Zagreb: BISKUP MIJO GORSKI PREDVODIO SLAVLJE BLAGDANA IVANA MERZA U BAZILICI SRCA ISUSOVA

Podsjećajući na lik Ivana Merza, biskup je u homiliji rekao kako je on bio osvjedočeni katolik, zauzeti vjernik laik, a moglo bi se nabrajati niz vrijednosti koje je nosio u sebi kao profesor, kao ljubitelj liturgije, kao vjerni član Katoličke Crkve. No, ono što je najvažnije nije to što je bio, već što je iza sebe ostavio, a to najbolje svjedoče riječi napisane nakon njegove smrti "Hvala ti orle što si nam pokazao put k suncu", rekao je biskup te podsjetio na riječi misnog evanđelja, koje također poziva donijeti plod, biti sol, biti svjetlo. "Dobro bi bilo danas da kao vjernici, kao katolici razmislimo o nekim stvarima koje je Merz svojim primjerom i životom svjedočio. Jedno od pitanja je pitanje vjere u intelektualnim krugovima, kulturi, umjetnosti, znanosti", istaknuo je biskup Gorski, te podsjetio da papa Benedikt XVI. rado spominje kako se moraju prožimati vjera i kultura, vjera i znanost. Tu je Merz primjer. "On je kao intelektualac vjeru svjedočio ne samo kada se nalazio u crkvi, kada je primao euharistiju, nego je vjeru svjedočio svojim životom. Vjera je postala njegov habitus, način djelovanja, razmišljanja. Budući da je autentično živio svoju vjeru, ne parcijalno, ne dvolično bio je privlačan i slijedili su ga. To nam govori koliko je važno da svoje osobno uvjerenje, svoju pripadnost Kristu i Crkvi svjedočimo autentično. Vrijeme dvoličnog kršćanstva je prošlo", rekao je biskup. Tumačeći kako je kršćanstvo vjera hrabrih ljudi, a ne kukavica, biskup je pojasnio da biti član Katoličke Crkve znači pripadati zajednici hrabrih ljudi koji idu protiv struje, protiv javnih mnijenja, protiv mase, protiv onoga što je sada u trendu. "Moramo kao katolici vjernici dopustiti da kroz nas Bog progovori ovom vremenu. Slijedimo Merzov primjer, ne dopustimo da sumnja uđe u naše srce. Ne sumnjajte u svoju Crkvu, makar vidite slabosti, ali to je vaša Crkva. Ne sumnjajte u svoju obitelj, makar vidite sve nedostatke, ali to je vaša obitelj. Ne sumnjajte u svoju domovinu, makar vidite sve muke kroz koje prolazi, ali to je naša domovina", potaknuo je biskup.
Nakon blagoslova biskup i koncelebranti te vjernici okupili su se kod groba bl. Ivana Merza gdje su izmoljene litanije i molitva u čast Blaženiku.

Na slici: Grob blaženoga Ivana Merza u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu kojega je uredila gospođa Vesna za njegov blagdan  10. svibnja 2011.

grob_bl._i._merza_u_palmi.jpg