Proslave Krista Kralja


11. - 25. obljetnica smrti Marice Stanković.

Ove godine sjećamo se na poseban način velike žene iz naše domaće Crkve u ovom stoljeću - Marice Stanković, jedne od najistaknutijih predstavnica hrvatskog katoličkog laikata. 8. listopada navršilo se 25. godina kako je ušla u puninu Kristova Kraljevstva. Godišnjica njezine smrti svečano je komemorirana 8. prošlog mjeseca u crkvi otaca franjevaca na Kaptolu. Kako je Marica Stanković bila veliki svjedok Krista Kralja i neumorna radnica za proširenje njegova Kraljevstva to današnji blagdan ne može proći a da se i nje ne sjetimo.

Prof. MARICA STANKOVIĆ

Marica Stanković rođen je 1900. godine u Zagrebu. Nakon završene učiteljske škole i Više pedagoške službuje kao nastavnica u raznim mjestima po Hrvatskoj da bi 1935. godine dobila stalno namještenje u Zagrebu.

Još od studentskih dana aktivno se bila uključila u rad Katoličkog pokreta koji je obuhvaćao brojne katoličke laike. U katoličkim organizacijama za žensku mladež obnašala je odgovorne dužnosti, najprije kao prosvjetna referentica, a onda kao predsjednica. U toj funkciji obilazila je sve hrvatske biskupije gdje su postojali ogranci papinske Katoličke Akcije držeći brojne sastanke i predavanja. Organizira tečajeve, podržava osobne kontakte a od 1926.god. postoje urednica časopisa ''Za Vjeru i Dom", glasila katoličke ženske mladeži. 1944.god. izdaje knjigu Mladost vedrine, dragocjeni dokument o životu i radu ženske katoličke mladeži. 1942.godine prigodom 15.godišnjice njezinog javnog katoličkog rada Papa Pio XII. dodijelio joj je visoko crkveno odlikovanje Pro Ecclesia et Pontifice (Za Crkvu i Papu) za njezine velike zasluge na polju katoličkog odgoja i apostolata. Poslije rata osnovala je prvi sekularni institut u Hrvatskoj pod nazivom „Zajednica suradnica Kriste Kralja“. Njezina duhovna veličina i heroizam došli su do izražaja i u momentu kad je bila lišavana slobode na pet godina. Hrabro je uzviknula tom prigodom: Živio Krist Kralj, Živio Papa, živjela kršćanska Evropa.

Umrla je 8. listopada 1957. godine u Zagrebu. Govornik na njezinu pogrebu o. Ivan Kozelj ovim je riječima sažeo njezin život: "Sestra Marica je uz dr. Merza bila najsnažniji nosilac i pokretač katoličkog gibanja u Hrvatskoj. Dobrotom i ljubavlju osvajala je srca naše mladeži za Božanskog Učitelja i Kralja. Nikakvi zemaljski ni osobni motivi nisu je pokre¬tali već živa i duboka vjera u Krista. Od sestre Marice njezin je Učitelj zatražio na vrlo osjetljiv način da za Njega i Njegovo kraljevstvo trpi. Ona mu je i u trpljenju i nošenju križa ostala do kraja junački vjerna."