Kateheza, br. 2, 1980., str. 32-34.
INICIJATIVE I ISKUSTVA

FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE I POEZIJE MLADIH

Zagreb, 13. IV. 1980.
--------------
o. Božidar Nagy
--------------

Zamoljen sam od uredništva ovoga časopisa da i ovaj put napišem kratak prikaz Festivala duhovne glazbe i poezije koji se evo već po drugi puta organizira u Zagrebu u okviru proslave uskrsnih blagdana. Pristup Festivalu moguć je pod raznim vidovima, zavisno o tome kako ga tko promatra. Ja mu pristupam sa strane organizatora, imajući u vidu njegovu glavnu ideju i ciljeve što sam ih prije dvije godine predložio zagrebačkim vjeroučiteljima, koji su stvar rado prihvatili.

Svrha Festivala bila je u prvom redu proslaviti Kristovo Uskrsnuće; i naći se zajedno za te najvažnije blagdane naše svete vjere i omogućiti mladima da svatko pruži ono najbolje što ima kako bi se proglasila Isusova pobjeda. Drugotni cilj Festivala jest poticaj mladima na kreativnost na području duhovne glazbe i poezije, gdje se zadnjih godina osjećao kao neki mali zastoj.

Ovogodišnji Festival okupio je na Bijelu nedjelju 13. travnja 15 vjeronaučnih grupa (dvije više nego lani) s ukupno 230 izvođača (za 50 više od prošlog Festivala). Premda je poziv za sudjelovanje bio upućen preko Glasa Koncila svima i izvan Zagreba, odazvali su se jedino mladi župe sv. Fabijana iz Varaždina koji su i lani sudjelovali. Festival je održan u velikoj dvorani Dječjeg sjemeništa na Šalati, Voćarska 106 s početkom u 16 sati.

Imajući u vidu cilj Festivala – proslavu Kristova Uskrsnuća – i uređenje pozornice je bilo prilagođeno prema tome: pashalno janje podno bijelog križa i veliki natpis uzet iz liturgije Bijele nedjelje "Ja sam Prvi, Posljednji i Živi" (Otk. 1, 17-18), koji je dominirao cijelim ambijentom.

Iz Zagreba su na Festivalu sudjelovale slijedeće zajednice mladih: župa sv. Petra, župa sv. Josipa, zajednica mladih "Kyrios", iz župe Krista Kralja s Mirogoja, Svetoduška zajednica mladih MI, zajednica odrasle mladeži Kaptol, zajednica mladih Jordanovac, zbor mladih župe Travno, zajednica sv. Vinka iz Frankopanske, studentska zajednica Knežija, "SMAK" – sastav mladih aktivnih kršćana Prečko, mladi iz župe Šestine, mladi sa Šalate, zajednica mladih Jarun i zajednica mladih Salezijanci – Vlaška ul.

I ove godine kao pokrovitelji Festivala bile su gotovo sve naše važnije izdavačke katoličke kuće i uredništva časopisa, koji su svojim izdanjima nagradili ne samo pobjednike nego i sve članove zajednica koje su na Festivalu aktivno sudjelovale.

Prvu nagradu ove godine dobila je zajednica mladih sv. Vinka iz Frankopanske ul. za pjesmu "U zoru proljetnog jutra". Tekst je napisala Melita Petrović, a glazbu Zlatko Penzer. Drugo mjesto osvojili su mladi iz Varaždina pjesmom "Izrael". Autor teksta i glazbe je Vjekoslav Jaklin–Kiki. Nagradu publike dobili su mladi župe sv. Petra za pjesmu "Ljubav traži ljubav". Tekst napisao Petar Kopić, a glazbu Mirsad Jelešković. Ovdje svakako moramo spomenuti skladbu "Hvala Ti za istinu" od Emilija Kutleše iz zajednice mladih Prečko. Tu je pjesmu, premda nije ušla među prve tri nagrađene, još prije izvođenja stručno osoblje ocijenilo za najbolju s glazbene strane. Sve naime kompozicije koje su ušle u natjecanje pregledao je prethodno stručnjak za glazbu i dao primjedbe, prema kojima je izvršen izbor skladbi koje su ušle u program. Što se tiče poezije kao najbolja pjesma od njih deset koje su bile recitirane proglašena je "Pod hrastom" od djevojke Porge iz Svetoduške zajednice mladih MI.

Sam program bio je podijeljen u dva dijela: nenatjecateljski dio, koji je imao više karakter proslave Gospodinova Uskrsnuća, i drugi dio natjecateljski. Neke grupe jednostavno nisu se htjele natjecati, nego samo dati svoj doprinos proslavi, što se samo može pohvaliti jer se direktnije uklapaju u svrhu Festivala: pjesmom slaviti Gospodina!

