Proslave Krista Kralja

o. Božidar Nagy

BLAGDAN KRISTA KRALJA

Propovijed u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu na misi mladih
na blagdan Krista Kralja 21. XI. 1982. u 10 sati.

Glavne misli - koncept

1. Blagdan Krista Kralja jest veliki i lijep blagdan. On je sinteza naše spasenjske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

2. Ovaj blagdan naviješta temeljnu istinu našega života tako lijepo izraženu na ulazu u Mirogoj: „Kralju vjekova kojemu sve živi!“

3. Ova je istina u naše vrijeme pomračena, zamagljena lažima i neistinama, lažnim ideologijama i krivim nazorima na svijet, čije su žrtve toliki naši suvremenici. Jedna od velikih zabluda i laži ovoga stoljeća na teoretskom planu jest ateizam, bezboštvo kojim se odbacuje pravi Bog, da bi se čovjek stavio na njegovo mjesto. A što da kažemo tek o onoj neistini gdje se pokušalo i još se pokušava Isusa Krista prikazati u krivom svjetlu ili jednostavno zanijekati i njegovu povijesnu opstojnost.

4. Druga vrsta neistina i laži možda je još suptilnija, a to je u praksi praktični ateizam. Dopušta se da Bog postoji, i prihvaća se da je Isus povijesna osoba, možda ćemo i dobro proslaviti njegovo rođenje tj. Božić, ali sve skupa to za moj praktični život nema značenja. Živim svoj život bez moralnih obaveza, ispunjen užicima, okružen materijalizmima i prihvaćam za načelo: uzmi sve što ti život pruža, danas si cvijet sutra uvela ruža. – A vječni život ako što ima to ćemo tek vidjeti. Ruski pisac Solženjicin u jednom svome romanu opisujući rusku mladež sovjetskog vremena navodi po kojem se načelu ravna ta mladež: od života uzmi što prije i što više možeš. Naravno da ovakvi krivi, lažni nazori ne usrećuju, nego unesrećuju i upropašćuju čovjeka.

5. Temeljna istina: Isus Krist Kralj je svemira i svega što postoji. Krist je pobjednik mraka, tame, neistina i laži. Isus je Kralj nevidljiv, odsutan, ali je ostavio dva velika znaka svoje prisutnosti na zemlji, a to su: EUHARISTIJA I PAPA. Vjera nas uči: u Euharistiji vidiš kruh, ali u njoj je nazočan živi Isus Krist. Papa je namjesnik Isusa Krista na zemlji. Vjera nas uči: u njemu vidiš čovjeka, ali preko toga čovjeka progovara Isus Krist sam. Koliko nas to mora ispuniti srećom i radošću. Tko je papa najbolje pokazuju njegova veličanstvena putovanja po svijetu. Nakon jednog takvog putovanja u Španjolsku ove 1982. godine, gdje su ga s oduševljenjem primili i pozdravili, jedna časna sestra je rekla: kad se ovako zbiva s Papom, što će tek biti u raju!

6. Svi smo pozvani ući u Isusovo Kraljevstvo. Ali ipak, ne ulazi se u nj samo tako, jeftino, besplatno. Za Isusovo Kraljevstvo treba se potruditi i učiniti se dostojnim da u njega uđemo. Pozvani smo biti također i Njegovi suradnici i naviještati Isusovo Kraljevstvo. Na plakatu za Misijsku nedjelju ove godine po rimskim crkvama stavljen je bio jedan citat iz jednog dokumenta Pape Ivana Pavla II.: Najveće djelo milosrđa što ga možemo iskazati drugom čovjeku jest da mu navijestimo Isusa Krista.