1998. g.

 

U Merčevoj rečenici "Katolička je vjera moje životno zvanje" Papa sažeo svjedočanstva kršćanskog života

hrvatskih duhovnih velikana

 

Drugi pohod pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 2.-4. X. 1998.

 

Prigodom svoga drugog pohoda Hrvatskoj od 2. do 4. X. 1998., Sveti je Otac i ovaj put spomenuo slugu Božjega Ivana Merza kao što je to učinio i kod prvoga pohoda Hrvatskoj 1994. Kod ovog drugog pohoda  Papa ga je spomenuo u svojoj propovijedi na svečanoj sv. misi s vjernicima južne Hrvatske u Splitu na Žnjanu, 4. listopada 1998. Donosimo ovdje navod iz četvrte točke govora Svetoga Oca da bismo bolje mogli uočiti kontekst u kojemu je Merz spomenut.

"Predragi, Split i Solin su druga i završna postaja ovoga mojeg pastirskog pohoda Hrvatskoj. Ova dva mjesta imaju sasvim posebno značenje u razvoju kršćanstva u ovdašnjim krajevima - najprije u rimskom, a potom u hrvatskom razdoblju, te dozivlju u pamet dugu i divnu povijest vjere od apostolskih vremena do naših dana.

'Da imate vjere koliko je zrno gorušičino ...', reče nam malo prije Isus u Evanđelju. Milost je Božja učinila da ono zrno vjere proklija i uzraste te postane veliko stablo, bogato plodovima svetosti. Ni u najtežim razdobljima vaše povijesti nisu nedostajali muževi i žene, koji su neumorno ponavljali: »Katolička je vjera moje životno zvanje« (sluga Božji Ivan Merz, in Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis, Roma 1998., p. 477.); nisu nedostajali muževi i žene za koje je vjera bila program njihova života. Tako je to bilo za mučenika Dujma u rimsko doba, za brojne mučenike u doba turske okupacije, kao i za blaženoga mučenika Alojzija Stepinca u naše dane. Odluka vaših otaca da prihvate katoličku vjeru, vjeru koju su propovijedali i ispovijedali sveti apostoli Petar i Pavao, odigrala je glavnu ulogu u vjerskoj i građanskoj povijesti vaše nacije".

Kada se pročitaju svi govori Svetoga Oca s ovog njegova drugog pohoda Hrvatskoj, može se uočiti da je osim kardinala Stepinca od svih hrvatskih duhovnih velikana i kandidata oltara Papa spomenuo još samo Ivana Merza. I ne samo da ga je spomenuo, nego je i naveo poznatu Merčevu misao o katoličkoj vjeri koja mu je postala životno zvanje. Tko je slušao izravno Papin govor, mogao je čuti kako je Sveti Otac navodeći rečenicu Ivana Merza, izgovorio i njegovo ime kao autora iste rečenice. No, ima i nešto više u tom navođenju njegove rečenice. Kad se pažljivo analiziraju Papine riječi o Merzu, vidi se da je u toj rečenici Papa sažeo svjedočanstva kršćanskog života svih ostalih hrvatskih duhovnih velikana; u izvjesnom smislu, prema Papinim riječima, Merz ih sve predstavlja i zastupa tom svojom izrekom, kao i svojim životom i svetošću. Drugim riječima, može se zaključiti, imajući u vidu i treću fazu u koju je ušao Merčev proces, da je nakon kardinala Stepinca Ivan Merz najozbiljniji sljedeći hrvatski kandidat za beatifikaciju.