Proslave Krista Kralja

BLAGDAN KRISTA KRALJA

S v e č a n a A k a d e m i j a

Nedjelja, 21. XI. 1982. 16 s.

Program s tekstom za voditeljicu MAŠU RUŽIČKU

1. Otvorenje i pozdravna riječ

2. Na početku Akademije pozdravit će nas Zbor i tamburaški orkestar naših domaćina – sjemeništaraca, đaka Interdijecezanske srednje škole pjesmom Ljubav koja ljubi.

3. Jubilej Vrhbosanske Metropolije. - Čita Ante Drmić.

4. Naša katolička baština u BiH – Zrinka Dusper

5. Radovan Dunatov: Sol zemlje i svjetlo svijeta - recital

6. Pjesmu Pred stotinu dugih ljeta od Stjepana Šutala recitiraju dvoje mladih iz Mostarske biskupije.

7. Pjesma Katedrala.
Mostarska biskupija dobila je prošlih godina novu katedralu. Kako je to doživio i izrazio anonimni pjesnik poslušat ćemo u ovoj recitaciji koja nosi naziv Katedrala. Pjesma je objavljena u listu hercegovačke biskupije "Crkvi na kamenu" nakon proslave ovogodišnjeg jubileja.

8. Banjalučka biskupija.
Skupina mladih iz Banjolučke biskupije koja pripada Vrhbosanskoj metropoliji predstavit će nam svoju biskupiju.

9. 100-godišnji Jubilej đakovačke katedrale.
Kad je ustanovljena bosanska biskupija sa sjedištem u Vrhbosni na području današnjeg Sarajeva, njezini biskupi iz reda dominikanaca izgradili su katedralu posvećenu svetom Petru. Polovinom 13. stoljeća zbog povijesnih neprilika sjedište bosanske biskupije premješteno je u Đakovo gdje su bosanski biskupi ponovno izgradili katedralu sv. Petra koja je za vrijeme turaka bila dva puta rušena i obnavljana. Koncem prošlog stoljeća đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer dao je izgraditi novu veličanstvenu katedralu posvećenu također sv. Petru koja je ove godine proslavila svoj 100-godišnji jubilej.

Činjenica da je katedrala u Vrhbosni kako prijašnja tako i sadašnja u Đakovu bila posvećena sv. Petru govori, nam o nastojanjima njezinih graditelja da kroz posvećenje prvaku apostola Petru naglase povezanost ove mjesne kršćanske zajednice sa onom stijenom na kojoj je Krist izgradio svoju Crkvu.

Nekoliko djevojaka iz Đakovačke biskupije koje su došle da s nama zajedno proslave blagdan Krista Kralja izvjestit će nas malo opširnije o 100-godišnjem Jubileju đakovačke katedrale.

10. Gejza Varga: Stota obljetnica naše Katedrale. Dio predavanja održanog na Akademiji 26. rujna 1982.

11. 25. obljetnica smrti Marice Stanković.
Ove godine sjećamo se na poseban način velike žene iz naše domaće Crkve u ovom stoljeću —Marice Stanković, jedne od najistaknutijih predstavnica hrvatskog katoličkog laikata. 8. listopada navršilo se 25. godina kako je ušla u puninu Kristova Kraljevstva. Godišnjica njezine smrti svečano je komemorirana 8. prošlog mjeseca u crkvi otaca franjevaca na Kaptolu. Kako je Marica Stanković bila veliki svjedok Krista Kralja i neumorna radnica za proširenje njegova Kraljevstva to današnji blagdan ne može proći a da se i nje ne sjetimo.

12. VIS "KIRIOS" .
Našoj publici i katolicima u Zagrebu već je veoma dobro poznat vokalno instrumentalni sastav KIRIOS koji djeluje u crkvi Kraljice apostola na Fratrovcu. U našem današnjem programu nastupit će s tri nove skladbe: Pogledaj sebe, Nije težina i Jedino svjetlo.

13. Sveta Terezija Avilska – 400. obljetnica smrti
Katolička Crkva u cijelom svijetu proslavila je ove godine značajan jubilej - 400. obljetnicu smrti Svete Terezije Avilske - obnoviteljice karmelskog reda. Ovaj jubilej bio je povod da je Sveti Otac Ivan Pavao II pohodio Španjolsku. Papa Pavao VI. proglasio ju je prvom ženom naučiteljicom Crkve. Sljedbenice svete Terezije sestre karmelićanke žive i kod nas u dva samostana stroge klauzure i to u Brezovici kraj Zagreba i u Ivanić Kloštru. Drugi red koji slijedi karizmu Svete Terezije Avilske jesu sestre Karmelićanke od Božanskog Srca Isusova koje žive kod nas u Zagrebu i po drugim mjestima naše domovine. Dvije sestre iz toga reda iznijet će nam nekoliko misli o Svetoj Tereziji Avilskoj. Potom ćemo poslušati dio propovijedi koju je Papa Ivan Pavao II. izrekao u Albi, rodnom mjestu sv. Terezije Avilske.

14. Sveti Franjo i Crkva.
Našu akademiju ne možemo završiti a da ne spomenemo još jedan veliki jubilej koji je ove godine slavila cijela Katolička Crkva po svijetu, a to je 800. obljetnica rođenja sv. Franje Asiškoga. Najprije ćemo čuti nekoliko misli Svetoga Oca o Franjinom Jubileju, potom nekoliko dijelova iz poslanice hrvatskih biskupa za Franjin Jubilej o temeljnoj značajki njegove duhovnosti, a to je njegov stav i odnos prema Crkvi. Slijedi nekoliko misli Nadbiskupa Franje Kuharića iz njegove propovijedi na zaključenu Franjina jubileja u crkvi sv. Križa u Sigetu.

15. Sestre sv. Križa otpjevat će nam Himnu stvorenja sv. Franje

16. Molitva vjernika

17. Zaključna riječ – o. Božidar Nagy