Zagreb, 16. XII. 2008. UDRUGA BOSANSKIH STUDENATA PROSLAVILA SVOGA ZAÅ TITNIKA – BL. IVANA MERZA

 

Prigodom osnivanja svoje udruge izabrali su svoga zemljaka bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika. On je također rođen u Bosni, a studirao je osim u Beču i Parizu također i u Zagrebu. Stoga su na njegov zemaljski rođendan 16. prosinca kad se navršilo 112 godina od njegova rođenja, svečano po prvi puta proslavili svoga zaštitnika. Ovaj dan 16. prosinca, tj. rođendan bl. Ivana Merza izabran je za dan Udruge koji će se slaviti svake godine.
Proslava je započela svetom misom u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu koju je predvodio postulator o. Božidar Nagy. Nakon sv. mise postulator je održao predavanje o bl. Ivanu Merzu u kongresnoj dvorani Studentskog doma Cvjetno naselje. Na predavanju je bilo nazočno oko osamdeset studenata iz Bosne od kojih je većina odmah ispunila i pristupnicu za članstvo u Udruzi. Nakon predavanja preko kojega su mnogi bolje upoznali bl. Ivana Merza  slijedilo je prijateljsko druženje.
Za ovu je prigodu banjalučki biskup Franjo Komarica uputio svim članovima Udruge posebnu poruku koju ovdje donosimo u cijelosti, a bila je pročitana svim nazočnima neposredno prije predavanja.
Udruga ima za cilj uzajamno pomaganje pri snalaženju u novoj sredini i pomoć u studiju. U planu su brojne aktivnosti za bolje povezivanje studenata. Računa se da ima oko 700 studenata rodom iz Bosne koji trenutno studiraju na zagrebačkim fakultetima. Udruga je nedavno otvorila i svoju web stranicu gdje je objavljen i Statut udruge. Nalazi se na adresi: http://www.ubs.hr/
—————————————————————
PORUKA
BANJALUČKOG BISKUPA FRANJE KOMARICE
ZA PRVU PROSLAVU ZAšTITNIKA UDRUGE
BOSANSKIH STUDENATA U ZAGREBU

Msgr.FRANJO KOMARICA

     Biskup banjalučki
        BANJA LUKA

Banja Luka, 15. prosinca 2008.

Prot. br. 173/2008

UDRUGA BOSANSKIH STUDENATA U ZAGREBU

            Poštovani i dragi mladi prijatelji!

            Ugodno sam iznenađen viješću da ste Vi, studenti iz Bosne u Zagrebu osnovali svoju Udrugu i da ste u svoj Statut unijeli za svoga Zaštitnika blaženog Ivana Merza, rođenog Banjolučanina.
            Od srca Vam čestitam i za jedno i za drugo!
            Višestruko je važno da, Vi kao intelektualci, imate ispravan odnos prema svom rodnom kraju, da ga ne zaboravljate nego ga razborito i vjerodostojno želite predstavljati i u sadašnjoj svojoj životnoj sredini.
            Posebno me veseli da se ne stidite svojih zdravih kršćanskih korijena, svog katoličkog identiteta, nego vrlo zorno svjedočite svojom svjesnom opredijeljenošću da Vam uzor, prijatelj i nebeski pomoćnik bude ‘naše gore list’, čovjek koji je dokazano volio Bosnu u kojoj se rodio, volio Hrvate, ali pri tom druge nije isključivao, a pogotovo ne omalovažavao.
            Za njega su njegovi suvremenici ‘proricali’ da će ime njegovo biti „dignuto na dostojnu visinu u cijelom kršćanskom svijetu" i da se „neće izbrisati ni na nebu ni na zemlji". A naši suvremenici, Kristovi nasljednici na zemlji, rekoše za našeg Blaženika da je „svijetli primjer kršćanskog načina života i apostolskog djelovanja i za današnji mladi naraštaj" (Sluga Božji Ivan Pavao II.) te da je „izuzetna pojava", „uzor katoličkog vjernika laika za XXI. stoljeće – kao vrhunski intelektualac i duboki istinski vjernik" (Benedikt XVI.) .
            Opravdano se njime možemo ponositi i pred drugim narodima, ali ga i sami trebamo što bolje upoznati, napose kroz mnoge njegove zapisane misli, vrlo dragocjene za svakog mladog intelektualca.
            Od srca Vam svima želim da se što bolje ostvarite: kao ljudi intelektualci, kao kršćani katolici i kao dragocjeni Kristovi apostoli na područjima i mjestima gdje ćete ubuduće živjeti i djelovati.
            Zazivam na sve Vas Božji blagoslov uz moćni zagovor Presvete Bogorodice Marije te zaštitnika mladih i svih Vas – Blaženog Ivana Merza.
            Čestit Vam Božić, Sveto Isusovo porođenje te plodnu i blagoslovljenu novu 2009. godinu!
                                        X Franjo Komarica, biskup banjolučki
                                **************************************************************************************
     PROSLAVA PRVOGA DANA UDRUGE BOSANSKIH STUDENATA
                               U ZAGREBU 16. PROSINCA 2008.
                      NA ZEMALJSKI RO肐ENDAN BL. IVANA MERZA.
Fotografije prikazuju sv. misu koju je u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu služio postulator o. Božidar Nagy. Potom su u nastavku slike sa zajedničkog druženja u Studentskom Domu Cvjetno naselje nakon održanog predavanja istoga dana o bl. Ivanu Merzu .
udruga_bosanskih_studenata_01.jpg  udruga_bosanskih_studenata_02.jpg   udruga_bosanskih_studenata_03.jpg
udruga_bosanskih_studenata_04.jpg   udruga_bosanskih_studenata_05.jpg    udruga_bosanskih_studenata_06.jpg
udruga_bosanskih_studenata_07.jpg   udruga_bosanskih_studenata_08.jpg    udruga_bosanskih_studenata_09.jpg
udruga_bosanskih_studenata_10.jpg    udruga_bosanskih_studenata_11.jpg     udruga_bosanskih_studenata_12.jpg