Stota obljetnica posvete svijeta Srcu Isusovu

1899. - 11.VI. - 1999.

Na blagdan Srca Isusova ove godine, 11. lipnja 1999., navršilo se točno sto godina kako je Papa Leon XIII. 11.VI.1899. posvetio cijeli svijet Srcu Isusovu. Posvetu je Papa najavio i pripremio posebnom enciklikom "Annun Sacrum" koja je bila objavljena 25. svibnja iste godine, a u kojoj je obrazložio smisao, značenje i važnost te posvete te je odredio i način kako se posveta treba obaviti. U toj enciklici Papa Leon XIII. među ostalim piše: "Pošto je u Presvetom Srcu znak i izrazita  slika beskonačne ljubavi Isusa Krista, koja nas nuka, da ga u zamjenu ljubimo, stoga je zgodno da se preslavnom Njegovom Srcu i posvetimo: a to nije ništa drugo, nego predati se i obvezati Isusu Kristu; jer svaka čast, poštivanje i pobožnost, koja se iskazuje Božanskom Srcu uistinu i u pravom smislu iskazuje se samom Kristu." U nastavku Papa uspoređuje znak Kristova Srca s onim Kristovim znakom koji se ukazao caru Konstantinu i pod kojim je izvojevao pobjedu nakon koje je kršćanstvo dobilo slobodu u tadašnjem rimskom carastvu, te kaže: "Evo, danas se ukazao očima našima drugi presretni i božanski znak: Presveto Srce Isusovo, na komu je križ, koji među plamenom svijetli žarkim svjetlom. Na nj' neka se osloni svaka nada, od njega neka ljudi traže i iščekuju spas." 

Posveta je po Papinoj odredbi u Rimu bila obavljena i u svim biskupijama po svijetu. Sam čin posvete sadržavao je posebnu posvetnu molitvu koju je Papa sam sastavio i nadodao na kraju enciklike, a koja se molila na  dan posvete 11. lipnja. Te se molitva i danas moli u svečanijim zgodama, napose na blagdan Krista Kralja, a nalazi se molitvenicima. Ovu posvetu svijeta Srcu Isusovu sam papa Leon XIII. nazvao je "najvećim činom svoga pontifikata".

Posveta Srcu Isusovu svečano se obavila po svijetu, također i u hrvatskim biskupijama o čemu je opširno izvijestio Glasnik Srca Isusova, br. 9, 1899., str. 194-204. Sljedeće godine, 1900. u Hrvatskoj je organizirana posveta mladeži Srcu Isusovu o čemu donosimo opširniji izvještaj u ovome broju.

Prigodom 100. obljetnice posvete svijeta Srcu Isusovu, Papa Ivan Pavao II. uputio je na blagdan Srca Isusova ove godine, 11. VI. 1999. posebnu poruku cijeloj Crkvi koju donosimo na stranicama koje slijede.