U usporedbi s lanjskom godinom smatram da je ovogodišnji Festival bio korak naprijed, u prvom redu s organizatorske strane. Poučeni lanjskim iskustvom, mnoge smo stvari bolje predvidjeli i drukčije pripremili. Nije bilo predugih točaka, u programu je bilo više dinamike, grupe su se brže smjenjivale. Premda je program bio isto tako dug kao lanjske godine (tri i po sata), nije se osjećao zamor ni dosada. Tome je pridonijela duža pauza između dva dijela, kao i ventilacija u dvorani, koja je dobro radila. Skladbe su bile po mom mišljenju kvalitetnije od lanjskih. Na koncu Festivala, dok je žiri odlučivao kojim kompozicijama dati prednost, kroz pola sata publiku je zabavljala i oduševljavala svetoduška zajednica mladih MI svojim bogatim folklornim točkama. Pedeset pjevača i igrača u lijepim narodnim nošnjama – šestinskim, bunjevačkim, posavskim – izvodili su hrvatska narodna kola i ponovno, kao i lanjske godine, dočarali nam kako se već godinama slavi Uskrs na sv. Duhu u Zagrebu. Ovdje posebno moramo zahvaliti Kseniji, voditeljici folklorne grupe, koja je najviše zaslužna da je ta točka okrunila i ovogodišnji Festival.

Ovogodišnja iskustva svakako će nam mnogo pomoći kako bismo uklonili dosadašnje nedostatke, kojih je svakako bilo, i samu stvar još bolje organizirali, uvijek imajući prvotni cilj pred očima. Nabrojao bih samo neke stvari i sugestije, koje svakako treba imati na umu kad se iduće godine Festival bude ponovno organizirao.

Već na početku, kad se zajednice obavještavaju, trebat će još jasnije naznačiti kriterije po kojima će se skladbe prihvaćati za izvođenje na Festivalu. Ne bi trebalo ograničiti samo na temu Uskrsa, nego općenito na Vazmeno otajstvo, koje je prisutno u svakoj našoj sv. misi. Prvi kriterij za prihvaćanje skladbi za Festival trebao bi biti koliko se dotična skladba može uklopiti u liturgiju, koliko proslavljuje Vazmeno otajstvo ne samo u uskrsno vrijeme nego općenito. Uskrs naime nije moguć odvojiti od cijelog pashalnog misterija, a taj je stalno među nama prisutan. U tom smislu mogli bi mladi glazbenici uglazbljivati i one dijelove mise u kojima puk sudjeluje i koje izgovara, kako bi napose mise mladih bile što raznolikije i dinamičnije. Drugi narodi u tome imaju mnogo mašte i kreativnosti.

Nažalost, i ove godine je natjecateljski moment došao previše do izražaja i zasjenio bar kod nekih izvođača i jednog dijela publike prvotni cilj Festivala – proslavu Kristova Uskrsnuća. Ne bi se ubuduće smjelo dogoditi da mladi s Festivala odlaze nezadovoljni, neraspoloženi s kritičkim primjedbama koje su često puta i opravdane, s osjećajem povrijeđene pravednosti kod dodjeljivanja nagrada i proglašavanja pobjednika itd., kao što je to ovaj put bilo; jer se stvarno time promašuje smisao i ove proslave, a ne djeluje to ni odgojno niti kreativno za mlade, od kojih su se mnogi veoma trudili da svoju skladbu što bolje izvedu. Zato se ubuduće nikako ne bi smjelo dogoditi da se pobjednici proglašavaju istoga dana. To je sporedna stvar i može se učiniti par dana kasnije. Time će i žiri imati više vremena da objektivno prosudi kojim kompozicijama dati prednost i ujedno će izbjeći prigovore i neugodnosti zbog nedovoljne informiranosti o pojedinim skladbama. Pogotovo se ne bi smjelo ponoviti da se kod nagrada spominju njihove novčane vrijednosti, što ostavlja neugodan dojam napose kod onih koji su se natjecali. Pobjedniku je dosta da bude proglašen kao takav, a nagrade bi trebalo jednakomjerno raspodijeliti na sve sudionike. Ne smijemo nipošto oponašati svjetovne festivale zabavne glazbe, jer ovaj naš ima svoj specifičan karakter i svoju određenu svrhu. Žiri, u koji bi trebalo ući više stručnih osoba, mogao bi u buduće proglasiti koje su skladbe s glazbene strane bile najbolje, koje su imale najbolji tekst i koje su bile najbolje izvedene. Tako bi se priznanje podijelilo na više skladbi, a ne bi bilo rezervirano samo za dvije-tri kompozicije. Takav način imao bi više ohrabrujućeg i poticajnog efekta za mlade stvaraoce na području duhovne glazbe, jer nam je poznato kako su se mnogi od njih veoma trudili i zalagali da pripreme svoju točku, a da im trud nije bio adekvatno priznat.

