Proslave Krista Kralja

PAPINO PRIZNANJE ZAVJETOVANICIMA U LURDU

Pismo i krunice iz Vatikana

46-ero naših mladih, sudionika Euharistijskog kongresa, položilo je po uzoru na Ivana Merza zavjet-obećanje čistoće do braka u Lurdu prigodom Međunarodnog euharistijskog kongresa 1981. O tome je bio obaviješten i Sveti Otac jer je poticaj za ovaj zavjet došao i od njegovih kateheza o ljubavi, braku i čistoći koje je održavao srijedom u generalnim audijencijama. Zamjenik Vatikan¬skoga državnog tajnika Msgr. Martinez u ime Svetog Oca uputio je čestitke i priznanje mladima koji su položili zavjet. Pismo koje donosimo ovdje u prijevodu, upućeno je na voditelja sudionika na Kongresu. o.Božidar Nagya. Osim toga Sveti Otac je svakome od mladih koji su položili zavjet poslao od njega blagoslovljene krunice kao poseban dar.

Državno tajništvo

Iz Vatikana, 11. rujna 1981.

Br. 72.315

Poštovani Oče!

Vaša velečasnost obavijestila je Svetoga Oca pismom od 21. srpnja iz grada Lurda, gdje ste s grupom mladih Hrvata i drugim jugoslavenskim nacionalnostima prisustvovali 42. Međunarodnom euharistijskom kongresu u kojem ste izrazili dobre želje Svetom Ocu za njegovo ozdravljenje i u isto vrijeme izvijestili ga da je 46 mladih učinilo zavjet kojim su se obvezali da će obdržavati čistoću do braka. Sveti Otac zahvaljuje preko mene za takav gest brižljive pobožnosti kao i za molitve upućena na njegovu nakanu. Izražavajući radost za ovako lijepo svjedočanstvo velikodušnog odgovora najvišim zahtjevima ljubavi, zaziva majčinsku zaštitu Djevice Marije na ovu uzvišenu nakanu od čijeg će ispunjavanja proizlaziti plodonosni poticaji za skladno ljudsko dozrijevanje mladih i dosljedno tome bit će njihova priprema za bolji odgovor bračnom pozivu.

S takvim osjećajima Kristov namjesnik podjeljuje od srca Vama, spomenutim mladima i ostalim delegatima jugoslavenskih biskupija traženi Apostolski Blagoslov, zalog obilnih nebeskih milosti.
Koristim priliku da Vam izrazim svoje poštovanje

U Gospodinu odani

+ E. Martinez, Subst.

Nova obećanja za blagdan Bezgrešne

Ideja o zavjetu čistoće svidjela se i drugim mladima. Tako je troje mladih za blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Ma¬rije 8. XII. 1981 položilo zavjet čistoće i pridružilo se onima koji su to učinili u Lurdu. Ovaj zavjet nije nužno da se položi u Lurdu. Moguće ga je učiniti svagdje po mogućnosti na Gospine blagdane. Tko želi o zavjetu dobiti pobliže informacije i upute neka se javi na adresu Postulature bl. Ivana Merza, ili neka posjeti web stranicu Mladeži euharistijskog pokreta: www.ffdi.hr/mep