Merz i mladi

S IVANOM U NOVE ŽIVOTNE POBJEDE

»Život mi je bio Krist, a smrt dobitak.« To su riječi iz Ivanova posljednjega pisanoga teksta, iz njegove svetačke oporuke, iz tog izraza njegove vjernosti i hvalospjeva Kristu Bogu. Njegova žrtva života na samrtnoj postelji što ju je prikazao za mladež svoga vremena postala je plodna i za mladež budućih pokoljenja. Koliki i koliki mladići i djevojke nađoše u njemu uzor i primjer pravoga kršćanina. Jedni mu zahvaljuju za sretan izbor svećeničkog ili redovničkog zvanja, drugi za sreću i radost koju su našli u obitelji.

Ni naša generacija, rođena trideset godina poslije Ivanove smrti, ne ostaje prema njemu indiferentna. I ona ga je primila i ona se nadahnjuje njegovim mislima, idejama i planovima, njegovom svetačkom pojavom. Milošću Božjom i ja pripadam tisućama mladih koji su zavoljeli Ivana. Postao mi je ne samo prijatelj, nego i više od prijatelja. Sretna je okolnost da sam u doba najranijih mladenačkih kriza, previranja, nesigurnosti, malodušnosti, susreo Božjega miljenika, koji je učvrstio moju vjeru u Boga i u Crkvu, našu majku.

Želio bih da svi mladi upoznaju Ivana Merza, da pođu putem sunca, koji nam je on pokazao svojom žrtvom, svojim apostolskim radom i svojim svetim životom. Mladost treba ideala, jer bez ideala i oduševljenja ona nije mlada. Ivan nas privlači i oduševljava! Zašto?

Zato jer iz svake njegove riječi zrači milost Božja. To je plod njegove trajne povezanosti s Isusom Kristom, Otkupiteljem čovjeka, u presvetoj Euharistiji, za koju je napisao da će mu biti »najvjerniji prijatelj do groba«. O, kakvog li svetog prijateljstva! Piše Ivan na drugom mjestu: »Ona nas vodi k vrhuncu kršćanske savršenosti, pravog unutrašnjeg života. Ona je naša prva radost na zemlji, po njoj već sada postajemo dionicima buduće slave.« (Put k Suncu, 29. str.).

I ostali njegovi tekstovi, predavanja, brošure, studije, iznose nauku Crkvenog učiteljstva i predstavljaju najautentičniji oblik katekizma mladin. Jer, mladima, na žalost, često nedostaje osnovnoga kršćanskog znanja. A kršćansko je neznanje gore od kuge, rekao je kardinal Karlo Borromeo.

Ivan i danas potiče, savjetuje, bodri, sve u skladu s naukom Petrove Stolice. To je najvažnije, osobito u ovom vremenu raznih odstupanja i zastranjenja, bilo naprijed ili natrag, lijevo ili desno. I kad danas nastojimo da mladi upoznaju Ivanov lik, mi ga ne predstavljamo kao individualca, separatora, koncesionista, frakcionaša ... već kao vjernoga sina Katoličke Crkve. On ne cijepa Crkvu na Petrovu i Pavlovu, već nas vodi prema temelju njezinog jedinstva, prema jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj i rimskoj Crkvi! S dubokom vjerom u Crkvu, Ivan je posjedovao odlučnost i sigurnost da sve može propasti, ali Crkva ne. U oduševljenju za Svetu Crkvu našao je najsigurnije sredstvo za očuvanje sveta života.

U listu mladih »Mi« jednom sam napisao: »Nema te ideologije, sistema, sekte (one su sada moderne i privlačive za mlade), pokreta, koji može ponuditi tako bogat i cjelokupan program života i rada, radosti i nade, zadovoljstva i mira, kao što to može i kao što to želi Crkva.« Za to uvjerenje zahvaljujemo Ivanu!

Nema ljubavi prema Bogu bez ljubavi prema Crkvi. A od kuda je Ivan crpio svoju ljubav prema Crkvi, Bogu i ljudima? Kako je mogao postići savršenu čistoću, zadužiti apostolsko i socijalno djelovanje s dubokim kontemplativnim životom? Zahvaljujući milosti Božjoj i svojoj volji koju je stavio u Božje ruke. Potpunim predanjem Bogu zadobio je mir i radost srca, kakav svijet ne poznaje.

Eto, to je Ivanova veličina i snaga, energija kojom zrači. Približimo se i mi tom idealu. Svojim prijateljima savjetujem da uzmu njegove spise i životopise, neka čitaju i nauče nešto od tog remek-djela Božje ljubavi.

Još bih spomenuo jednu važnu temu: mladi i čistoća. U susretima s mladićima i djevojkama uvidio sam da nemaju gotovo nikakva znanja ni ispravnih načela o stavu Crkve o tom bitnom pitanju ljudske egzistencije. Na žalost mnogi mladi čitaju i usvajaju uvjerenja iz časopisa i knjiga, koja su suprotna naučavanju crkvenog Učiteljstva. Ivan je također bio svjestan toga problema pa je zato objavio knjižicu »Ti i ona«, u kojoj srcem pastira i zabrinutošću oca progovara mladima kako divlje i bijesne snage naše seksualnosti treba ograditi branama kršćanskoga ćudoređa. A zemaljska ljubav jest priprava za još uzvišeniju ljubav, koja nas čeka u Bogu. Treba dobro proučiti tu knjižicu jer o odnosu prema čistoći zavisi mnogo toga u našem životu. Po Ivanovim edukativnim stavovima mogli bismo ga svrstati u red velikih odgojitelja kršćanske mladeži.

Da, Ivan Merz je suvremen za sve generacije. Zato smo ponosni što kršćanskom svijetu možemo dati njegov kristalno čist lik, koji je nastao u našem narodu pod okriljem Božje milosti. Mladi su dobili još jednog zaštitnika i zagovornika u nebu.

Nadam se da ću s Ivanom poći u nove životne pobjede.

Želio bih svoj doživljaj i radost susreta s Ivanom prenijeti na sve prijatelje, na sve mlade, da pođu putem Krista kojim je pošao naš Ivan Merz, jer je to napredak, to je put prema Vječnosti.

Branko, student