Zagreb: DODJELA NAGRADE „BL. IVAN MERZ“ NA NADBISKUPSKOJ KLASIČNOJ GIMNAZIJI

Na Dan škole Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu koji se slavi na Josipovo 19. ožujka  i ove godine je organiziran natječaj za najbolje literarne radove koji nosi ime po profesoru ove gimnazije bl. Ivanu Merzu.

Na natječaj je ove godine pristiglo 25 literarnih radova iz 12 škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što onda ovo natjecanje čini međunarodnim već nekoliko godina zaredom. Sudjelovali su učenici od 1. do 4. razreda srednje škole. Tema koju su svi mladi literati vrlo uspješno obradili bila je jedna misao bl. Ivana Merza:  U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim

O njoj je Ivan Merz pisao ocu iz Pariza 1921. godine: „Postoji jedan Bog, koji neprestano djeluje na ljudske duše. U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim: jedan teži za slavom, drugi za velikim djelima… Nećeš naći ni jednog filozofskog sustava koji bi ovu misao tako istakao i tako divno izgradio, kao što to čini kršćanstvo, koje tvrdi da je težnja i zadaća svakog čovjeka postati djetetom Božjim.“   Komisija u sastavu: profesorica Snježana Gabelić, prof. Andja Jakovljević i prof. Krunoslava Paripović – sve profesorice hrvatskog jezika te profesorica Petra Pintar – vjeroučiteljica, imala je i ove godine težak zadatak.

Dodjela nagrada-2    Zbog velikog broja vrlo kvalitetnih i uspjelih radove ove godine odlučili smo dodijeliti i dvije posebne nagrade, i to učenici 1. razreda Isusovačke klasične gimnazija s pravom javnosti u Osijeku SOFIJI SITAR  te IVI JURČEVIĆ učenici 2. razreda XI. gimnazije u Zagrebu.

Treće mjesto dijele IVANA ČIVŠA, učenica 3. razreda KŠC “Sv. Josip” iz Sarajeva te DORIS JAGARINAC, učenica 2. razreda Katoličke klas. gimnazija s pravom javnosti iz Virovitice.

Dodjela nagrada-3

Drugo mjesto osvojila je MATEA PAVIČIĆ, učenica 2. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.

Prvo mjesto i glavnu nagradu osvojio je LEO FEL, učenik 3. razreda Katoličke klas. gimnazija s pravom javnosti iz Virovitice. Na kraju programa on je pročitao glavne dijelove iz svoga vrijednoga rada koji donosimo ovdje u nastavku.  –   Prof. Krunoslava Paripović

 Prvonagrađeni literarni rad  2014. na Međunarodnom natječaju „Bl. Ivan Merz“

 U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim

Sjećam se simpatične dogodovštine iz djetinjstva. Naime, nas nekoliko iz ulice razapeli smo konop između dva stabla. Ta stabla su međusobno bila udaljena pet metara, a visina konopa bila je na pola metra od tla. Pobjednik naše igre je bio onaj tko uspješno, bez pada, prijeđe tu razdaljinu po razapetom konopu. Poneki su uspjeli, drugi su posustali na samom kraju, a treći su odmah tresnuli na tlo. Zadnji sam došao na red. Stao sam na konop. Lagano sam se počeo ljuljati. Cijelo sam vrijeme gledao dolje. Noga ispred noge. Noga ispred noge. Pljas! Pao sam na tlo koliko sam dugačak i širok. Prijatelji su se smijali, a meni je bilo neugodno. Kada ovu simpatičnu dogodovštinu promatram iz današnje perspektive, uviđam nešto što prije nisam. Naime, moje su misli bile usmjerene samo jednom cilju – da ne padnem. Moja „filozofija“ bila je pogrješna. Slično je, držim, i s vjerom. Kada bih se samo usredotočio na to da ne zgriješim, tada bih svaki put pao jer sam samo običan čovjek i sve bih više gubio vjeru. Hodajući kroz život, potrebno je usmjeriti se na ono veliko. Oči trebaju biti usmjerene u tom pravcu, a ne prema onome što nam otežava da vječnost provedemo s Kristom. Ipak, strah od pada i poraza katkad zna biti jači od našeg ufanja. Upravo zbog toga, ufanje srozavamo, glavu spuštamo, a oči zatvaramo. Zbog straha često najveći ideal biva neki grijeh, ovisnost ili porok. Kako bismo ostvarili te „ideale“, nije potrebno mnogo hrabrosti. Duša se usmjeravanjem na takve „ideale“ sve više udaljava od jedinog pravog ideala. Konformizam i oportunizam su najveće zamke s kojim se danas susrećemo. Čovjek, koji je uplašen za materijalnu egzistenciju, olako prihvaća privlačne ponude kako bi barem na tren osjetio neku (ispraznu) puninu i sigurnost. No, kad-tad će taj čovjek zviznuti na tlo kao što sam ja dok sam pokušao ne pasti s konopa. Evo, ponovno dolazi lijepo vrijeme. Pronađite dva prikladna stabla, razapnite između njih konop i pokušajte doći s jednog na drugi kraj. Nemojte odmah odustajati! Potrebno je mnogo vremena i strpljenja kako biste uspjeli. No, ako i ne uspijete, nemojte očajavati. Ono što će vas baciti na tlo jest gravitacija, a ono što će vas udaljiti od Boga jest grijeh. Ta što je prelazak konopa u usporedbi s idealom da dostignemo ono uistinu veliko – život vječni?!

