U RUMUNJSKOJ EKUMENSKI PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA

Premda je bio radni dan, ponedjeljak, na slavlju su osim učitelja i profesora Hrvata i Rumunja sudjelovali ravnatelji nekoliko hrvatskih škola, načelnik općine, predsjednik župnog vijeća te brojni vjernici.
rum-w3.jpgI ovogodišnju proslavu blagdana bl. Ivana Merza podigli su na ekumensku razinu studenti kroatistike iz Bukurešta: Magdalena Alexandru, Virginia Ursu, Mihail Sima, Remus Mihai Gheorghita, Andeea Besliu, Livia Prikop, svi pravoslavne vjeroispovijesti. Predvođeni svojim profesorom Petrom Hateganom, koji se posebno angažirao u organizaciji proslave blagdana bl. Ivana Merza, recitirali su kod sv. mise misli blaženog Ivana, relevantne podatke iz njegova života i djelovanja te su otpjevali dvije religiozne pjesme. Osim sudjelovanja na sv. misi održali su i nastavu na hrvatskom jeziku u 2., 4. i 7. razredu osnovne mjesne škole.
Ravnatelj gimnazije prof. Sorka pred studentima i svojim kolegama profesorima istaknuo je da su od prošle godine dvije hrvatske osnovne škole dobile za zaštitnika blaženog Ivana Merza pa je i to bio jedan od razloga da su svi učitelji i sva djeca tih dviju škola sudjelovali na svetoj misi na čelurum-w2.jpg s ravnateljicom Anom Filka.
Predvoditelj ovogodišnjeg slavlja  bio je vlč. p. Nikola Lauš, član redovničke zajednice Salvatorijanca. Rođen je u Lupaku 1965. gdje je započeo školovanje. 1991. diplomirao je teologiju na Teološkom fakultetu u Alba-Iulia i zaređen je za svećenika.  2000. diplomirao je psihologiju na Sveučilištu «Tibiscus» na Fakultetu psihologije u Temišvaru. Vršio je  kapelansku službu u Temišvaru i Dorobati (1991. – 1993.), stupio je u novicijat kod Salvatorijanaca (Societas Divinis Salvatoris) u Passau, Njemačka (1993-1994). Nakon položenih zavjeta 1994. postaje 1996. župnik u Temišvaru. Polazio je niz tečajeva u Austriji i Njemačkoj kako bi usavršio svoja znanja te profesionalno, kvalitetno i učinkovito obavljao svoj svećenički poziv.  Ovogodišnja uspješna proslava blagdana bl. Ivana Merza dala je poticaj da se do godine njegov blagdan proslavi još svečanije.