Zagreb, 14. siječnja 2009. – NATJEČAJ ZA “USKRS FEST” 2009.

 

Počeci, pak samog Uskrs festa datiraju još od 1978. god. Izvorno nadahnuće za Uskrs fest bio je blaženi Ivan Merz, čija se 50. obljetnica smrti obilježavala te godine na svečani način. Nakon veoma uspjele Akademije za blagdan Krista Kralja 1978. u povodu proslave bl. Ivana Merza došla je ideja da se pokrene smotra glazbenog stvaralaštva mladih za izvođenja duhovne glazbe, gdje bi se našli svi sastavi koji izvode duhovnu glazbu. O. Božidar Nagy, koji je već tada vršio službu postulatora bl. Ivana Merza predložio je ideju Katehetskom centru Zagrebačke nadbiskupije koji je prihvatio pokroviteljstvo. Taj prvi Festival, odnosno Smotru kako se tada  zvala, organizirao je sam postulator o. Božidar sa suradnicima. Tako je 22. travnja 1979. u Dječačkom sjemeništu na šalati održan prvi Festival duhovne glazbe „Zagreb 1979." Kasnije je smotra prerasla u festival koji se održavao iz godine u godinu mijenjajući lice i prostor. Tradicija se nastavlja i 2009. svečano će se obilježiti 30. obljetnica Uskrs-festa.  U nastavku donosimo proglas za ovogodišnji Festival.

NATJEČAJ

za skladbe Uskrs festa 2009. koji je otvoren do petka 30. siječnja 2009.

” Uskrs fest”, najstariji festival hrvatske popularne kršćanske glazbe, održat će se 18. i 19. travnja 2009. u Zagrebu u organizaciji Odbora HBK za mlade i Hrvatskoga katoličkog radija.

U tu svrhu Organizacijski odbor Festivala raspisuje:

Uvjeti natječaja su slijedeći:

      skladbe tematski trebaju imati kršćanski karakter;

      skladbe trebaju biti nove, ne objavljivane, niti javno izvođene;

      skladbe ne smiju biti dulje od 4 minute;

      uredno potpisani autori glazbe, teksta i aranžmana

Prijava na natječaj dostavlja se isključivo na CD-u, a mora sadržavati slijedeće:

      oglednu demo snimku pjesme koja ne mora biti studijska, ali glazbeno-produkcijski treba biti što sličnija izvedbenoj verziji. Aranžman pjesme mora biti definiran, ali ne mora biti definitivan. Pjesma može biti poslana i u MP3 formatu s minimalnom rezolucijom od 192 kbps

      tekst pjesme u Word formatu

      kraću biografiju izvođača sa svim potrebnim podacima (adresa, telefon, e-mail, web i sl.)

      uz prijavu treba navesti zajednicu ili župu u kojoj se djeluje te dostaviti potvrdu povjerenika za mlade matične nad/biskupije

Prijave koje stignu nakon 30. siječnja ili ne budu ispunjavale gore navedene uvjete neće uopće biti razmatrane od strane stručne komisije.

Rezultati natječaja bit će objavljeni u emisiji Sacro ritam Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 12. veljače 2009. u 20.30 sati.  

Autori jamče za originalnost skladbi koje pošalju na natječaj. Skladbe upitne originalnosti neće biti razmatrane od strane prosudbene komisije. Naknadno utvrđivanje plagijata povlači za sobom sankcije određene pravilnikom Uskrs festa.

Uskrs fest 2009. odvija se kroz dva dana. U nedjelju 19. travnja je festivalska večer koja će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a 18. travnja je prigodni program koji je obvezujući za sve izvođače festivala. 

Sve izvođače na Uskrs festu 2009 pratit će zajednički instrumentalni sastav.Radove slati na adresu:

USKRS FEST 2009.

Ured HBK za mlade

Kaptol 21

10000 Zagreb

Dodatne informacije radnim danom od 9.00 do 17.00 na telefon:  (01) 48 14 699

ili na e-mail: [email protected]Radosno očekujemo Vaše sudjelovanje!

Organizacijski odbor ”Uskrs festa 2009.”