Leo Fel, 3.r.

Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici – Mentorica: Sunčana Voronjecki,prof. – (E-mail: [email protected]) – Leova godina rođenja: 1996. Adresa: Augusta Šenoe 4a, Pitomača Mobitel: 099/ 8715- 952 – E- mail: [email protected] gmail.com

 

 

 

 

SVEČANA PROSLAVA DANA ŠKOLE  S AKADEMIJOM U NADBISKUPSKOJ KLASIČNOJ  GIMNAZIJI

Svečanom akademijom u utorak 18. ožujka, uoči svetkovine sv. Josipa, svoga zaštitnika, Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti u Zagrebu (NKG) proslavila je Dan škole i 85 godina kontinuiranog rada na današnjoj lokaciji na Šalati.
Ravnatelj NKG-a dr. Marijan Franjčić dao je kraći povijesni osvrt postojanja NKG-a. Podsjetio je da je kardinal Juraj Haulik godine 1854. preuređujući studij u bogosloviji na Kaptolu, uveo licej sa 7. i 8. razredom gimnazije. Kako se za vrijeme Prvoga svjetskog rata i poslije sve manje gimnazijalaca prijavljivalo u 7. i 8. razred, bilo je i manje svećenika, pa je stoga nadbiskup Antun Bauer 1920. proširio licej s još dva viša gimnazijska razreda, 5. i 6, a u školskoj godini 1922./23. dodana su i četiri niža razreda, te je tako nastala Nadbiskupska velika gimnazija s pravom javnosti. Na Šalati, 1929. Gimnazija i dječačko sjemenište dobivaju vlastiti zgradu u kojoj se i danas nalaze. Ravnatelj Franjčić podsjetio je i na neka imena profesora, pa je tako spomenuo i ime bl. Ivana Merza, što posebno “obogaćuje, ali i obvezuje današnji i svaki drugi profesorski zbor i cijelu odgojno-obrazovnu zajednicu”. Govoreći pak o nekadašnjim učenicima, istaknuo je kako je prvi biskup koji je u Gimnaziji proveo svih osam godina bio zagrebački nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić. Također i kardinal Vinko Puljić pohađao je gimnaziju, kao i desetak biskupa članova HBK te trojica članova BK BiH. K tomu, gotovo na svakom koraku u našim biskupijama može se sresti svećenike koji su se školovali podno Zvjezdarnice na Šalati.Dodjela nagrada-4
Donoseći još nekoliko podataka iz povijesti, podsjetio je kako šk. g. 1937./38. upravu preuzimaju isusovci, koji tu ostaju do 1997./98, dakle punih šezdeset godina. Podsjetio je i na godine nakon drugoga svjetskog rata, kada je opozvana dozvola javnosti škole, nakon čega se u prostor sjemeništa smješta vojna bolnica, a 8. rujna 1948. biskupi Zagrebačke metropolije osnivaju Vjersku srednju interdijecezantsku školu koja djeluje do 1990. godine. Te godine 31. kolovoza kardinal Kuharić daje suglasnost da škola opet uzme naslov Nadbiskupska klasična gimnazija s prvom javnosti, što je u punom smislu postala rješenjem nadležnog ministarstva 15. travnja 1991.
Govoreći o aktualnom trenutku u školi koja izvodi četverogodišnji klasični gimnazijski program, ravnatelj je istaknuo kako je ove šk. g. upisano 193 učenice i 235 učenika od čega 57 sjemeništaraca pet biskupija i pet sjemeništa. U školi djeluje 35 profesora, a od šk.g. 2009/2010. svi su laici, osim ravnatelja, dok su vanjski suradnici svećenici duhovnici.
Istaknuo je kako je u školi naglasak stavljen oko odgojne dimenzije razvoja učenika, a vjerska odgojna dimenzija je obogaćena raznim sadržajima. U školi se provodi i Glazbeno-literarno-humanitarna manifestacija “Advent na Šalati”, organizira se i Međunarodni natječaj “Bl. Ivan Merz” koji je posljednjih godina proširen i na građanske škole u Zagrebu, a u međunarodnom smislu na katoličke škole u BiH.
Učenici sudjeluju na studijskim putovanjima i hodočašćima, te volontiraju u Hrvatskom Caritasu i Caritasu Zagrebačke nadbiskupije. S ponosom je ravnatelj istaknuo kako su protekle jeseni učenici sudjelovali u raspravi u Europskom parlamentu u Strasbourgu s učenicima iz 17 zemalja Europske unije, a ovoga petka sudjelovat će na okruglom stolu u Hrvatskom saboru o temi “Zastupanje interesa hrvatskih građana u postupku donošenja odluka na europskoj razini”, kao jedna od 4 škole iz cijele zemlje.
