Zagreb, 10. V. 2010. – KARDINAL BOZANIĆ PROSLAVIO BLAGDAN BL. IVANA U ŠPANSKOM

Kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u osnovnoj školi špansko-Oranice gdje vjernici od kraja protekle godine, budući da nemaju crkve, redovito nedjeljom sudjeluju u euharistijskom slavlju zahvaljujući susretljivosti uprave škole na čelu s ravnateljem, g. Alenom Matušekom. Na misnom slavlju okupilo se mnoštvo vjernika iz buduće župe, a koncelebrirali su svećenici iz Kustošijskoga dekanata, te postulator kauze bl. I. Merza, o. Božidar Nagy.merz_spansko-2.jpg
U propovijedi se zagrebački nadbiskup obratio prvenstveno najmlađima te ih podsjetio na Isusove riječi iz Evanđelja koje su bile pročitane na sv.misi: “Vi ste svjetlost svijeta.” Kardinal Bozanić poručio je da je vjerniku Isus Krist jedino pravo svjetlo u životu te da On pokazuje put života. U propovijedi je istaknuo i Isusova istinskog nasljedovatelja bl. Ivana Merza, kojeg je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženikom jer svojim primjerom nosi svjetlost drugima. Potaknuo je vjernike da ga što bolje upoznaju, da se okupljaju oko njegova svetačkog lika i da mu se preporučuju u zagovor jer je on od sada njihov poseban zagovornik.
U tijeku misnog slavlja zagrebački nadbiskup blagoslovio je kip blaženog Ivana Merza koji je donacija svetišta Majke Božje Bistričke za buduću novu župu njemu posvećenu.
Na radost okupljenih vjernika, kardinal Bozanić na kraju je najavio i formalno osnivanje nove župne zajednice na jesen ove godine. Objavio je i ime budućeg župnika, a to je vlč. Zlatko Pavetić dosadašnji župni vikar u župi Blažene Djevice Marije Žalosne u španskom od koje će se odijeliti nova župa posvećena bl. Ivanu Merzu.