USKRS FEST 2012. – NADAHNUĆE BL. IVANA MERZA

Na Uskrs festu 2012. uživao sam u bogatstvu ‘raspjevanih ritmova’. Festival je pokazao da nikad ne stari jer uvijek dolaze nove generacije, sve mlađe i sve bolje“, poručio je u nedjelju navečer na kraju našeg najstarijeg festivala duhovne glazbe pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, predsjednik Vijeća HBK za mlade. Vijeće je zajedno s Hrvatskim katolički radijem organizator ovog festivala čija tradicija seže sve do 1979. Biskup je ujedno naglasio da su kroz 31 godinu Uskrs festa svi izvođači, slaveći Boga, željeli dati ono najbolje što imaju. Jer, doista, Bogu pripada ono najljepše u nama. I kad mu to dajemo, Bog nam sa svoje strane također daje ono naj; svoj život i svoje svjetlo.
 U dvosatnom programu u Koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ nastupilo je 20 izvođača: Aledory & Accept (Jer Ti me voliš), Antonio Tkalec (Ti me poznaješ najbolje), Apostoli mira (Hvali dušo moja Gospoda), Damir Topić i klapa Levanda (Jedini put), Danijel Svalina (Da spoznam), Davor Terzić & Metanoia (Kirie), Ivana Janko (Duši život da), Ivo šeparović (Trag vremena), Katja Budimčić (Dao si mi dar), Ljubo Vuković & Maja Tadić (Beskrajno si svet), Marija Jaramazović & VIS Proroci (Slavit ću Gospodina), Petra Antolić & Quartet Mystique (Samo tu moj Bože), Petra Lešković (Samo ljubav), Sliryc 33 (Sumnja), Sperantes (Nevera), VIS Mir (Tvoje ime je ljubav), VIS Risus (Aleluja), VS Trinity (Gospodine), Zbor Barka (Slava Bogu) i Zvonimir Kalić (Osloni se na Krista).
 Izvođači su iz Zagreba, Rijeke, Varaždina, Mađareva, čakova, Rovinja, Kostrene, Dugog Sela, Županje, Požege, Josipovca, Velike Mlake, Vrpolja, Splita i Subotice. Nastupilo je i devet debitanata, ali to je prepoznatljivo obilježje Uskrs festa u kontinuitetu. Time se u biti pokazuje da je hrvatska duhovna scena vrlo živa, ali i kreativna. No, publika u „Lisinskom“ uvjerila se da su mnogi izvođači i lica među njima, zapravo, izvrsni i vrlo znani glazbenici, kako sa duhovne, tako sa svjetovne scene, a i srčani pljesak i iskrene ovacije potvrdili su opetovano da je na Uskrs festu, jedino i samo, u prvome planu izvrsna glazba, sigurni vokali (neki i dojmljivog raspona), originalne interpretacije i aranžmani koji u duhovnim vodama, ponaosob od 2000. godine, sve više idu u stilsku širinu (od šansona, rocka, gospela, soula, a capella pjevanja, pa do u zadnje vrijeme repa i klapske izvedbe).
uskrs_fest_4-1.jpg

 Festival je vrijedan i po tome što izvođači pjevaju uživo, uz pratnju Uskrs fest orkestra i taj novitet od 2011. se pokazao jako dobrim, i za publiku i za glazbenike. Izravan radijski prijenos mogao se pratiti u programu HKR-a, a odgođena televizijska snimka bit će na Drugome programu javne televizije u nedjelju, 22. travnja u 15. 45. U sklopu večeri Zbor mladih Sisačke biskupije otpjevao je zaključno „U svjetlosti hodimo“ himnu Susreta hrvatske katoličke mladeži čiji su Siščani domaćini 5. i 6. svibnja. Zboraše je svojom nazočnošću među publikom podržao sam njihov biskup Vladko Košić koji je izvedbu himne – uvjerili smo se – srcem i glasom zdušno popratio, te time i simbolički pokazao kako je sve spremno za Sisak 2012. Poziv na sudjelovanje publici je uputio i biskup Gorski. Voditelji Uskrs festa bili su Diana Tikvić i Tomislav Baran. Uskrs fest 2012. medijski je pratilo 20 novinskih kuća.

Ante Novak,
glasnogovornik Uskrs festa