MISLI O EUHARISTIJI

ZAPISANE TIJEKOM STUDIJA

 

Idem sutra na sv. Pričest  da opet upijem snage za borbu

"Život je sve..., a meni prijeti opasnost da opet zagreznem u sivi teoretski život knjiga. Idem sutra na sv. Pričest da opet upijem snage za borbu. Ovih zadnjih dana dosta sam popustio. Bio sam polijen, neuredno sam jeo, malo se molio, nimalo trpio, ljutio se, bio i poškrt... i izgubio zato vezu s Onim." (Dnevnik, Beč, 9. IV. 1918.)

Čudo čudesa – Euharistija

"Čovjek je silno slab i bez tuđe pomoći ne može ništa. Zato je On iz vječnosti stupio u povijest i postavši središtem cijeloga makrokozmosa, dao nam je Sebe da nas tjelesno i duševno preporodi. Ne zaboravimo na tu neizmjernu ljubav i posvetimo veću pažnju maloj bijeloj Hostijici, koja osamljena na nas čeka u studenim crkvicama. Svijet živi za se, kao da se nije dogodilo to čudo čudesa, na koje je silnom čežnjom čekao kroz eone cijeli makrokozmos..." (Ivan Merz, Novo doba,  Luč, br. 9-10, 1919., str. 210-214)

Sveta Pričest na devet prvih petaka

"Jučer je bio najznamenitiji dan u mome životu. Obavio sam devetu svetu Pričest na slavu Presv. Srca Isusova i vjerujem da ću gledati dubine Presv. Trojstva. Neizmjernu ovu ljubav Kristovu moram barem nekako ovdje zaslužiti, pa ću s Božjom pomoću gledati da što snažnije nastavim djelo posvećenja." (Dnevnik,  Zagreb, 6. rujna 1919.)

Problem križa mogu sada teoretski studirati

"Materijalno mi možda nikada u životu neće tako dobro biti. Sve mi ide po želji. Mogu se svake večeri tuširati, ležati na čistu podu, ustati u 5 sati izjutra, otići na sv. misu i često primiti presv. Euharistiju. Hrane ima dostatno, mesa nikada, odijelo mi nije poderano, ovratnici uvijek čisti. Imam, dakle, sve što mi tijelo zahtijeva... Problem križa mogu sada teoretski studirati i dao Bog da sebi sada stvorim tako snažnu bazu da u praksi ne podlegnem križu." (Dnevnik, Zagreb, 14. X. 1920.)

Govorio sam sa žarom koji mi je dala presveta Euharistija

"Prošao je Orlovski sabor u Mariboru.  Svečano đačko zborovanje u dupkom punoj velikoj dvorani, bio je zaista najsvečaniji moment... Svečani ophod je bio velik, nekoliko tisuća orlova i orlica, slovenskih i nešto čeških prolazilo je pokraj nas, zatim narodne nošnje iz svih naših krajeva itd... Kod mog referata o 'Katoličkoj internacionalnoj đačkoj uniji' bilo je oko 100 slušača...  Govorio sam sa žarom koji mi je dala presv. Euharistija." (Dnevnik, Zagreb, 3. VIII. 1920.)

Ovaj opširan Ivanov referat koji je održao u Mariboru na orlovskom sletu 1920. objavljen je u dva nastavka u Časopisu Zora-Luč, br. 2 i 3-4., 1920. Iz toga referata, koji je sav prožet biblijskim citatima iz Staroga i Novoga zavjeta, te Ivanovim komentarima, donosimo samo završne riječi:

"Svaki narod ima svoju posebnu misiju na slavu Crkve Kristove. Točno ne znamo kako će se čovječanstvo razviti, ali princip za pojedinca, narode i čovječanstvo moraju biti riječi Kristove: 'Tražite ponajprije kraljevstvo Božje, a sve će vam se ostalo nadodati'(Mt 6,33)."