O Mariji

 

Duboka pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji označavala je duhovni život Ivana Merza. Već kao mladić utječe se Gospi da mu pomaže u borbi protiv grijeha, te da mu sačuva čistoću duše. Pobožnost prema Gospi napose je produbio u Lurdu gdje je zavolio i krunicu koja mu je uz Euharistiju postala najvjernijim prijateljem do groba. Bio je veliki promicatelj štovanja Lurdske Gospe, kojoj je posvetio brojna predavanja, članke i jednu brošuru.

 


Neizmjerni Bog daje nama svoj vlastiti život preko Marije.

 


Do konca našega života crpimo preko Marije božanski život!

 


Svećenik, koji nam dijeli Euharistiju , zapravo nadomješta Blaženu Djevicu Mariju koja u svojoj beskrajnoj ljubavi nama daje puninu svoga vlastitog unutarnjeg života, svoga vječnog neograničenog života, koja nam daje samog Boga, Isusa Krista euharistijskoga.

 


U Lurdu te ponajprije obuzme osjećaj da je tamo "Ona", Majka Božja, koja je veća i moćnija i ljepša nego li svi oni pirinejski gorostasi koji Lurd okružuju.

 


Ona u Lurdu na zaseban način stoluje i ja mislim da svi koji su tamo, moraju imati taj osjećaj da ona tamo jest.

 


Svaka svijeća, koja trepti (u procesiji u Lurdu), to je jedna duša, koja će danas sutra ili za koju godinu k Njoj.

 


Oh, hoće li što prije doći taj čas, čovjek tamo pomisli, jer zaista u Lurdu ima neki "predokus" Neba.

 


U procesiji u Lurdu jedan je kardinal svete rimske Crkve nosio Svetootajstvo, a svećenstvo je rimske Crkve molilo u ime naroda i pred narodom. I sveti je Sakrament polako prolazio pokraj ispruženih i sjedećih bolesnika....

 


I ako tom prilikom koji bolesnik zaista u tren oka ozdravi, onda je Bog pod prilikama pšeničnog kruha nazočan i svi su "apsurdi" Crkve Katoličke živa spasavajuća istina.

 


Osjetili mi u Lurdu nešto ili ne, to su unatoč tomu lurdska čudesa neoborive činjenice, koje nam govore, da izvan Crkve Katoličke nema prave Crkve.

 


Oh, čarobne li bajke o rasvijetljenim crkvama, vatrenim rijekama i jezerima, zanosnim pjesmama, čudesnim ozdravljenjima i svetim ljudima, koji iz ljubavi prema bližnjemu žrtvuju svoj život; bajovita li prizora što ga Otac nebeski u Lurdu priređuje svojoj zemnoj dječici!

 


Da, u Lurdu sam naučio što je krunica i to mi je odsada drugi najbolji prijatelj.

 


Lurd je mojoj razumnoj vjeri pridodao i osjećajni momenat..

 


Ako mi Blažena Djevica Marija i nije posve izliječila oči - tako da s dosta poteškoća čitam - to sam u Lurdu zavolio krunicu, koja će mi biti uz sv. Euharistiju najvjerniji prijatelj do groba.

 


Kada vam bude u životu teško i kada vas snađu nevolje, uzmite Gospinu krunicu i ona će vas utješiti i dati vam snage da sve mirno snosite s potpunim predanjem u Volju Božju.

 


U Mariji Bistrici Hrvati stupaju u kontakt s Majkom Božjom i njezinim Božanskim Sinom. Tamo se sabiru molitve iz svih dijelova našega naroda.

 


U Mariji Bistrici kao kroz kakav golemi žlijeb Providnost izlijeva bujice svoje Milosti, i odovud se razlijeva poput rijeka i potoka u sve naše krajeve.

 


Molimo se Mariji bez prestanka da puni svete radosti jednom preminemo u njezinu nježnom zagrljaju i na Srcu Isusovu.