GORLJIVI APOSTOL VJERNOSTI

Zagrebački Nadbiskup Franjo Kuharić čita pozdravni govor pred Svetim Ocem 30. IV. 1979.

Ime Ivana Merza po prvi puta spomenuto u Bazilici svetoga Petra pred Papom

Prigodom jubilarnog hodočašća Hrvata u Branimirovoj godini, kad se slavila 1100. obljetnica vjernosti hrvatskog naroda Savezu s Petrovom Stolicom koji je obnovio 879. g. knez Branimir, papa Ivan Pavao II. po prvi puta u povijesti služio je svetu misu i izrekao propovijed u hrvatskom jeziku pred oko osam tisuća Hrvata iz domovine i izvan nje. Bilo je to 30. travnja 1979. godine.

U pozdravnom govoru zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić na početku svete mise pred Svetim Ocem u Bazilici sv. Petra tog povijesnog dana među ostalim kandidatima oltara iz hrvatskoga naroda spomenuo je i našega Ivana Merza. Kako je cijeli govor zagrebačkog nadbiskupa objavljen u Glasu Koncila (br. 10, 13. V 1979., str. 5—6) kao i u drugim katoličkim publikacijama, to iz njega donosimo samo onaj dio u kojem je nadbiskup spomenuo našega Ivana:

»Sveti Oče, doista pred Vama i s Vama želimo danas zahvaliti Bogu za dar vjere u zajedništvu Rimokatoličke Crkve; zahvaljujemo Isusu Kristu, Otkupitelju čovjeka, za sve što je dobro i svijetlo u našoj duši i u našoj povijesti. .. Zahvaljujemo za proglašene i neproglašene svece i blaženike, koji su bogatstvo naše duhovne baštine. I u ovom dvadesetom stoljeću imamo niz kandidata oltara. To su: već proglašeni blaženim bl. Leopold Mandić (1942). Sveti Oče, očekujemo njegovu skoru kanonizaciju i molimo Vas za nju. To su sluge Božji: pomoćni biskup zagrebački Josip Lang (1924), provincijal franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu Vendelin Vošnjak (1933), gorljivi apostol vjernosti Kristovom namjesniku na zemlji mladi profesor Ivan Merz (1928); ovdje je grupa mladih iz Zagreba koji se posebno nadahnjuju na njegovu primjeru.

Spominjemo ovdje kao velikog svjedoka vjere zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, o kojemu je u ovoj Bazilici prigodom njegove smrti 1960. blage uspomene papa Ivan XXIII. izrekao dirljiv i svjedočki govor. U Zagrebu je na glasu svetosti umro 1965. i franjevac Ante Antić, a u Varaždinu 1952. majka Klaudija, uršulinka. Iz prošlog stoljeća navodim ime sjemeništarca Petra Barbarića. Svi ti znani, kao i veliko mnoštvo javnosti nepoznatih svetih muževa i žena u našem narodu, plod su Otkupljenja Kristova.«

Pažljivi čitatelj moći će zamijetiti da je osim kardinala Alojzija Stepinca još samo kod našeg Ivana Merza naš nadbiskup našao za vrijedno spomenuti glavnu karakteristiku njegove svetačke pojave: »gorljivi apostol vjernosti Kristovu Namjesniku«. To sigurno pokazuje koliko je našem nadbiskupu na srcu Ivan i njegov primjer vjernosti Crkvi i Papi, pa mu na ovoj pažnji u ime Postulature kao i u ime svih prijatelja i štovatelja Ivana Merza najtoplije zahvaljujemo.