(Bez naslova), Nedjelja, Zagreb, 12. rujna 1943., br. 21

 

(…)

Prošlu radnu godinu proglasila su Vodstva Križarske Organizacije Godinom Dra Ivana Merza. Proslavili smo u njoj petnaestu obljetnicu smrti ovog prvog, svetog i najvećeg Križara. Članstvo je živo nastojalo da što bolje upozna svetački i suvremeni lik svoga velikog prvoborca. To je imalo svrhu da što više mladih ljudi pođe Merčevim stopama, da poput našeg brata Ivana zasuče rukave na neumorni rad za Kristovo kraljevstvo na Hrvatskom Narodu.

(…)p>

 

(…)

Poslie podne braća su posjetila grobove biskupa Mahnića i Dr. Ivana Merza. Nad zemnim ostacima svojih velikana obećali smo vjernost križarskom idealu i molili za organizaciju, za umrle i poginule Križare, za beatifikaciju Dr. Merza i uztrajnost u dosadašnjem nastojanju.

(…)

 

(…)

Križarska izdanja pojavljivala su se kad god i koliko god je to bilo moguće. Za koji dan izlazi iz tiska i novi životopis Dr. Ivana Merza. Važno je kao uspjeh ove godine iztaknuti i proslavu petnaeste obljetnice njegove smrti.

(…)

 

(…) esse omnium nostrum deliberatam, id unum fieri et esse quod ille vir Dei Doctor Ivan Merz voluit atque predixit: (…)

 

(…)

U godini dra Ivana Merza braća i sestre su živo molili za što skoriju beatifikaciju svoga prvoborca i uzora. Prinošene su u tu nakanu brojne zajedničke žrtve i molitve.

(…)

 

(…) Merčev kvasac svuda je djelovao. (…)

 

(…) uzvikom »Hrvatska Kristu!«, mi nastojimo sliediti svoj divni uzor, svog prvoborca, prvoborca Katoličke Akcije u Hrvatskoj, svoga velikog brata Merza.

(…)

 

(…)

Hrvatska katolička mladež, s pomoću Božjom i zagovorom Dr. I. Merza, uspješno je završila ovogodišnji tečaj i vratila se svojim kućama uvjerena o uspješnosti križar- (…)

 

(…)

Zadnji dan tečaja pohodili su tečajci grob Dr. I. Merza na Mirogoju preporučujući mu skrušenim u usrdnim molitvama uspjeh djelovanja Križarske organizacije.

 

 

 

Križarsko Bratstvo Brod na Savi nam javlja da njegovi članovi svakog prvog petka u mjesecu ne doručkuju i zajedno pristupaju sv. Pričesti za beatifikaciju Dr. Ivana Merza. – Isto tako na svakom sastanku posebno mole da Gospodin što prije uzdigne Dr. Ivana Merza na čast oltara.



(Bez naslova), Katolički tjednik, 12. rujna 1943., br. 37

 

(…)

Križari će svojim radom i putem nastaviti, koji im je pokazao Dr. Ivan Merz, uvjereni, da tim svojim radom najbolje služe Bogu, Crkvi i narodu.

(…)

 

(…) da ćete nastavit radom i putem, što Vam ga je pokazao Dr. Ivan Merz. Ja sam uvjeren, da ćete se takovim radom najbolje odužiti sv. Crkvi i Hrvatskoj Domovini. Mi trebamo osobito sada izgrađenih katoličkih značajeva, koji ne poznaju nikakvih zapreka, niti se boje ikakvih potežkoća, kad se radi o dobru sv. Crkve i Hrvatskog Naroda. (…)



«Italija: »Osservatore Romano« i »Credere« o Dr. Ivanu Merzu», Katolički tjednik, 12. rujna 1943., br. 37

 

Italija: »Osservatore Romano« i »Credere« o Dr. Ivanu Merzu

 

Studentski list Talijanske Katoličke Akcije »Credere«, koji izlazi u Rimu, u svom 13. ovogodišnjem broju, donosi obširan prikaz rada i života Dr. Ivana Merza, prvoborca papinske Katoličke Akcije u Hrvatskoj. U listu se konstatira, da su Dr. Ivana Merza, zbog glasa svetosti, Hrvati odmah poslije njegove smrti počeli: jako štovati, a osobito mladež organizirana u križarskim redovima.

A još prije toga, prigodom 15godišnjice smrti Dr. Ivana Merza, objelodanjen je o njemu liep članak u vatikanskom poluslužbenom listu »Osservatore Romano« (od 10. i 11. V. 1943.). Za Dr. Merza se tu veli, da je »najznačajniji pobornik Katoličke Akcije kod Hrvata«, »čovjek velike naobrazbe i dubokog duhovnog života«.