«Dr. Ivan Merz, prvoborac Katoličke Akcije», Nedjelja, Zagreb, 13. siječnja 1935., br. 3, str. 2

Dr Ivan Merz
Prvoborac Katoličke Akcije

 

            Idejni vođa bivših Orlova, čovjek koji je svojim životom i radom donio duhovnu revoluciju u katolički život i rad našega naroda, koji je našoj najmlađoj generaciji hrvatskih katolika, našim Križarima, pokazao put Euharistije, Apostolata i Žrtve... mnogo je radio i propagirao, Katoličku Akciju pape Pia XI.

Dr. Ivan Merz, prvoborac Katoličke Akcije među Hrvatima, čovjek koji je obnovio preporodni rad velikog biskupa Mahnića među Hrvatima, ostavivši Križarima iza svoje smrti daljnje izvršenje ove velike zadaće, govorio je i učio o Katoličkoj Akciji ovo:

»Katolička Akcija je jedno od najsuvremenijih sretstava duhovne pastve. Katolička Akcija je apostolat svjetovnjaka, i to socijalni apostolat, koji se vrši u društvu, koje je negda bilo kršćansko, a sada je dekristijanizovano. Katolička je Akcija jedno od sretstava, kojim se Crkva služi za kristijanizaciju društva. Katolička je Akcija time suradnica Crkve u spasavanju i posvećivanju duša, stvarajući takav socijalni poredak svjetovnoga društva koji je potreban, da Crkva uzmogne u njemu nesmetano vršiti svoje djelo otkupljenja i posvećenja. Katolička Akcija ide dakle za stvaranjem kršćanskoga društvenoga poretka.

Katolička Akcija ide za primjenjivanjem, učvršćivanjem, širenjem i obranom katoličkih načela u životu pojedinaca, obitelji i društva. Jer je preduvjet svakom socijalnom apostolatu vjerski uzgoj pojedinaca, to se i Katolička Akcija bavi tim vjerskim uzgojem, ali se ona kod njega ne zaustavlja, već vuče praktične konsekvence za apostolat u svjetovnom društvu. Katolička se Akcija za postignuće svoga cilja služi kao vanjska akcija Crkve, za razliku od unutarnje akcije koja je čisto vjerska i duhovna i kod koje se Crkva služi čisto vjerskim udruženjima,... i nereligioznim sretstvima kao štampom, školstvom, propagandom, zakonodavstvom itd.

Katolička se Akcija rodila kao reakcija proti liberalnom laicizmu i ona odgovara suvremenim društvenim prilikama. Prema potrebama ona se mijenja, raste i iščezava.

Katolička je Akcija neposredno vođena od svjetovnjaka, ali u ovisnosti od crkvene vlasti.

Katolička je Akcija novo poglavlje velike knjige, koja se počela pisati s Kristom i apostolima, knjige, koju Crkva piše u vanjskom, svjetovnom, ljudskom društvu. Ova vanjska akcija Crkve dovršit će svoje djelo tek na koncu svijeta.

Katolička je Akcija mnogostruko organizovani rad, jer se u Katoličkoj Akciji nalaze katolici svih staleža, slojeva i dobi. U njoj imade mladića, staraca, đaka, muževa, žena, seljaka, radnika, učenih, neukih itd. Ona je otvorena svima, koji smatraju socijalni apostolat svojom posebnom dužnošću. Time se Katolička Akcija razlikuje n. pr. od ekonomske akcije, koja prima ljude istih ekonomskih interesa i od stranačko političke akcije, jer politička stranka trpi u svojim redovima samo one ljude, koji se slažu s njenim čisto političkim programom.

Katolička je Akcija dakle mnogostruko organizovani rad svih katolika i stoji izvan i iznad svih političkih stranaka.

Katolička je Akcija radi Crkve, pa je jasno, da Crkva mora da vodi tu akciju. Kao što je plug radi seljaka, jer njim on ore, isto tako je Katolička Akcija onaj plug, kojim Crkva ima da uzore svjetovno ljudsko društvo, da unj zatim uzmogne zasaditi sjeme unutarnjeg kraljevstva Božjeg, i kao što seljak sam izabire oblik pluga, jer o tom obliku ovisi, kako će moći izorati svoje polje, kako će postići svoj cilj, isto tako i Pastiri Crkve imadu pravo i dužnost, da odrede, kakav će oblik imati ta Katolička Akcija, pomoću koje će oni kristijanizirati društvo. Crkva vodi Katoličku Akciju po biskupijama, jer ona spada u  duhovnu pastvu, a vrhovna glava duhovne pastve jest biskup. Ali jer današnje društvene potrebe prelaze područje pojedinih biskupija to biskupi priznaju vlast nacijonalnih stručnih središnjica, i ove prema propisima svojih poslovnika i oslanjajuć se na priznanje njihove vlasti sa strane biskupa, protežu svoju djelatnost na dijecezanske stručne centrale, t. j. okružja i na pojedine organizacije, koje se nalaze na područjima pojedinih biskupija. Jake nacijonalne interdijecezanske stručne središnjice kadre su, da u suvremenom društvenom kaosu budu nosiocima djelotvorne Katoličke Akcije. Danas nije moguće prirediti uspješnu manifestaciju, uspješan protest, uspješnu akciju za pobijanje krivovjerja, nećudorednosti, za katoličko školstvo, bez jakih nacijonalnih središnjica, koje istu i jedinstvenu disciplinu nameću svakom članu Katoličke Akcije, bio taj u najzabitnijoj gorskoj župi ili u središtu velikoga grada.«