Proslave Krista Kralja

OPŠIRNIJI PROGRAM SA SLIKAMA

SVEČANA AKADEMIJA

BLAGDAN KRISTA KRALJA 25. XI. 1979.

Velika dvorana Sjemeništa na Fratrovcu 38, u ZAGREBU

Tekstovi za voditelja programa i najavljivanje pojedinih točaka

1. Pozdravni govor drži o. Božidar Nagy, D.I., organizator akademije u ime Postulature Ivana Merza.

 

2. S Kristom Kraljem započinjemo ovaj naš susret s njime ćemo i završiti na završetku u kapelici. Krist Kralj daje smisao i Branimirovoj Godini i svakom vjerskom slavlju jer je sve na kraju upravljeno da se proslavi i ostvari u njemu. Liturgijski himan u čast Kristu Kralju recitira Robert Borenić.

 

3. Vokalno instrumentalni sastav „Korona“ Iz Bazilike Srce Isusova izvest će nam dvije kompozicije: Ljubav je jača od boli i Postoji put. Tekst napisala Branka Babičković.

 

4. Poemu u tri djela "Slovo kneza Branimira" od Mirka Validžića recitira Ljubica Horvat. Poema je objavljena u 3. broju hrvatske književne revije Marulić od ove godine 1979.

 

5. Časna sestra Cecilija Pleše, koju dobro poznajemo sa mnogih naših nastupa u okviru Collegiuma pro Musica Sacra otpjevat će nam večeras dvije kompozicije. Na klaviru prati voditelj i dirigent Collegiuma pro musica Sacra sestra Imakulata Malinka.

 

6. Nalazimo se također u godini djeteta ove godine pa nam je drago da u našem večerašnjem programu sudjeluje i jedan predstavnik mlađe generacije: Janko Mršić uč. 6. razr. Osnove škole. On će nam na vijolini izvesti : Sonatu u D-duru od Hendela. Usput spomenimo da je Janko na takmičenju učenika muzičke škole u vilini u svojoj kategoriji osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj lanjske godine.

 

7. Ing. Josip Kokić pričitat će nam pjesmu "Blagoslov pape Ivana Osmog" od Petra Grgeca poznatog našeg književnika i javnog katoličkog radnika, sada već pokojnog. Pjesma je objavljena u Kalendaru Danica Ćirilometodskog društva za sljedeću godinu. Ispjevana je u narodnom desetercu, a opisuje onaj važan događaj susreta hrvatskih poslanika s Papom Ivanom VIII. 879. godine kojom zgodom je uspostavljeno ponovno jedinstvo Hrvata s Rimskom Crkvom i Petrovom Stolicom. Tom je prigodom Kristov Namjesnik blagoslovio Hrvatski narod.

 

8. Na programu dalje slijedi poznati naš kompozitor i pjevač Čedo Antolić sa svojom grupom pjevača iz župe Krista Kralja (danas slave crkveni god.) Oni će nam izvesti dvije pjesme.

 

9. Pjesmu "Branimiru nakon 11 minulih stoljeća" od Stanka Dominića recitira Maša Ružićka.

10. Mali zbor župe sv. Josipa izvodi dvije kompozicije: Prijatelji kada odu i Bez naslova.
Autor teksta: Zlatko. Glazba – prerađena

 

11. Pjesmu u prozi "Ovdje i zauvijek" od T.H. Mara objavljenu u 2. broju Hrvatske književne revije Marulić od ove godine, recitira Branka Babičković. Pjesma je objavljena prigodom proslave Branimirove godine.

 

12. Vokalni ansambl Lotršćak, koje smo već čuli na našim lanjskim proslavama kao prvu od svojih točaka izvodi crnačku duhovnu melodiju.

13. S. Cecilija Pleše izvodi dvije festivalske pjesme u pratnji s. Imakulate.

14. U našem večerašnjem programu sudjeluje i grupa mladih iz Rečice kod Karlovca, koja se nalazi pedeset kilometara od Zagreba. Oni će obogatiti naš večernji program narodnim melosom. Uz tamburice će nam najprije izvesti pjesmu To je mir; čut ćemo kako to lijepo zvuči na narodnim instrumentima – a onda će nas razveseliti s nekoliko narodnih melodija. Mnogi su već čuli za KIKI-a iz Rečice i njegov lijepi glas. I on se odazvao da sudjeluje u ovoj našoj proslavi. Otpjevat će nam dvije melodije.

 

15. Poslušat ćemo što je Papa Ivan Pavao II. rekao o Kristu Kralju na današnji blagdan u Rimu u podnevnom nagovoru za vrijeme molitve Anđeoskog pozdravljenja..

16. Poruka sudionika proslave zagrebačkom Nadbiskupu Franji Kuhariću.

17. Popratni dopis organizatora

18. Polsatni film: Povijest Crkve u Hrvata.

19. Klanjanje pred Presvetim s prigodnim molitvama i pjesmama u kapeli Sjemeništa.

20. Knjiga od vlč. D. Kocipera: Isus Krist – Mesija, Kralj, Sin Božji