Zagreb-Botinec: BL. IVAN MERZ – NEUGASIVO SVJETLO KRISTOVO

Zagrebačka župa u Botincu okuplja brojne mlade, kako na običnim i molitvenim druženjima i susretima, tako i na svetoj Misi. Naime, mladi molitvene zajednice Nanovo rođeni aktivno su se uključili u rad župe te uz blagoslov župnika vlč. Ivice Berdika privukli brojne ovogodišnje i prošlogodišnje krizmanike na služenje u župi. Na svetoj Misi u Botincu je svakidašnji prizor 15 do 20 ministranata okupljenih oko oltara.

Brojni ministranti na svakodnevnoj svetoj Misi u Botincu te vlč. Berdik
Sve je isprva počelo kroz druženja, nogomet i razgovore s mladim krizmanicima koji su na taj način dolazili i na susrete spomenute karizmatske zajednice. Kroz brojna svjedočanstva i priče koje su slušali od članova zajednice, sami su odlučili postati vjerni Kristovi vojnici. Ni u ovom slučaju to nije ništa novo. Primjenom Katekizma Katoličke Crkve koji ističe važnost pouke i iskustva vjere nakon koje slijedi slavljenje sakramenata, došlo je do brojnih plodova. Upravo kroz put pouke i iskustva vjere, zaljubivši se u slavljenje i pjevanje, Bibliju, molitvu, zajedništvo, samog Isusa i Crkvu, brojni mladići odlučili su svaki dan dolaziti na svetu Misu, a kako su zavoljeli svetu Misu, odlučili su svaki dan i ministrirati.

Ministranti na duhovnoj obnovi na otoku Ižu
Popis ministranata broji i do 60 mladića, dijelom osnovnoškolci i srednjoškolci, a dijelom studenti i radnička mladež. Tako su ovih dana neki od njih bili i na duhovnoj obnovi na otoku Ižu. Na četiri dana u mjestu Mali Iž u župnoj kući, ugostio ih je župnik vlč. Slavko Ivoš.

Formacija po bl. Ivanu Merzu
Kroz ta četiri dana uz teme poput općeg poziva na očinstvo i upoznavanje Boga Oca, važnost i načini uključivanja u politički i socijalni život, kraljevskoj, proročkoj i svećeničkoj službi koju imamo po krštenju, mnogo se govorilo o bl. Ivana Merzu. Formacija po bl. Ivanu Merzu se kretala u 4 razine: duhovna, intelektualna, tjelesna i emocionalna. Proučavajući rad blaženika i njegovu duhovno-idejnu ostavštinu mladima je predstavljen ispravan pogled na ženu, te važnost postojanosti i discipline, kao i nužnost evangelizacije pe bogatstvo koje imamo u Svetoj Crkvi, svetim sakramentima i liturgiji.

Sveopće oduševljenje mladih za bl. Ivana
Kao i 30-ih godina prošlog stoljeća, zavladalo je sveopće oduševljenje kod mladih kao da su osobno poznavali blaženog Ivana. Razlog tome je što je Merz pokazao kako se u cijelosti predati Kristu, odnosno kako biti slobodno ljudsko biće. Zbog plodova koji su bili jasno vidljivi, upoznavanje lika Ivana Merza i njegovog rada predstavljeno je na otvorenom susretu zajednice. Predavanje možete pogledati i poslušati (link dolje), a ostale informacije o radu zajednice Nanovo rođeni možete pronaći na Facebook stranici (link dolje).

Vjerujemo da je ova formacija na Ižu samo početak nauma Duha Svetoga i znamo da je bl. Ivan Merz uistinu neugasivo Kristovo Svjetlo koje će ponovno svijetliti hrvatskoj mladeži.

Mišo Lukenda
student 1. god. EFZG-a (ekonomije)

Predavanje Miše Lukende o Formaciji po Ivanu Merzu vidite i poslušajte na ovome linku:

Facebook-stranica Zajednice NANOVO ROĐENI u Botincu koja se nadahnjuje na primjeru i idejama bl. Ivana Merza:
https://m.facebook.com/profile.php?id=1046403725381309&ref=content_filter