PROSLAVA   DANA   IVANA   MERZA  2000.

10. svibnja

 

Banja Luka
            Dan Ivana Merza, 10. svibnja - 72.obljetnica njegove smrti - svečano je proslavljen u Banja Luci i u Zagrebu. U banjalučkoj župnoj crkvi, u kojoj je Ivan Merz kršten, svečano euharistijsko slavlje  u 11 sati prije podne predvodio je na poziv banjalučkog biskupa postulator kauze Ivana Merza,  o. Božidar Nagy, u koncelebraciji s deset svećenika banjalučkoga dekanata. Kod sv. mise pjevao je banjalučki crkveni zbor pod ravnanjem Miroslava Mire Hričaka. Tom je prigodom i prvi puta bila izvedena pjesma koju je glazbenik M. Hričak komponirao u čast Ivana Merza za koju je napisao i riječi; pjesma nosi naslov "Duša Ivana Merza kuša milost Tvoju, Bože." U svojoj propovijedi postulator je posebno istaknuo Merzovu  veliku  pobožnost Srcu Isusovu, povezujući je sa stogodišnjicom posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu  iz 1900.godine. Za ovu proslavu Dana Ivana Merza banjalučki vjernici pripremali su se posebnom devetnicom. Posljednjeg dana devetnice predpremijerno je u dvorani Biskupskog ordinarijata pred velikim brojem Banjalučana prikazan film o Ivanu Merzu, što ga je za ovu prigodu snimila hrvatska televizija, a koji je dan prije bio predstavljen i u Zagrebu. Film će biti prikazan na hrvatskoj televiziji u nedjelju 14. svibnja.

 

Zagreb

            U Bazilici Srca Isusova u Zagrebu toga je dana navečer u 19 sati svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u povodu Dana Ivana Merza predvodio  apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi. U svojoj je propovijedi msgr. Einaudi istaknuo dvije karakteristike duhovnosti Ivana Merza: ljubav prema Crkvi i papinstvu, što je došlo posebno do izražaja kod Merza za vrijeme proslave jubilarne godine 1925., kada je i sam Merz hodočastio zajedno s orlovima u Rim, što je i opisao u jednom svome članku iz kojega je nuncij naveo najljepše misli. Kako se nalazimo u godini koja je posvećena Euharistiji, msgr. Einaudi je u nastavku na temelju Merzovih tekstova istaknuo i tu njegovu posebnu vrlinu, tj. ljubav prema Kristu nazočnom u Euharistiji koju je Merz svakodnevno primao u ovoj Bazilici, a što je bio temelj njegovog duhovnog života i apostolskog rada. Za vrijeme sv. mise kraj glavnoga oltara bila je izložena prva bista Ivana Merza koju je u bronci ovoga proljeća izradio kipar Mladen Mikulin, a koju je na kraju sv. mise blagoslovio nuncij msgr. Giulio Einaudi.

 

 

Subotica

             U subotičkoj župi sv. Roka, u srijedu, 10. svibnja 2000. na obljetnicu smrti sluge Božjega dr. Ivana Merza, proslavljen je po drugi put njegov dan. U proslavi Dana Ivana Merza sudjelovali su uz odrasle vjernike i ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, te Mladež Euharistijskog pokreta koja se okuplja u ovoj župi. U 18 sati bila je krunica. Krunicu su predmolili prvopričesnici, a mladi iz MEP-a su prije svake desetke krunice pročitali po nekoliko misli Ivana Merza o Mariji, Krunici i euharistiji. U 18,30 sati bila je sv. misa koju je predvodio župnik Andrija Anišić. On je na početku mise pozvao okupljenu djecu, mlade i ostale vjernike da mole za što skorije Ivanovo proglašenje blaženim i svetim te da se u svojim potrebama utječu u njegov zagovor tražeći od Gospodina da po njegovu zagovoru učini i čudo. U prigodnoj propovijedi župnik je prisutne podsjetio u kratkim crtama na životni put i djelo dr. Ivana Merza a potom je protumačio Ivanovu oporuku ističući potrebu da u ovoj svetoj i jubilarnoj godini svi trebamo porasti u dobroti i svetosti, jer su svi pozvani na svetost; a da je svetost moguća i laicima, o tome divno svjedoči Sluga Božji dr. Ivan Merz. Poslije sv. pričesti Ana Lukač je pročitala zahvalu Ivanu Merzu Đurđice Vitković a prije blagoslova, Mladež euharistijskog pokreta je zajedno sa župnikom, klečeći pred njegovom slikom koja je za tu zgodu bila stavljena ispred oltara, predmolila molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Ovom proslavom župljani ove župe željeli su i ove godine dati svoj doprinos širenju štovanja ovog velikog sina hrvatskog naroda.