Zagreb: GRADONAČELNIK MILAN BANDIĆ I BL. IVAN MERZ

U povodu smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Postulatura bl. Ivana Merza prisjeća se i ujedno mu ovom prigodom javno zahvaljuje za nekoliko njegovih zalaganja u korist bl. Ivana Merza i  promicanja njegova poznavanja i štovanja.

 2012. g. – Gradonačelnik Bandić posjetio Dom bl. Ivana Merza u Rimu

Rim, Dom hrvatskih hodočasnika “Bl. Ivan Merz”

U prostorijama rimske Gradske uprave na Kapitoliju u Rimu  14. ožujka 2012.  gradonačelnici Rima i Zagreba, Giovanni Alemanno i Milan Bandić potpisali su  Izjave o namjeri za međusobnu suradnju između dva glavna grada – Rima i Zagreba. U srdačnom i prijateljskom ozračju, gradonačelnici su razgovarali o sve većoj ulozi gradova u povezivanju regija i država, a Zagreb i Rim svoju će suradnju jačati posebno na području kulture, povijesne baštine, sporta, urbanističkog i tehnološkog razvoja, gospodarstva, javnih radova, javnog prijevoza, zaštite okoliša, obrazovanja i turizma.  Istoga dana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetio je također i Dom hrvatskih hodočasnika „Bl. Ivan Merz“ u Rimu u prijepodnevnim satima gdje ga je srdačno dočekala uprava i osoblje Doma.

www.domuscroata.com

U pratnji hrvatskog veleposlanika pri Italiji, Tomislava Vidoševića, gosp. Bandić se u Domu zadržao više od sat i pol. Pomno je razgledao cijeli Dom i sve njegove prostore koje mu je pokazao i tumačio utemeljitelj Doma, hrvatski isusovac o. Božidar Nagy, SJ.  Na kraju razgledavanja gradonačelniku i njegovoj pratnji  priređen je domjenak u blagovaonici Doma. Gradonačelnik je, ostavši impresioniram veličinom Doma, njegovom urednošću te funkcionalnošću i brojnim umjetninama kojima je Dom ukrašen, obećao je pomoć grada Zagreba za njegovo konačno dovršenje.  Prije odlaska gosp. Milan Bandić upisao je u Knjigu posjetitelja Doma ove riječi:

“Istinska hvala za sva dobra djela i čine što ih u ovom Hrvatskom hodočasničkom domu svjedočite već 25 godina. Obveza je svih odgovornih ljudi da pomognu ovaj Dom pa će to učiniti i Grad Zagreb – jer djela govore više od riječi. – Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. – Rim, 14. 3. 2012. g.” Opširnije pogledajte OVDJE.

   

Na fotografiji: Gradonačelnik Milan Bandić, hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević zajedno s osobljem Doma prigodom gradonačelnikovog posjeta

 2014. g. – Gradonačelnik odobrio spomen-obilježje u Gradskoj knjižnici gdje je stanovao bl. Ivan Merz


Starčevićev dom (danas Trg Ante Starčevića br. 6, nasuprot Glavnog kolodvora u Zagrebu) u kojem je stanovao bl. Ivan Merz na 2. katu (lijevo).

Zahvaljujući susretljivosti i odobrenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića 5. ožujka 2014. Postulatura bl. Ivana Merza postavila je njegovu spomen-bistu u zgradi u kojoj je nekada stanovao bl. Ivan Merz dok je živio u Zagrebu, a danas su to prostorije Gradske knjižnice. Njegov stan nalazio se na drugom katu Starčevićevog doma, nekad Mihanovićeva ulica br. 2, danas Trg Ante Starčevića br. 6. U nekadašnjoj sobi bl. Ivana koja mu je bila i radna i spavaća, danas se nalazi studijska čitaonica Gradske knjižnice. Uprava Gradske knjižnice preimenovala ju je u: „Studijska čitaonica dr. Ivana Merza“ i označila istoimenom natpisom na ulaznim vratima.   Ispred ulaza u sobu, u za to već pripremljeni izložbeni prostor, postavljena je i stalna izložba objavljenih knjiga bl. Ivana Merza kao i knjiga o njemu.

   
Na fotografiji: bista Ivana Merza u njegovoj bivšoj sobi na Trgu Ante Starčevića br. 6, drugi kat. Lijevo od biste kroz prozor vidi se zagrebački Glavni kolodvor.

2016. – Gradonačelnik novčano pomogao izdavanje knjige „Apostol Kristov“ o bl. Ivanu Merzu

Braća ing. Domagoj i ing. Krešo Jakumetović iz Osijeka objavili su 2016. g. knjigu o bl. Ivanu u Merzu pod naslovom „Apostol Kristov – Ivan Merz“ koja sadržava njihove  pjesme i ostale lijepe tekstove o našem Blaženiku.   Za pokriće troškova tiskanja knjige obratili su se za pomoć i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandići koji se odazvao i velikodušno pomogao izdavanje ove vrijedne knjige.