Stenjevec: Bl. I. Merz bio spreman podnijeti mučeništvo za obranu Crkve

Dana 21. studenog 1926. bl. Ivan Merz bio je spreman podnijeti mučeništvo i proliti svoju krv za obranu stenjevečke župne crkve! Što se dogodilo? Skupina osoba koje nisu pripadale Katoličkoj Crkvi pokušali su nasilno i protuzakonito zauzeti i oteti za svoje obrede ovu katoličku župnu crkvu Marijina Uznesenja u Stenjevcu.

STR. 480- Crkva Stenejvec

Župna crkva Marijina Uznesenja u Stenjevcu koju je obranio bl. Ivan Merz

Doznavši za namjere zauzeća i oskvrnuća crkve Ivan Merz je organizirao obranu. Zajedno s trideset mladića, članova Orlovske katoličke organizacije došao je u ranim jutarnjim satima te nedjelje, 21. studenog 1926. pred crkvu koju su mladići-orlovi opkolili i počeli držati stražu.  Bl. Ivan je stao na sam ulaz crkve. Kad su nasilnici počeli dolaziti počeli su najprije verbalno a onda i fizički napadati branitelje crkve. Po bl. I. Merzu su čak i pljuvali i vrijeđali ga, a on je stojeći pred vratima doviknuo: „Samo preko naših lešina vi ćete ući u ovu našu crkvu!“ Vidjevši odlučnost branitelja da pod cijenu života obrane crkvu, napadači su se ipak povukli uz nastavak verbalnih vrijeđanja, a crkva je bila obranjena.

 

 

Stenjevac blagoslov kipa-6

U zahvalni spomen na taj herojski čin  bl. Ivana Merza, a na prijedlog Postulature, župnik vlč. Vjekoslav Meštrić dao je postaviti pred crkvu kip bl. Ivana Merza s natpisom na mramornoj ploči koji svjedoči o heroizmu i ljubavi bl. Ivana prema Crkvi. Natpis glasi:

BLAŽENI  IVAN  MERZ (1896. – 1928.)

ZAJEDNO S TRIDESET MLADIĆA ČLANOVA ORLOVSKE KATOLIČKE ORGANIZACIJE PO CIJENU MUČENIČKE SMRTI OBRANIO JE OVU ŽUPNU CRKVU u Stenjevcu 21. studenog 1926. g. od obešćašćenja i nasilja. Ovim činom ostavio nam je divan primjer
svoje herojske ljubavi prema svetoj Crkvi za čiju je obranu
bio spreman proliti svoju krv i dati svoj život.

      U nedjelju 17. studenog 2013. postulator o. Božidar Nagy, koji je u koncelebraciji sa župnikom vlč. V. Meštrićem u župnoj crkvi predvodio svečano misno slavlje,  blagoslovio je kip. U svojoj propovijedi pod sv. misom među ostalim je rekao:

Stenjevac blagoslov kipa-3

       „Današnjim činom blagoslova kipa u čast blaženom Ivanu Merzu odajemo zahvalno priznanje jednom laiku koji je svojim životom i svojom krvlju bio spreman obraniti katoličku Crkvu, odnosno vašu crkvu u Stenjevcu. Blaženi Ivan Merz iako nikada nije obukao reverendu, bio je stup Crkve Božje, kako su o njemu pisali nakon njegove smrti. Tu svoju ljubav pokazao je također i ovdje kada je bio spreman proliti svoju krv i dati svoj život za svetu Crkvu katoličku.“

Stenjevac blagoslov kipa-1

Postulator p. Božidar Nagy, SJ obavlja svečani blagoslov kipa bl. Ivana Merza ispred župne crkve u Stenjevcu koju je Blaženik obranio 21. XI. 1926. g.

Na kraju svoje homilije postulator je spomenuo je kako kardinal Josip Bozanić kada je odlučio osnovati župu bl. Ivana Merza u Španskom, nije znao za ovaj događaj koji je vezan uz stenjevačku župu i bl. Ivana Merza, već ga je Božja Providnost vodila u tome da je upravo na teritoriju na kojem se nekada protezala stenjevačka župa utemeljio novu župu posvećenu upravo bl. Ivanu Merz koji je ovdje bio spreman podnijeti mučeničku smrt za obranu Crkve.

Stenjevac blagoslov kipa-4

    Kip bl. Ivana Merza koji od sada stoji uz  stenjevačku crkvu podsjećat će sve njezine župljane i druge posjetitelje na ovoga svetoga laika i na njegovu ljubav prema Crkvi za koju je bio spreman i položiti svoj život.

Stenjevac blagoslov kipa-2

Postulator p. Božidar Nagy, SJ obavlja svečani blagoslov kipa bl. Ivana Merza ispred župne crkve u Stenjevcu koju je Blaženik obranio 21. XI. 1926. g.