2. siječnja

Sv. Bazilije Veliki, crkveni naučitelj
Nemisi, Turska 330.–390.

Opširnije o sv. Baziliju vidi ovdje.

 

Sv. Grgur Nazijanski, crkveni naučitelj
Kapadocija, Turska 330.–379.

Rimski martirologij: Spomen svetih Bazilija Velikog i Grgur Nazijanskog, biskupa i crkveni naučitelja. Bazilije, biskup Cezareje u Kapadociji, prozvan Veliki zbog nauka i mudrosti, poučavao je svoje redovnike o meditaciji Sv. Pisma i radu u poslušnosti te bratskom milosrđu; uveo je disciplinu prema pravilima redovničkog života koja je sam sastavio; podučavao je vjernike mudrim poukama te je promicao pastoralnu skrb za bolesnike i siromašne. Umro je 1. siječnja. Grgur, njegov prijatelj, biskup Sásima, pa Carigrada i na kraju Nazije štitio je velikim žarom božanstvo Riječi te su ga zbog toga i prozvali Teologom. Crkva se veseli zajedničkom spomenu tako velikih naučitelja.Opširnije o sv. Grguru Nazijanskom vidi ovdje.

 

Blaženi Vilijam Repin i Lovro Batard, svećenici i mučenici
Francuska, 1709. – 1794.

Rimski Martirologij: U Angersu u Francuskoj blaženi Vilijam Repin i Lovro Bâtard, svećenici i mučenici, kojima je za vrijeme francuske revolucije odrubljena glava giljotinom i tako su posvjedočili svoju ljubav i vjernost Kristu u Crkvi.

 

Blažena Mariana Sureau-Blondin, utemeljiteljica
Kanada, 1809. – 1890.

Rimski Martirologij: U gradu Lachine u Quebecu u Kanadi blažena Marijana (Maria Stella) Soureau-Blondin, djevica. Ostala je nepismena sve do doba svoje mladosti. Utemeljila je Kongregaciju sestara svete Ane za odgoj i obrazovanje seljačke djece uvijek pokazujući u svojoj službi izvrstan primjer odgojiteljice mladih.