Ono na što je škola posebno ponosna je uspjeh učenika na državnoj maturi te pri upisu na fakultete. U tom je kontekstu dao kratku statistiku posljednje tri godine, te istaknuo kako je najviše maturanata njih 50 odabrano Katolički bogoslovni fakultet, te 49 Pravni fakultet, odnosno 43 Filozofski, 13 Ekonomski, 11 Prirodoslovno-matematički, a deset nastavilo studij na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.
Dodatno oslikavajući život u gimnaziji, ravnatelj je istaknuo i brojna sportska natjecanja, kao i natjecanja za najbolji razred u znanju, kulturi ophođenja, najviše pročitanih knjiga.
Tijekom svečanosti podijeljena su priznanja učenicima za najbolji uspjeh, kao i za sudjelovanje na državnim, odnosno županijskim natjecanjima. Dodijeljene su i nagrade nagrađenim učenicima-sudionicima Međunarodnoga literarnog natječaja “Blaženi Ivan Merz”. Na natječaj koji je imao temu “U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim” ukupno je pristiglo 25 radova iz 12 škola republika Hrvatske i BiH.
U programu proslave sudjelovali su i mješoviti zbor NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić, školska glazbena skupina “Zlatne sablje”, kao i Antička dramska skupina koja je izvela predstavu “Piram i Tizma”, te Dramska skupina iz engleskog jezika s predstavom “The Missing Grade Book”.
Akademiji su uz sadašnje i nekadašnje učenike i njihove roditelje i profesore, nazočili i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Njezić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Stipe Zeba, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Zagreba Ivica Lovrić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Tonči Matulić. Svečanosti su nazočili i ravnatelji katoličkih škola u Hrvatskoj, kao i drugih zagrebačkih srednjih škola čiji su osnivači vjerske zajednice, te rektori i odgojitelji crkvenih odgojnih ustanova, kao i nekadašnji ravnatelj NKG-a o. Petar Galauner, DI, predsjednik UP Društva bivših učenika i djelatnika NKG-a mons. Lovro Cindori.
Pozdravljajući sudionike akademije uime grada Zagreba, Lovrić je izrazio radost postojanja te i drugih škola s katoličkim, odnosno kršćanskim predznakom, jer “moderno školstvo nastaje u okvirima Katoličke Crkve”. Istaknuo je kako se i u Zagrebu ta tradicija baštini stoljećima, a u konačnici ne bi bilo ni zagrebačkog, kao ni drugih sveučilišta da nije Katoličke Crkve.
Na kraju programa učenici su čestitali imendan kardinalu Bozaniću. Kardinal je uzvratio čestitkom za Dan škole i jubilej. Učenike je podsjetio kako su gimnazija oni, jer ulaze u rijeku koja traje tolika desetljeća. Isto tako, dio su velike zajednice od 200.000 katoličkih gimnazija i škola diljem svijeta, i one još veće zajednice od više od 45 milijuna učenika tih škola.
“Ponosni smo na ovu gimnaziju i na ostale naše katoličke i kršćanske škole. Ponosni smo, jer u vama ne gledamo samo sadašnjost, nego i ono što vi sanjate, na što imate pravo, jer vi ste pozvani da mijenjate, da učinite nešto da u gradu Zagrebu i u Hrvatskoj bude drugačije, bolje. Upravo to od vas očekujemo”, rekao je kardinal gimnazijalcima. U toj prigodi posvijestio im je što znači biti nadbiskupska, katolička gimnazija. To znači “da je ona pozvana da bude izvrsna. Zbog toga što je ona takva, ona želi uvijek razvijati onu temeljnu potrebu koja je u ljudskom srcu, ljudskoj duši, a to je potreba za znanjem i potreba za vjerom. To je odlika katoličke gimnazije. Želim vam da to razvijate u svom srcu, da u tome rastete, da budete ljudi koji ćete znati s ljubavi graditi bolji svijet. To su moje čestitke vama, vašim profesorima, djelatnicima, roditeljima i svima nazočnima”.