U FRANCUSKOJ OBILJEŽEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA

Od liturgije do književnosti naslov je članka koji zajedno s velikom fotografijom Ivana Merza već na prvi pogled privlači pozornost čitatelja. Dajući najvažnije podatke iz njegova života, u tekstu se navode pojedinosti iz Blaženikova dvogodišnjeg boravka u Francuskoj (studij na Sorboni i Katoličkom institutu, posjet Lourdesu, kontakti s francuskim intelektualcima i konvertitima …) i kasnijeg djelovanja u Zagrebu vezanog uz francusku kulturu i duhovnost (profesor francuske književnosti, apostolsko djelovanje prema načelima francuske  katoličke organizacije Euharijstijski križari…).
Marie-Christine Lafon, autorica članka naziva Ivana Merza spcijalistom za francusku literaturu i dodaje da je on svojom doktorskom disertacijom pokazao kako je estetska dimenzija liturgije snagom simbola, obreda i katoličke molitve nadhnula francuske pisce (vjernike ili ne) da književnosti podare  prekrasne stranice. Završavajući svoj napis, ona daje čitateljima do znanja da je Ivan Merz, još za svoga boravka u Francuskoj bio poznat po svetačkom životu i posebno cijenjen među  katoličkim intelektualcima što potvrđuje posmrtni članak koji je francuski katolički dnevnik La Croix objavio neposredno nakon Merzove smrti, a iz kojeg je citirana zaključna misao : … Ivan Merz je umro kao svetac, nakon što je živio kao svetac."
  Francuski mjesečnik MAGNIFICAT koji za svaki dan u mjesecu donosi liturgijske tekstove, prigodne meditacije i molitve te prikaz jednog sveca ili blaženika,  u 210. broju (Magnificat, svibanj 2010.)  je nadevak 10. svibnja (str.142) posvetio blaženom Ivanu Merzu. To je već drugi put od beatifikacije (2003.) da taj ugledni časopis skreće pozornost francuskim vjernicima na život i djelo hrvatskog Blaženika. Dok je  Magnificat od svibnja 2004.  pisao kako je Ivan Merz osjećao duboku potrebu za obnovom Crkve i djelovao kao preteča Drugog vatikanskog sabora, ovogodišnji Magnificat  započinje svoj tekst rečenicom : Ivan Merz mogao bi biti zaštitnikom europskih studenata. Slijede najvažniji biografski podaci iz njegova života i djelovanja koji ga prikazuju kao intelektualca, profesora, apostola hrvatske mladeži, promicatelja liturgijske obnove… Članak ističe da je u središtu Merzova duhovnog života bio Krist i dnevna sv. Pričest što je vjerno promicao u svom apostolskom djelovanju. – Prof. Ivanka Jardin, Pariz

Donosimo dolje skenirana obadva članka o bl. Merzu iz Famille Chretienne i iz Magnificata:

         
merz_famillchret.moj_scan-1.jpg     magnificat_za_web.jpg