimu Biskupska sinoda o laicima na kojoj  sam aktivno sudjelovao kao predstavnik biskupske konferencije. U svom sam interventu tijekom Sinode  o svjetovnjacima spomenuo pred Svetim Ocem  i pred svim sinodalnim ocima Ivana Mreza kao primjer katoličkog svjetovnjaka i apostola.

Tijekom trajanja Sinode bili su pozvani k Svetom Ocu na zajednički ručak  svi biskupi srednje Europe,  među kojima sam bio i ja. Prije ručka smo se predstavili Sv. Ocu. Kada je došao red na mene i kad sam mu rekao da sam pomoćni biskup u Banjoj Luci, od kuda je bio i Ivan Merz, Papa je odmah spontano reagirao: “Ah,  Merz! ja za njega znam! Više sam puta o njemu govorio. Treba raditi za Merčevu beatifikaciju! Da li se u njegovoj domovini dovoljno na tome radi? “ Nakon ručka zamolio sam Sv. Oca za kratki razgovor, što je on dobrohotno prihvatio,  premda je bio umoran. Sv. Otac me je srdačno primio za ruku i desetak smo minuta razgovarali. Papa je ponovno spomenuo Merza i potrebu da bi se više poradilo na njegovoj stvari,  jer da je prvenstveno na nama u domovini da pospješimo njegov kult, kako bi se popeo na čast oltara.

U mjesecu siječnju 1989. bio sam skupa s ostalim našim biskupima u Rimu “ ad limina”. Zastupao sam svoju biskupiju, jer je ordinarij, msgr. Alfred Pichler, bio bolestan. Prilikom neposrednog razgovora s Papom, kad sam mu spomenuo da sam iz Banje Luke, Papa je odmah rekao : “Ivan Merz”. Pitao je da li se za Merza radi u domovini, te je istaknuo da je to vrlo potrebno.  

 

      Biskup Franjo Komarica,    Banja Luka