Zagreb: DANI BL. IVANA MERZA U PALMI

U Zagrebu su održani Prvi Merzovi dani od 5. do 10. svibnja 2017. Ovu manifestaciju su organizirali Merzovi orlovi, koji djeluju od kraja 2016. godine pri Studentskom katoličkom centru – SKAC-u. Program je bio raznolik te su mladi pokušali približiti dragog nam blaženika svim dobnim skupinama, od najmanjih, pa sve do najvećih. U petak, 5. svibnja, p. Ivan Ike Mandurić je služio sv. Misu čija tema je bila “Vitez ženskog dostojanstva”.

         Mladi su oduševljeno slušali što je sve bl. Ivan zagovarao i koje uzore je slijedio. Uzore koje je nekad on slijedio, mi danas možemo pronaći u njemu i njegovu životu. Sutradan su održane društvene igre za mlade, znakovitog imena “Orlimpijske igre”. Vidjeli smo kako se mladi danas igraju, a kako su nekada. U današnjem užurbanom svijetu mladi su vidjeli potrebu kako i sebi moraju priuštiti vrijeme za odmor, no sve u Merzovom duhu. Okrugli stol “Apostolat mladih u Merzovo vrijeme i danas” održao se je u nedjelju pod moderatorskom palicom Petra Bilobrka. Sudjelovali su Stjepan Benčić, predstavnik Merzovih orlova, Dominik Knezović, predsjednik SKAC-a i p. Ivan Matić, župnik Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj.

        Pater Matić je u dirljivom izlaganju predstavio kako je to nekad izgledalo, a kroz citate koje su Orlovi  i Orlice u ondašnje vrijeme zapisivali, dotaknuo je sve prisutne. Dominik je prikazao kako danas SKAC djeluje i na koji način privlači mlade vjernike, dok je Stjepan predstavio Merzove orlove i opisao visine kojima svaka mlada osoba, poput Orla, treba ići. Idući dan je slijedio kviz, koji je bio lijep pokazatelj koliko mladi žele znati o bl. Ivanu. Iako je bilo dosta sudionika, petero ih se je istaknulo po količini znanja te su dobili simbolične nagrade kako bi ih se potaknulo na daljnje proučavanje Blaženikova života. Nakon toga bila je organizirano druženje s Merzovim orlovima te su svi zajedno otišli na Kamenita vrata moliti krunicu.

        Na sam blagdan bl. Ivana Merza, program je počeo s jutarnjom sv. Misom u 10 sati za OŠ dr. Ivan Merz, koju je služio p. Matić u koncelebraciji s p. Božidarom N., postulatorom kauze. Nakon sv. Mise, djeca su naučila zanimljivosti o bl. Ivanu i dopustila da ih Apostol mladeži dotakne svojom poniznošću. Navečer, u 19 sati počela je svečana sv. Misa koju je služio mons. Vlado Košić, biskup sisački. Pater Matić je pozvao sve na prikazivanje filma “Ivan Merz – život za ideale”. Dvorana je bila puna štovatelja našega Blaženika.
Organizatori ovogodišnjih Prvih Merzovih dana postavili su na njegov grob poseban aranžman bijeloga cvijeće s natpisom koji se lijepo vidi i na slici: Apostole mladeži moli za nas – Merzovi Orlovi.


Ovogodišnja nam je manifestacija pokazala je kako ima veliki broj vjernika koji u bl. Ivanu vide uzor vlastitog života. Na godinu obilježavamo  90. godišnjicu smrti našeg blaženika što će biti prigoda da nastavimo upoznavati život i poruku našega Blaženika.

Merzovi Orlovi