Slava ŠARIĆ, «O devet-godišnjici smrti Dr. Ivana Merza», Nedjelja, Zagreb, 9. lipnja 1937., br. 19, str. 2

O devet-godišnjici smrti Dr. Ivana Merza

 

Svakog smo 10. svibnja vremenski godinu dana dalje od smrti Dra Ivana Merza, koji nas je ostavio i preselio se svome Gospodinu 10. V. 1928. godine. Dok je bio živ i kretao se među nama, mnogi je osjetio njegov svetački duh, mnogom je bio nerazumljiv njegov žar idealizma, mnogi ga je sa začuđenjem i divljenjem slušao i gledao, ali vrlo su rijetki bili oni, koji su potpunoma shvatili njegov rad, i njegove riječi,, i njegovo značenje za katolički preporod i život Hrvatskog naroda. Istom kad je Dr. Merz umro, shvatili smo, da smo u svojoj sredini imali čovjeka »komu je život bio Krist«, i svaka misao, i svaka riječ i svako djelo upravljeno samo na to, da Krist postane život i drugim ljudima i čitavom narodu.

U svojoj gorljivosti neumoran je bio; u gorljivosti širenja Božjeg, Crkvenog, Papinskog duha u gorljivosti obnove i preporoda omladine i naroda. I taj njegov duh bio je snage duha izabranika Božjih, snaga jakih vođa. I Merz je bio vođa. Vođa duša. On je i danas vođa. Za njegovim primjerom mnogi i mnogi du. Po njegovom primjeru vođom je postalo čitavo Križarstvo, vođama u dobru i u radu i duhovnom preporodu, sebe, i svoje okoline, i svoga naroda postao je svaki pojedini križar.

Merz je djelovao i danas djeluje na sve bez razlike dobe i staleža. Omladini je uzori, stariji ga nasljeduju. Priprosti križar seljak zna za njega. A inteligenciju je našu mnogo zadužio. I prije Merza bila je naša inteligencija u dosta slučajeva bliza Crkvi pače i katolička. Ali to je bio u glavnom salonski katolicizam. A taj je salonski katolicizam, inače posve tuđi duhu i tradiciji Hrvatskog naroda, Merz pokopao. On je našoj inteligenciji pokazao šta znači biti katolik, katolički misliti, osjećati i živjeti. I ako danas t. zv. mlađe generacije kat. inteligencije, križarske generacije, a i mnogi drugi mlađi, žive životom euharistijskim i molitvenim, žvotom liturgijskim i apostolskim životom crkvenim i narodnim, uz milost Božju zasluga je to Ivana Merza, kojim se je Bog poslužio, da nam bude učiteljem i primjerom. Prednjačio nam je dnevnom sv. Pričešću, prednjačio nam je svojim velikim molitvenim životom, svojim molenjem breviara poput kakvog svećenika, svojim razmatranjima, pokorom, žrtvom, apostolatom, zagrijavanjem za sve, što dolari od Crkve i Pape, bio nam je uzorom svojom visokom inteligencijom i neprestanim studijem, obojim usmjerenim samo na slavu Božju i sreću naroda. Početak i svršetak svega bila mu je riječ Kristovog namjesnika. Merz je k nama donio ljubav k Papi, on je naučio našu inteligenciju bez pri govora i s oduševljenjem primati svaku riječ Vatikanskog Starca.

Kolike su istom tisuće i tisuće hrvatske omladine, koje su Merčevim direktnim i indirektnim djelovanjem otrgnute pogubnom djelovanju danšnjih rastrojenih vremena i privedene Bogu, Crkvi i očuvane Narodu? Orlovstvo i poslije Križarstvo, puno Merčevog duha, djelovalo je na mladež i stvorilo od nje pionire dobra. Ivan Merz jest duhovni otac mnogih tisuća hrvatskih križara, koji u život provode duh Euharistije, žrtve i apostolata, kojemu ih je Merz naučio. Uopće duhovni svoj program Križarstvo duguje samo njemu. Merz mu je dao duhovni temelj i pravac u crkvenom duhu, s kojega ono nije nikada skrenulo. Njegovom zaslugom, i bez ikakvih preobražaja i metamorfoza, uvijek je Križarstvo stajalo na stanovištu Crkve, Papinstva i Kat. Akcije.

Da, i sama Kat. Akcija u Hrvatskom narodu sačinjava posebno poglavlje Merčeva života i djelovanja, veliko, vrlo veliko poglavlje. On je donio K. A. Pia XI. među omladinu i narod, on je poučavao ne samo svoje Orlove , nego i samo svećenstvo. On je prvi i glavni pionir te Kat. Akcije, koja se bez njega, ne može, ni ne smije zamisliti.

Danas, nakon devet godina od njegove smrti osjeća se već vrlo mnogo plod njegovog rada i njegov blagotvorni utjecaj. Ideje, što nam ih on donese i kojima nas on nauči, preko Križarstva osvajaju sve više i više terena. Danas znamo, šta je Merz bio i šta je za nas sve značio, a do mala će ako Bog da Merz u oživotvorenju i pobjedi svojih ideja postati velikanom i svojinom i Crkve i čitavog Hrvatskog naroda.

S. Š.



«Merzova godina», Nedjelja, Zagreb, 30. lipnja 1937., br. 22

 

Merzova godina

 

Kako se u svibnju 1938 navršava deset godina od smrti pok. Dra Merza, odlučilo je vodstvo VKB da se društvena godina 1937.-1938. na poseban način posveti uspomeni na pok. Dra Merza. Tu društvenu godinu prozvalo je vodstvo VKB »Merzovom godinom«, koja traje od 1. rujna 1937. godine do 1. rujna 1938. godine. U toj godini će Križari uopće, a Križari đaci napose posvetiti najveću pažnju proučavanju idejnih osnovica svoje organizacije u vezi sa onim, što je pisao i radio pok. Dr. Merz. A posvetit će se i najveća pažnja praktičnoj provedbi čistih ideja pok. Dra Merza u život. Križarsko đaštvo će već na ovogodišnjem svom tečaju stvoriti odluke o svemu, što valja učiniti u Merzovoj godini. Akademskom Križarskom bratstvu »Mahnić« povjereno je po VKB-u da razredi cio program Merzove godine da ju što bolje organizuje.