Zagreb: BL. I. MERZ NA FONTANAMA UOČI BLAGDANA SVIH SVETIH

ivan-merz-na-fontatni

Blagdan Svih Svetih ove godine u Zagrebu je bio posebno obilježen. Po prvi puta na ekranu velikih fontana-vodoskoka pored Nacionalne i Sveučilišne Knjižnice posebnom modernom tehnikom  uoči samoga blagdana u ponedjeljak 31. listopada projicirane su slike desetero hrvatskih svetaca i blaženika koje su svi vozači automobila koji su ulazili i izlazili iz Zagreba, kao i ostali pješaci mogli lijepo promatrati i uživati u ovom rijetkom prizoru. Slike su se postupno izmjenjivale. Sve je trajalo u vremenu od 18 do 23 sata. Među svecima i blaženicima bio je i bl. Ivan Merza. Ostali Božji ugodnici koji su bili zastupljeni u ovoj nesvakidašnjoj i javnoj prezentaciji bili su ovi: sv. L. Mandić, sv. M. Križevčanin, sv. N. Tavelić, bl. A. Stepinac, bl. M. Petković, sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Terezija, bl. Ozana Kotorska, bl. M. Bulešić, bl. Marko Križevčanin.

Sutradan, na sam blagdan Svih Svetih u isto večernje vrijeme sve do 23 sata na Fontanama su bile prikazane projekcije slika posvećenih osoba koje su sahranjene u zagrebačkim crkvama i na Mirogoju, a za koje su pokrenuti postupci za proglašenje blaženima i svetima. Poticaj za ovaj izbor slika dobiven je od Zagrebačkog  puta svetosti koji je prije nekoliko godina održan u Zagrebu. Cijeloj ovoj akciji prethodilo je svakodnevno molenje sv. krunice u večernjim satima ispred Fontana kroz cijeli mjesec listopad pod geslom “Fontane molitve – u Otajstvo zaroni, Milost izroni”.

 

Cijelu ovu akciju pokrenula je i ostvarila udruga „Kristov Stol“ uz pomoć Grada Zagreba i njezina gradonačelnika, gospodina Milana Bandića. Ova je udruga također prije nekoliko godina pokrenula inicijativu „Noć otvorenih vrata crkava“ koja je sve do danas uoči blagdana Svih Svetih veoma uspjela i postala popularna i sve se više šire da bi se suprostavilo običaju „noći vještica“.