Zagreb-Jelkovec: MOLITVENA ZAJEDNICA BL. I. MERZA OSTVARILA SVIBANJSKU AKCIJU „TISUĆU CVJETOVA ZA GOSPU“

U župi sv. Ivana Pavla II. u zagrebačkom naselju Jelkovec  uz podršku župnika vlč. Josipa Horvata već više od osam godina djeluje Muška molitvena zajednica bl. Ivana Merza (M.M.Z.). Zajednica je započela svoje djelovanje 10. listopada  2011., okupljanjem na molitvene susrete svakoga ponedjeljka u 19 s. Nakon dvije godine djelovanja 2013. godine za zaštitnika uzimaju bl. Ivana Merza i od tada nose naziv Muška molitvena zajednica bl. Ivana Merza (M.M.Z). Kroz svoje molitvene susrete nastoje upoznati duhovnost bl. Ivana i nasljedovati njegovu ljubav prema bl. Djevici Mariji kroz molitvu sv. krunice. Osobito ga žele slijediti u vjernosti prema papi i Crkvi i njezinu učenju. Članovi su međusobno povezani putem whatsapp-grupe gdje razmjenjuju duhovne sadržaje i poticaje; za vrijeme karantene uzrokovane koronom imali su i nekoliko on line molitvenih susreta.

Kako u Marijinu mjesecu svibnju još nisu bili ostvareni uvjeti za redovne molitvene susrete razmišljali su na koji način i nadalje graditi duh zajedništva te što bi kao zajednica u tom mjesecu mogli darovati Nebeskoj Majci, Kraljici svibnja. Slučajno im je u ruke došao jedan stari broj Glasila Postulature bl. Ivana Merza. U  njemu se spominje kako su  mladi Hrvati nakon veličanstvene posvete Srcu Isusovu 1900. godine hodočastili u Rim i Papi Leonu XIII. darovali  uvezanu veliku knjigu  s potpisima svih 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka koji su obavili posvetu. Uz tu knjigu darovali su Papi i  „duhovno cvijeće“ koje se sastojalo od brojnih djela pobožnosti, molitava, pričesti, žrtvica i dr. što su tijekom nekoliko mjeseci sakupljali i prikazivali za Svetoga Oca. Bilo je toga ukupno  1,189.500 raznih molitava i pobožnih djela. Popis toga „duhovnog cvijeća“ stavili su u zlatno srce i tako ga poklonili Papi koji je kasnije rekao da mu je to bio najdraži poklon što ga je primio te godine.

Taj divan događaj iz hrvatske prošlosti bio je poticaj  članovima M.M.Z. da ovoga svibnja nešto slično daruju Blaženoj Gospi. Odlučili su joj darovati veliki „cvjetni duhovni buket“ koji bi bio načinjen od raznih „cvjetova“, a cvjetovi  su bile pobožnosti prikazane njoj u čast. Evo tih „cvjetova“: 1. Molitva sv. krunice, – 2. Gospine litanije, – 3. Post, – 4. Sveta pričest ( duhovna i  sakramentalna), –  5. Čitanje Biblije (15 min).  Dogovor je bio da će se kroz mjesec svibanj truditi načiniti buket koji će sadržavati bar 1000 takvih duhovnih cvjetova.

U tu svrhu uz pomoć jednog prijatelja informatičara izradili su internetsku podlogu (site) na kojoj su tijekom mjeseca svibnja mogli upisivati svoje „cvjetove“ i pratiti koliko cvjetova trenutno sadrži njihov buket. Sistem evidencije je bio krajnje jednostavan. Bilo je potrebno kliknuti na određeni link nakon čega bi se pojavila Gospina slika  (slika „Gospe od puta“) čiji se original čuva u Rimu a kopija u kapeli Majke Božje Kraljice Hrvata na Sljemenu.

Klikom na  link koji glasi „Buket za Gospu trenutno sadrži“ pojavilo bi se 5 vrsta ‘cvjetova’- tj. pobožnosti od kojih će buket biti sačinjen. Klikom na određenu pobožnost koju je član zajednice obavio, brojčanik bi se podizao za jedan broj i buket bi dobivao jedan novi cvijet. Bitan je bio duh prikazanja kojim su članovi zajednice učinjene pobožnosti prikazivali Blaženoj Djevici Mariji za ljubav.

Tijekom mjeseca mogli su pratiti kako njihov buket sve više raste, a zajedno s njim i ljubav i privrženost Nebeskoj Majci. Posljednjeg dana svibnja buket je dosegao 1.147 cvjetova, i plan je tako bio ostvaren.

   

Svoj svibanjski hod s Marijom članovi zajednice zaključili su i okrunili obiteljskim hodočašćem na Sljeme na svetkovinu Duhova u nedjelju 31. 5. 2020. U sljemenskoj kapelici Majke Božje Kraljice Hrvata njih trideseta sudjelovalo je na svetoj misi u 12 s. nakon čega su svi zajedno izvršili čin posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu. Sa sobom su donijeli i veliki pravi buket cvijeća koji su ostavili u sljemenskoj kapelici uz sliku Marije Kraljice Hrvata kao uspomenu na ovogodišnji mjesec svibanj i duhovni buket koji su tijekom mjeseca sakupili i prikazivali Gospi.