VIJESTI  IZ  POSTULATURE

 

 

 

Kardinal  Vinko Puljić  o Merzu

Prigodom jubilejskog hodočašća Vrhbosanske metropolije u Rim, Kardinal Vinko Puljić je u svome pozdravnom govoru pred  Papom spomenuo Ivana Merza ovim riječima: « Danas smo kraj groba apostolskog prvaka sv. Petra za vrijeme euharistijskog slavlja obnovili svoj zavjet vjernosti Kristu i vidljivoj glavi Crkve na zemlji: Vama sveti Oče Ivane Pavle II. Kao što je prigodom hodočašća naših predaka Svete godine 1925. zapisao naš sunarodnjak, Banjolučanin, sluga Božji Ivan Merz – kojega se nadamo uskoro vidjeti uzdignuta na čast oltara – tako i mi danas pred Vama svjedočimo kako smo  'shvatili da veličina naroda ovisi o njihovoj vjernosti papi, ovisi o tome kako se oni ravnaju prema zapovijedima i željama Kristova Namjesnika' (Ivan Merz,  »  - O svemu ovome donosi obavijest Glas Koncila u svome broju 15, od 9. travnja 2000. na str. 12 u reportaži o jubilejskom hodočašću Vrhbosanske metropolije u Rim pod naslovom «Obnovili svoj zavjet vjernosti Kristu».

 

 

 

Nadbiskup Franić  Papi o Merzu

            Prigodom proslave zlatnog biskupskog jubileja - 50. obljetnice svoje biskupske službe, splitsko-makarski nadbiskup u miru  Frane Franić hodočastio je u Rim u svibnju 2000. godine i tom ga je prigodom primio Sveti Otac Ivan Pavao II. u posebnu audijenciju. Nadbiskup Franić je u razgovoru sa Svetim Ocem  među ostalim spomenuo i Slugu Božjega Ivana Merza i zamolio je Papu da ga što prije uzdigne na čast oltara. Nadbiskup Franić  je potom predao Svetom Ocu i posebno pismo u kojem je i pismeno izrazio ovu molbu Svetome Ocu.

 

Prva bista Ivana Merza

Za Dan Ivana Merza 10.svibnja 2000. akademski kipar Mladen Mikulin izradio je po narudžbi Postulature za beatifikaciju Ivana Merza njegovu bistu u bronci. To je prva bista koja je načinjena o Ivanu Merzu. Bista je izravno iz ljevaonice dovezena u Baziliku Srca Isusova 10. svibnja  gdje je bila izložena kraj oltara za vrijeme svete Mise koju je predvodio papinski nuncij msgr. Giulio Einaudi koji je bistu nakon svete mise blagoslovio. Bista je trenutno izložena u predvorju Kolegija Družbe Isusove u Zagrebu na Jordanovcu  110.

 

 

Merz u Italiji

            Prof. Luigi Gedda, istaknuti talijanski katolički laik, i nekadašnji predsjednik talijanske Katoličke Akcije koji je preminuo 23. rujna 2000. g., u svojoj  posljednjoj okružnici od srpnja/kolovoza 2000. koju je uputio svim članovima svoje udruge Societa Operaia spominje slugu Božjega Ivana Merza. Povod je za to bila pozicija Ivana Merza koju mu je poklonio postulator. U svojoj okružnici prof. Gedda piše: «Ovih dana primio sam veliku knjigu s posvetom što ju je izdala Vatikanska izdavačka knjižara a odnosi se na Slugu Božjega Ivana Merza, mladog Hrvata koji je umro sa svega 32 godine. On se nadahnjivao u svome životu Euharistijom i Papom, koji je tada bio Pio XI. Trudio se organizirati  jedan svjesni i apostolski laikat. Premda mlad i laik smatran je bio jednim od stupova hrvatske Crkve.» Uz svoju okružnicu prof. Gedda je priložio i jednu sličicu Sluge Božjega Ivana Merza svim članovima s tekstom na talijanskom jeziku. (Luigi Gedda, 4a Bimestrale 2000, srpanj kolovoz 2000.,  Rim 20. lipnja 2000.)

            Prof. Gedda je također napisao i predgovor za talijansko izdanje biografije Ivana Merza koja je u pripremi za izdavanje. Prof. Luigi Gedda bio je veliki lik talijanskog katoličkog laikata prije i poslije  Drugog svjetskog rata. Posebno je zaslužan za pobjedu demokršćana na presudnim poslijeratnim talijanskim izborima od 18. travnja 1948. kad je prijetila ozbiljna opasnost da i Italija postane komunističkom zemljom.

 

 

 

 

 

O Merzu  na Esperantu

za esperantiste iz raznih zemalja

 

 

“Elstara  laiko en la atesto de Evangelio – Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja“. Ove riječi Svetog Oca uzete su kao naslov letka na esperantu za upoznavanje esperantista sa slugom Božjim dr. Ivanom Merzom.

U povodu Međunarodnog katoličkog esperantskog kongresa, koji je održan početkom rujna 2000. g. u Riminiju u Italiji, a na kojem su sudjelovali esperantisti iz petnaestak zemalja Europe i Afrike, pripremljen je letak o dr. Merzu. Osim sažetog životopisa, na esperanto su prevedeni i izvodi iz obraćanja Pape mladim hrvatskim hodočasnicima u kojima Sveti Otac  upućuje mlade da slijede put dr. Merza, kao i izvodi iz propovjedi kardinala Kuharića o Ivanu Merzu. Svoje mjesto u prijevodu našlo je i desetak misli dr. Merza, kao i devetnica s molitvom. O predstavljanju letka o dr. Merzu na esperantskom kongresu informirao je Radio Vatikan, te IKA.

Ovo je, kako se nadamo,  samo početak obavještavanja o dr. Merzu putem esperanta. Isti je letak podijeljen i sudionicima Alpe-Jadran esperantske konferencije koja je održana krajem rujna 2000. g. u Ptuju. Tijekom jesenskih mjeseci 2000.g. letak je bio upućen na adrese katolika-esperantista u još tridesetak zemalja.

Prva pozitivna reakcija već je pristigla iz uredništva glasila Međunarodne udruge katolika esperantista s molbom da se pripremi tekst o Ivanu Merzu za to najstarije esperantsko glasilo koje izlazi gotovo cijelo stoljeće.

2001. godine Zagreb će biti domaćin i 15. Ekumenskog esperantskog kongresa. I to će biti prigoda da se još više esperantista upozna s dr. Ivanom Merzom, a organizatori planiraju i posjet bazilici Srca Isusova i njegovu grobu.

Marija Belošević,

predstavnik Međunarodne udruge katolika esperantista za Hrvatsku

 

**********************

 

Recital o Ivanu Merzu  s. Kazimire

            Sestra Kazimira Živičnjak iz Družbe sestara Predragocjene Krvi Kristove napisala je veoma uspješni recital posvećen Ivanu Merzu koji je već jednom bio izvođen u Zagrebu na proslavi Dana Ivana Merza. Recitalu je s. Kazimira dodala i svoj nadopunjeni rad što ga je napisala za vrijeme svoga teološkog studija na temu  «Bol i žrtva u Merzovu životu i apostolatu». Oba ova djela s. Kazimire još su jedan vrijedan doprinos u proučavanju i populariziranju svetoga života Sluge Božjega.  Djela su već pripremljena za tisak i bit će s vremenom objavljena.