Sadržaj lurdske poruke

Kad se analizira ono što je Gospa rekla i Bernardica nama prenijela, onda će netko možda ostati i razočaran. Praktički ništa nova, nikakva nova objava. Sve to već odavno, od početka Crkva znade i propovijeda: postojanje grijeha, poziv na obraćenje, pokora, molitva, procesije, gradnja kapelica... Pa onda što je novo, koji je smisao tog izvanrednog Božjeg zahvata?

U prvom redu Gospa je potvrdila službenu objavu koju Crkva prenosi i propovijeda svijetu. Vječne istine ponovno su zasjale u svojoj svježini i vječnoj vrijednosti.

Dana im je dubina, plastičnost, sva stvarnost koju trebaju imati u našem životu. Lurd koliko je poziv na naš razum u smislu prepoznavanja i prihvaćanja vjerskih istina, toliko je još veći poziv na našu volju, na naše srce na onaj čuvstveni dubinski dio našega bića, čiju važnost tek današnja moderna psihologija otkriva. Nigdje na svijetu čovjek ne osjeća tako stvaran i prisutan nadnaravni svijet kršćanske vjere kao u Lurdu. I upravo taj doživljaj stvarnosti naše svete vjere, koji čovjek dijeli s tisućama prisutnih hodočasnika, djeluje na duše i potiče ih na dublji vjerski život.

Iako nam u Lurdu Gospa nije ništa novoga rekla što ne bi bilo sadržano u službenoj objavi, ipak je naglasila neke istine bilo posredno bilo neposredno što ćemo pokušati proanalizirati.