Proslave Krista Kralja

SUSRET HRVATSKIH SUDIONIKA
MEĐNARODNOG EUHARISTIJSKOG

ONGRESA U LURDU
ZA BLAGDAN KRISTA KRALJA
Zagreb, 21. i 22. studenog 1981.

Proslava blagdana Krista Kralja u Zagrebu, od 21. do 22. studenog 1981. prvi put je okupila gotovo sve predstavnike mladih, hodočasnike kongresiste od rastanka nakon povratka iz Lurda. Ta dva dana provedena u zajedništvu, razgovoru, molitvi i pjesmi nesumnjivo su pridonijeli našem bratskom zbližavanju i rastu u vjeri.
Za organizaciju susreta pobrinula se je grupa iz Zagreba. Prvi očekivani gosti stizali su već u petak a s njima su došli i neočekivani gosti čak iz Kalifornije - pjevačka grupa Celebrant Singers. Svi zajedno u petak navečer našli smo se u crkvici sv.Martina na jednosatnom klanjanju Kristu prisutnom u Euharistiji. Naši gosti iz Amerike svojim sviranjem i pjevanjem uzveličali su našu molitvu klanjanja.


Subota, 21. studenog

U subotu ujutro pristizali su u "Palmu" gosti sa svih strana. Prvo predavanje bilo je posvećeno Euharistiji. Nakon predavanja po jedan član iz svake biskupije informirao je o radu delegata u razdoblju od Kongresa do susreta. Potom je uslijedila, zajednička Euharistija u Bazilici Srca Isusova koju je pred¬vodio isusovački provincijal o.Marko Matić i održao je homiliju. Razišli smo se po obiteljima na ručak.
Nastavak poslijepodnevnog susreta započeli smo jednosatnom adoracijom u Bazilici Srca Isusova. Uslijedio je zatim bogati program u novouređenim prostorijama Katehetskog centra Palme. Vlč. Matija Duduković prikazao je dokumentarni film s Kongresa koji je sam snimio. Mnogi su se na filmu prepoznali a bilo je i smijeha kod pojedinih scena. Potom su govorili gđa Ivanka Batušić i dr. Lav Znidarčić o euharistijskom životu mladeži njihove generacije. Na kraju večeri nastupio je američki sastav "The Celebrant Singers" i svojim programom duhovnih pjesama oduševio je publiku, neke su čak i do suza ganuli. O njima opširnije pišemo na drugom mjestu.

 

 

Nedjelja, 22. studenog

Program smo započeli u 9 sati predavanjem o Euharistiji u životu mlađih kojemu su prisustvovali samo ranoranioci. Poslije toga svi smo krenuli u Katedralu na zajedničku Euharistiju koju je predvodio Nadbiskupski tajnik dr. Stjepan Kožul. Katedrala je bila dupkom puna i to uglavnom mlađega svijeta. Dr.Kožul izrekao je lijepu propovijed o Kristu Kralju koju posebno donosimo.
Opet smo se razišli po obiteljima koje su nam pružile velikodušno svoje gostoprimstvo da bismo se u 16 sati ponovno svi okupili na Šalati u velikoj dvorani Dječačkog Sjemeništa na Svečanoj Akademiji koja se već po četvrti put organizira kao proslava blagdana Krista Kralja. Pred prepunom dvoranom izveden je program prema nazivu kongresnog gesla "Isus Krist razlomljeni kruh za novi svijet". Delegati Kongresa prikazali su ukratko kako se odvijao program lurdskog jubilarnog kongresa. Svaki dan kongresa prikazala je jedna skupina delegata iz pojedine biskupije. Između pojedinih "dana" nastupili su i drugi izvođači: zbor bogoslova s Kaptola koji su i otvorili akademiju izvođenjem Papinske himne, vokalno instrumentalni sastav bogoslova "Šalom", zbor mladih iz varaždinske župe sv. Fabijana, te banjalučka grupa mladih koji su izveli svoju originalnu kompoziciju Novi svijet. Drugi dio programa ispunili su naši prijatelji Amerikanci koji su kako svojim izvođenjem tako još više svojom duhovnošću oduševili publiku a mnoge potaknuli na ozbiljno razmišljanje.
Tako je završio ovaj susret koji je donio mnogo radosti, osvježio mnoge uspomene, dao ohrabrenje svima za daljnji život i rad napose u produbljivanju euharistije i u pripremanju za naše domaće euharistijske kongrese.Vlakovi i autobusi već su odvozili naše prijatelje, ali u srcima sviju nešto je govorilo: "Srest ćemo se ponovo, srest ćemo se što prije..."

SLIKE S AKADEMIJE VIDI U DIREKTORIJU br. 4:
PRIKAZ KONGRESA U RIJEČI SLICI I GLAZBI