Zagreb: BL. IVAN MERZ I OVE GODINE NA FONTANAMA ZA SVE SVETE

Blagdan Svih Svetih i ove je godine u Zagrebu bio posebno obilježen. Na ekranu velikih fontana-vodoskoka pored Nacionalne i Sveučilišne Knjižnice posebnom modernom tehnikom na sam blagdan Svih Svetih i na Dušni dan projicirane su slike hrvatskih svetaca i blaženika i slugu Božjih koje su prolaznici te svi vozači automobila koji su ulazili i izlazili iz Zagreba, mogli lijepo promatrati i uživati u ovom rijetkom prizoru. Slike su se postupno izmjenjivale. Sve je trajalo u vremenu od 18 do 23 sata. Među svecima i blaženicima bio je i bl. Ivan Merz. Ostali Božji ugodnici koji su bili zastupljeni u ovoj nesvakidašnjoj i javnoj prezentaciji bili su ovi: sv. L. Mandić, sv. M. Križevčanin, sv. N. Tavelić, bl. A. Stepinac, bl. M. Petković, sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Terezija, bl. Ozana Kotorska, bl. M. Bulešić, bl. Marko Križevčanin i drugi.
Sutradan na Dušni  dan isto u večernje vrijeme sve do 23 sata na Fontanama su bile prikazane projekcije slika zagrebačkih duhovnih velikana koji se nalazi u zagrebačkim crkvama ili na Mirogoju, a za koje su pokrenuti postupci za proglašenje blaženima i svetima.
      Cijelu ovu akciju pokrenula je i ostvarila prošle godine udruga „Kristov Stol“ uz pomoć Grada Zagreba koji je pak ove godine snosio financijske troškove cijele akcije. Ova je udruga također prije nekoliko godina pokrenula inicijativu „Noć otvorenih vrata crkava“ koja je sve do danas uoči blagdana Svih Svetih veoma uspjela i postala popularna i sve se više širi da bi se suprostavilo poganskom običaju „noći vještica“.
U nastavku donosimo linkove na neke medije koji su ovaj događaj popratili svojim prikazom i komentarima.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=tRA1yOl9b4o

https://www.vecernji.hr/zagreb/na-zagrebackim-fontanama-osvanule-slike-hrvatskih-svetaca-i-blazenika-1204954

https://www.pixsell.hr/agencija/pxl-standard-news/zagrebacke-fontane-osvjetljene-slikama-hrvatskih-blazenika-i-svetaca-galerija-852941/

http://dnevnik.ba/dogadaji/foto-na-zagrebackim-fontanama-osvanule-slike-hrvatskih-svetaca-i-blazenika