Proslave Krista Kralja


Uvod za scenski prikaz obreda Oblačenje novakinje benediktinke

Na svečanoj akademiji za blagdan Krista Kralja

23. studenog 1980. g.


Prije prikazivanja obreda Oblačenja novakinje benediktinke, o. Božidar Nagy, organizator akademije, dao je uvod za publiku kako bi s više razumijevanja mogla pratiti ovaj scenski prikaz Obreda.

„Kao što je naznačeno u programu sada će biti prikazan Obred oblačenja novakinje benediktinke. Tri su okolnosti utjecale da smo odlučili staviti ovaj prikaz obreda u naš današnji program. U prvom redu tu je 15. stoljetni jubilej sv. Benedikta koji se slavi u cijeloj Crkvi ove godine. Tolike tisuće i tisuće mladića i djevojaka kroz stoljeća slijedili su sv. Benedikta i njegovu duhovnost posvetivši svoj život Bogu u redu koji je on osnovao. Malo je tko od nas imao ili će imati mogućnost prisustvovati jednom takvom svečanom obredu početka Bogu posvećenog života. Večeras će međutim kroz ovaj scenski prikaz imati prigodu to vidjeti.
Poseban poticaj za ovaj prikaz Obreda dao nam je naš Ivan Merz koji je sam prisustvovao jednom takvom obredu oblačenja novakinje benediktinke u Parizu. Mnogima od vas to je sigurno poznato iz njegova životopisa. Ivan je ostao pod dubokim dojmom pa je još iste večeri 4. studenog 1921.god. opisao to u svom dnevniku. Četiri godine kasnije dao je prevesti taj obred i objavio ga je u časopisu za žensku mladež Za vjeru i dom i to u rubrici Vječni Rim koju je u tom časopisu uređivao. Nekoliko mjeseci pred smrt objavio je svoj doživljaj opis obreda iz svoga dnevnika kao poseban članak. Sve te okolnosti pokazuju kako je duboko shvatio Bogu posvećeni život.
No sve ovo još ne bi bilo dovoljno, da tu novakinju benediktinku iz Ivanova dnevnika iz 1921. godine nismo pronašli na životu prošle godine u Parizu. I kao što Ivan nije zapisao njezino ime, spomenuo je samo da je bila generalova kćerka, tako isto ona nikad nije čula za njega. Bilo je to veliko ganutljivo iznenađenje za tu sestru kad smo joj donijeli opis njezinog oblačenja i ulaska u redovnički život, kako je to doživio jedan mladić.
I ta sretna i zanimljiva okolnost da je ta sestra - kojoj sada znademo ime, zove se Marie Denise Chevillote, - ne samo još na životu nego da je ustrajala u svome zvanju upravo onako kako je proročki predvidio naš Ivan na dan njezinog oblačenja, potaknula nas je i bila je odlučujuća da smo taj obred oblačenja stavili na naš današnji program.
Obavijestoli smo sestru Marie Denise o ovoj našoj današnjoj svečanosti i pozvali je da dođe u Zagreb. No kako ona živi u redovničkoj klauzuri nije se mogla odazvati našem pozivu. No za ovu zgodu uputila je svima nama prisutnima jedno kratko pismo koje ćemo pročitati na kraju prikaza ovoga obreda oblačenja i njezina ulaska u benediktinski samostan.
Napomenimo i ovo: u svakoj redovničkoj zajednici postoji obred primananja, obred oblačenja i ulaska u samostan. Premda se vanjske manifestacije razlikuju bit je uvijek ista. Mladić, djevojka potpuno se posvećuju Bogu je osjećaju da ih On zove; u tom odzivu kao i ustrajnosti i vjernosti nalazi se ljepota i uzvišenost Bogu posvećenog života, što dolazi do izražaja posebno u ustrajnosti i vjernosti svome zvanju do kraja života.

Ovaj prikaz obreda veoma se lijepo uklapa u našu proslavu današnjeg blagdana Krista Kralja. Već dvije tisuće godina Krist Kralj poziva tolike mladiće i djevojke da ga slijede iz bližega. I kroz stoljeća toliki se odazivaju njegovu pozivu da mu služe, da budu njegovi svjedoci, da susrađuju s njime u izgradnji i proširenju Njegova Kraljevstva. Ovaj obred samo je jedan važniji i svečaniji momenat iz te definitivne odluke koju mladić ili djevojka čini odazivajući se Kristu koji zove.
Napominjemo također da je ovaj scenski prikaz obreda oblačenja novakinje benediktinke nešto skraćen u odnosu na cjeloviti obred koji se može pročitati u članku što ga je preveo i objavio Ivan Merz kao što smo već spomenuli. Ovdje su prikazani samo najvažniji momenti iz toga obreda.
Prije samog prikaza obreda poslušat ćemo tekst iz Ivanova dnevnika iz 1921. godine koji će pročitati jedan spikera sa Radio Zagreba, Nenad Stazić. Tekst će biti popraćen s nekoliko dijapozitivima prema originalnim fotografijama na kojima ćemo između ostalog vidjeti s. Marie Denise kao 19 godišnju djevojku neposredno prije ulaska u samostan, zatim samu kapelu izvana i iznutra gdje se oblačenje obavilo, oltar, unutrašnjost samostana, oca sestre Marie Denise, generala, te sestru danas nakon 59 i devet godina vjernosti svome zvanju.“

Ovaj scenski prikaz obreda Oblačenja izvele su kandidatice sestara Kćeri Božje ljubavi sa Nove Vesi br. 16 iz Zagreba i mladi Katehetskog centra Bazilike Srca Isusova u Zagrebu.

Ovdje navodimo po imenima kandidatice koje su sudjelovale u scenskom prikazu uz naznaku njihovih uloga:

1. Ljilja Pavlović - novakinja benediktinka
2. Veronika Gašpar – pratilja
3. Maruša Brkić – pratilja
4. Milka Ljubić – časna majka poglavarica
5. Katarina Cesar – asistentica
6. Kata Antunović – asistentica
7. Ostale sestre benediktinke: Jagoda, Ružica, Jacinat, Florija, Kornaelija, Vlatka, Ivanka, Sofija.

Biskupa je glumio student Markić, ceremonijara o. Božidar Nagy, a ministranti su bili Robert Borenić, Niko Bilić, Jani Bilić i Boženko Lozo, inače ministranti iz Bazilike Srca Isusova.