Predgovor

 

Nakon proglašenja blaženim Ivana Merza u Banjoj Luci 22. lipnja 2003., ukazala se žurna potreba da se izdaju odgovarajući molitveni i drugi tekstovi za pripremu i proslavu njegova prvog blagdana te ostalih slavlja njemu u čast. Ova prva zbirka takvih tekstova, koju izdaje Postulatura, želi poslužiti tome cilju i vjerujemo da će se s vremenom i nadopunjavati.

 

Nakon uvodnih tekstova - kratke biografije i formule beatifikacije – donosi se tekst papinske mise beatifikacije Ivana Merza. Tu su također molitveni obrasci za obavljanje trodnevnice i devetnice u čast bl. Ivanu, nakon čega slijede i prigodne litanije sastavljene od naziva što su bl. Ivanu pridavali u javnosti njegovi brojni prijatelji i štovatelji. Potom slijedi kraći članak o brojnim milostima i uslišanjima koja su se dogodila kao plod molitve u zagovor bl. Ivana Merza.

 

Nakon molitvenog dijela slijede tekstovi koji se mogu upotrijebiti za propovijedi, predavanja, kateheze, te za akademije i druge svečanosti u čast bl. Ivanu. Tu su najprije izvadci iz govora o bl. Ivanu što ih je Papa Ivan Pavao II. izrekao na beatifikaciji u Banjoj Luci i nakon nje. Nakon toga, u cijelosti donosimo pobudnu poslanicu biskupa Bosne i Hercegovine pod naslovom »Blaženi čista srca«, koju su o Ivanu Merzu 10. svibnja 2003. uputili javnosti kao pripremu za njegovu beatifikaciju. Potom slijedi službena himna s notama u čast bl. Ivanu koja je prvi put izvedena na njegovoj beatifikaciji. Tu su zatim izabrane pjesme i jedan recital prikladni za javno izvođenje. Na kraju donosimo bibliografiju najvažnijih publikacija o Ivanu Merzu i detaljan sadržaj najnovije opširne studije pod naslovom »Ivan Merz i Crkva«, koja je u pripremi za objavljivanje, a već je dostupna na Internetu.

 

Želja nam je da ova knjižica prva takve vrste posluži svećenicima i raznim zajednicama vjernika, kao i vjernicima pojedincima, kako bi u zahvalnosti Bogu za dar novog blaženika što bolje proslavili njegov prvi blagdan, promicali njegovo štovanje u narodu i tako pripremali njegovu buduću kanonizaciju.

Zagreb, 22. IV. 2004.


POSTULATURA
ZA KANONIZACIJU BL. IVANA MERZA