U SLATINI PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA

       Na blagdan bl. Ivana Merza u 11.00 sati održana je svečana sveta misa u prostoru mjesnog doma koji služi kao privremeni bogoslužni prostor do izgradnje nove župne crkve. Misu je predvodio i propovijedao vlč. Josip Pendžić. Ukratko je izložio najznačajnije misli našeg blaženika te nas potaknuo na nasljedovanje njegova primjera. Misu je uzveličao zajednički zbor župa Sv. Josipa i Bl. Ivana Merza iz Slatine pod vodstvom vjeroučitelja Darija Vrbaslije. Sudjelovali su i svećenici slatinskog dekanata.slatina-2.jpg 
Istoga dana pored osnovne škole, još jednom svetom misom je obilježen blagdana Bl. Ivana Merza, zaštitnika župe na čijem se području škola nalazi. Misa je održana na prostoru novoizgrađenog paviljona autobusnog stajališta u dvorištu škole. Misu je predvodio i propovijedao vlč. Josip Pendžić, župnik iz Čaglina koji je do prošle godine bio na službi u župi Sopje. Uz njega su koncelebrirali vlč. Ivica Razumović i vlč. Vladimir škrinjarić, slatinski župnici. Na misi su bili nazočni naši učenici iz Slatine, učitelji te ostali djelatnici škole.
           Vlč. Josip je u prigodnoj propovijedi nastojao približiti život bl. Ivana Merza i aktualizirati ga za naše današnje vrijeme. Posebno je istaknuo i približio njegovo geslo žrtva – euharistija – apostolat. Istaknuo je potrebu žrtve i odricanja u našem životu i to odricanja od sebičnosti kako bi se okrenulo drugima. U susretu s drugima otkrivamo tko je Bog za nas i njega nastojimo staviti na prvo mjesto. Istaknuta je i uloga Ivana Merza u odgoju mladeži čiji nam primjer može poslužiti i za današnji odgoj mladih generacija.
slatina-3.jpgMisu je uzveličao i zbor sastavljen od naših krizmanika koji je vodio Dario Vrbaslija, vjeroučitelj u srednjoj školi. Na klavijaturama pjevanje je pratio Mario Novaković, a na gitari Ivo Zlatunić. Posebno zahvaljujemo svim djelatnicima škole koji su na bilo koji način dali svoj doprinos obilježavanju ovoga blagdana te želimo da se tradicija održavanja ove svečanosti nastavi i u narednim godinama. 


PROSLAVA BLAGDANA BL. IVANA U šKOLI

U osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini, 9. svibnja 2011. prigodnim programom obilježen je blagdan blaženog Ivana Merza i Dan škole. Program je održan za predmetnu nastavu šesti sat, a za razrednu nastavu peti sat. Na početku je naš zbor otpjevao prigodnu pjesmu nakon čega je uslijedila prezentacija o životu i djelovanju Ivana Merza. Prezentaciju su predstavili Višnja šljivac, Tomislav Jaković i Jurica Ljubas.  Uslijedilo je natjecanje u poznavanju života našeg blaženika. Natjecale su se tri grupe od po pet učenika.

U razrednoj nastavi natjecatelji su bili slijedeći:
1. Leona Suhić
2. Patricija Kovačić
3. Lorena Mandićslatina-4.jpg
4. Ines Cibok
5. Antonio Fišli
6. Leonardo Marinković
7. Antonio Marinković
8. Ana Benko
9. Ana Katalinić
10. Luka Miličić
11. Mateo Bošnjak
12. Klara Pugar
13. Aneta Suhi
14. Matea Pintarić
15. Dominika Horvat

Svaka grupa dobila je deset pitanja. Budući da su svi na sva pitanja odgovorili točno, uslijedila su dodatna pitanja na koja su također svi dali točan odgovor. Zbog marljivog učenja i pripremanja za kviz, svi su proglašeni pobjednicima.

slatina-5.jpgU predmetnoj nastavi natjecatelji su bili slijedeći:
1. Stjepan Albot
2. Filip Sojka
3. Karlo Matoković
4. Benjamin Zubčević
5. Marin Antunović
6. Monika Tokić
7. Klaudija Sliško
8. Andrea Gašparović
9. Valentina Lacković
10. Antonija Ilijević
11. Marinela Čupar
12. Ivana Stipančević
13. Tomislav Jaković
14. Marina Novoselec
15. Vlatka Bošnjak
Prvo mjesto osvojila je grupa pod nazivom Ivan Merz.slatina-6.jpg

Ekipe koje su bile prve kao nagradu osvojile su sliku pape Benedikta XVI. i prigodne knjižice o Ivanu Merzu, a ostale ekipe na poklon su dobili bilježnice i sličice Ivana Merza.
Cijeli program pripremali su vjeroučitelji s. Dionizija Petric, Nataša Pohiba i Ivica Razumović. Želja nam je da ovakva vrsta programa postane tradicija u našoj školi kako bi postali svjesniji svoje pripadnosti novoj župi te se dublje upoznali sa životom slatina-7.jpgnašeg blaženika. Ivan Merz istaknuo se na području odgoja i poučavanja mladih generacija čime nam svima može biti uzor i u našem učiteljskom radu.
Vjeroučitelji