Ilija MIJATOVIĆ, «Stopama sv. Benedikta i dr. Merza u Rimu», Glasnik Srca Isusova i Marijina, Zagreb, kolovoz 1980., br. 8, str. 264-265

 

Stopama sv. Benedikta i dr Merza u Rimu

 

I ove godine je za 1. svibnja krenulo hodočašće mladih u Rim nadahnuto primjerom Ivana Merza i njegovom ljubavlju prema Crkvi i Kristvu Namjesniku. Ovo je već četvrti put zadnjih godina da mladi hodočaste u Vječni grad. Ovogodišnje hodočašće koje je organizirala Bazilika Srca Isusova i Svetoduška zajednica mladih MI okupilo je 200 mladih iz raznih krajeva naše domovine: Zagreb, Banja Luka, Sarajevo, Split, Makarska, Osijek, Slav. Brod, Varaždin, Krk itd. Cilj hodočašća bio je posjetiti sveta mjesta koja su povezana s početkom i  razvojem kršćanske vjere i ondje se pomoliti. Željelo se doživjeti univerzalnost naše svete vjere u susretu s tolikim hodočasnicima iz svih krajeva svijeta. Nakana je bila također da se probudi svijest pripadnosti jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Tom smo prigodom također obnovili uspomenu na Branimirov jubiljej i tisutljećnu viernost Hrvata Rimu i Kristovu Namjesniku Svetom Ocu. Željeli smo također doživjeti radost, sreću i zahvalnost Bogu što pripadamo Katoličkoj Crkvi.

 

Ovo hodočašće je trajalo šest dana, od 29. IV do 4. V. Započeli smo ga sv. misom u zagrebačkoj katedrali, koju je predvodio biskup Mijo Škvorc i izrekao nam pobudnu homiliju. Putovali smo cijelu noć jer smo željeli svakako stići na zajedničku audijenciju u srijedu prije podne. Taj susret s Kristovim namjesnikom bio je svakako vrhunac našega hodočašća. Trg Svetog Petra bio je ispunjen mnoštvom od 100.000 hodočasnika iz svih krajeva svijeta. Vijorile su se razne zastave i razni natpisi. Kad je otkucalo 11 sati, pojavio se Sveti Otac. Burni poklici, pljesak, oduševljenje prisutnog mnoštva. Papa sve pozdravlja i obilazi trg u otvorenom automobilu. Rukuje se s kime stigne. Dolazi na povišeno mjesto i odande kao vrhovni učitelj vjere razrađuje već prije započetu katehezu iz Geneze. Ljubav nada sve. Bez ljubavi ništa se ne može učiniti. Ljubav osvaja svijet.

Nakon govora na talijanskom jeziku Sveti Otac pozdravlja skupinu po skupinu na njihovim materinjim jezicima. Bili smo obavješteni da će Sveti Otac i nama progovoriti nekoliko riječi na našem jeziku. Napeto smo iščekivali taj momenat. Nismo dugo čekali. Papa nam se obratio slijedećim riječima na našu veliku radost:

 

Dragi moji Hrvati!

 

Pozdravljam sve hodočasnike iz Hrvatske, a posebno grupu mladih koji su došli pod vodstvom oca Božidara Nagya isusovca, i oca Marija Tolja, konventualca, u Vječni Grad na spomen hodočašća koje je vodio u Rim pokojni profesor, sluga Božji, doktor Ivan Merz. Vi nastojte slijediti stope tog velikog katoličkog laika. (...)

 

Pozdravljam također i hodočasnike koji su došli povodom velikog jubileja svetog Benedikta, zaštitnika Evrope, pod vodstvom oca Martina Kirigina, benediktinca, i oca Roke Tomića, franjevca. Ideali svetog Benedikta znače mnogo i za današnju Evropu.

 

Dragi moji Hrvati, ostanite uvijek vjerni Isusu Kristu, nebeskoj Majci Mariji, svetoj Crkvi. Zapamtite i kažite to i kada se vratite vašim kućama, da vas Papa voli i blagoslivlje rado vas i sve vaše.

 

Dok nam je Sveti Otac govorio, od radosti i oduševljenja nekoliko puta smo ga prekidali burnim pljeskom kao što su to činile i druge grupe.

 

Naknadno smo doznali da je Sveti Otac imao pripremljen duži tekst govora koji nam je htio reći, ali je tekst morao biti skraćen zbog mnogih grupa koje je Sveti Otac također trebao pozdraviti. Ispušteni dio odnosio se na našega Ivana Merza i nadovezivao se iza riječi »tog velikog katoličkog laika« i glasi: 'koji je bio ne samo uzor profesor nego i uzor katolik i predvodnik liturgijske obnove u Hrvatskoj. On je redovito čitao svaki dokumenat izdan od naših Prethodnika, on je redovito molio; doktor Merz se redovito ispovijedao, dnevno je slušao svetu Misu i primao svetu Pričest. Činite to i vi, i tako ćete staviti u praksu odluke Branimirove godine, kako ste svečano obećali prošle godine.«

 

Ovo je prvi put da jedan Papa spominje Ivana Merza, i to ovako lijepim riječima, stavljajući ga kao uzor koji treba slijediti. Nadamo se da nije daleko čas kad ćemo pristupiti momentu kad Kristov Namjesnik bude proglašavao našega Ivana blaženim i svetim.

 

Pošto je Sveti Otac završio svoj govor i pozdrave raznim grupama, spustio se među hodočasnike. Najprije je obišao bolesnike, a onda je do­šao i do nas. Mnogi od naših mladih su se s njime pozdravili i rukovali.

Boravak u Rimu prošao je veoma brzo. Mnogi su zaželjeli ponovno doći. Na povratku osim Asiza posjetili smo i Norciu, rodno mjesto sv. Benedikta prigodom 1.500 obljetnice njegova rođenja.

Hodočašće mladih u Rim ponovo će se organizirati iduće godine za 1. svibnja.

Ilija MATANOVlĆ