Budući da je i ove godine bio veliki interes za ovaj Festival, - mnogi nisu mogli dobiti ulaznice, jer su sva mjesta bila rasprodana – odlučeno je da se najbolje skladbe s Festivala ponove na KONCERTU koji je određen za subotu 10. svibnja u Bazilici Srca Isusova u okviru proslave godišnjice smrti dr. Ivana Merza. Napomenimo da Festival vuče svoje nadahnuće upravo od toga velikog apostola mladih. Ideja za njegovo organiziranje došla je nakon svečane proslave njegove 50. obljetnice smrti 1978. koja je okupila lijepi broj mladih glazbenika i talentiranih izvođača. Nadamo se da će ova inicijativa potekla od našega Ivana Merza pod njegovom zaštitom donositi i nadalje duhovne plodove našim mladima kao što je i želja organizatora.

Na koncu bih želio zahvaliti svima onima koji su nam pomogli u organiziranju ovoga Festivala, napose vlč. Andriji Kišićeku, koji je od strane Katehetskog centra Zagrebačke nadbiskupije ove godine uložio najviše truda da se Festival mogao održati.

Želja nam je da na ovom Festivalu ubuduće nađu svoje mjesto i mladi iz drugih vjeronaučnih zajednica izvan Zagreba, jer smo uvjereni da i među njima ima skrivenih talenata koje bi trebalo aktivirati i dati im mogućnosti da svojim skladbama obogate život Crkve u našoj domovini.


Glas Koncila, broj 8, 20. travnja 1980, str. 12
ZAGREB

»Slavimo Kristovo uskrsnuće«
festival mladih

U nedjelju 13. travnja ove godine u velikoj dvorani Dječačkog sjemeništa u Zagrebu održan je festival duhovne glazbe i poezije »Zagreb '80« pod naslovom »Slavimo Kristovo uskrsnuće«. Organizator festivala bio je Katehetski centar zagrebačke nadbiskupije, pokrovitelj festivala bio je Glas Koncila, a organizaciju su proveli katehete mladih Zagreba, posebno Andrija Kišićek i dr. Božidar Nagy. Sudjelovalo je 13 zajednica mladih iz Zagreba i jedna iz Varaždina (sv. Fabijana).

Prema propozicijama, i u dijelu poezije i u dijelu glazbe, na festivalu su se izvodile samo originalne kompozicije i pjesme. U prvom dijelu recitirano je devet pjesama i izvedeno nekoliko kompozicija izvan natjecajnog dijela. Ipak, između recitiranih pjesma stručni žiri je izabrao jednu – »Pod hrastom«, vjeronaučne zajednice mladih sa sv. Duha u Zagrebu – koju je posebno istaknuo i za koju i za koju je Organizator odredio posebnu nagradu.

Nakon prvog dijela, izvedeno je u drugom dijelu deset kompozicija deset zajednica mladih. Za njih su, radi poticaja i priznanja, bile određene, prema propozicijama, nagrade stručnog žirija i nagrada publike. Stručni je žiri istaknuo da su mladi uistinu predano pristupili radu: poslali su više skladbi, od kojih je žiri izabrao ovih deset, a kod samog izvođenja vidjelo se da su ozbiljno shvatili svoj posao i tehnički i glazbeno. Žiriju nije bilo sasvim jednostavno izabrati dvije skladbe, jer ih je bilo više koje su mogle konkurirati za nagrade i priznanja. Makar nagrada i nije bila glavni poticaj, ipak je proglašenje izazvalo buru oduševljenja kao i određena nezadovoljstva, kao što je to posvud u svijetu kod sličnih manifestacija. Teško je ne shvatiti oduševljenje mladih Sv. Vinka u Zagrebu kad su čuli da im je žiri dodijelio prvu nagradu za pjesmu »U zoru proljetnog jutra« kao i radovanje djece iz Varaždina kad čuše da su na drugom mjestu (oni su lanjske godine bili pobjednici!). Žiri publike odlučio se za pjesmu »Ljubav traži ljubav« mladih iz zajednice Sv. Petra u Zagrebu.

Uistinu treba pozdraviti ovakve inicijative među mladima. Posebno i stoga što se vidjelo da se može iz fundusa programa ovakvih festivala pronalaziti materijala i za liturgijske i za one druge sastanke mladih kršćana koji su, iz iskustva znamo, relativno siromašni takvim sadržajima. Glas Koncila se u tom smislu pridružuje ne samo čestitkama svima koji nastupiše svojim skladbama, nego i organizatorima i inicijatorima koji svojim predanim radom ne dopuštaju da potencijalno blago ostane zapretano.