Zagreb-Jelkovec: MOLITVENA ZAJEDNICA BL. IVANA MERZA PROSLAVILA ŠESTU OBLJETNICU

U župi sv. Ivana Pavla II. Jelkovec uz podršku župnika Josipa Horvata već šest godina djeluje Muška molitvena zajednica. Ova župa još nema svoje crkve pa se župljani okupljaju na liturgijska slavlja u atomskom skloništu kraj mjesne škole kao što se može vidjeti i na slikama.
Zajednica je Marijanskog karaktera, članovi se okupljaju oko Marije kao njezini sinovi,a temelj molitvenog susreta je molitva svete krunice na koju nas Gospa poziva u svojim ukazanjima u Fatimi čiju 100-tu obljetnicu slavimo ove godine.              Na molitvenim susretima svakoga ponedjeljka u 19h uz molitvu sv. Krunice čita se odlomak iz sv. Pisma, članovi iznose pred Gospodina svoje prošnje i zahvale, sjedinjuju se u molitvi i ljubavi prema sv. Ocu Papi, biskupima i svećenicima, te na kraju čitajući odlomak iz knjige don Gobija “Svećenicima Marijinim preljubljenim sinovima” vrše čin posvete Marijinom Bezgrešnom srcu.
Nakon dvije godine djelovanja (2013 g.) zajednica za svog zaštitnika uzima bl. Ivana Merza velikog zagovornika i zaštitnika mladih i vjernika laika. Od tada zajednica nosi naziv Muška molitvena zajednica bl. Ivana Merza, te nastoji sve više upoznati njegov lik i duhovnost , slijediti njegov primjer, otvarati se i utjecati njegovu zagovoru i širiti njegovo štovanje u župnoj zajednici.

       U znak zahvale Gospodinu, bl. Djevici Mariji i bl. Ivanu Merzu za obilje milosti i blagoslova u ovih 6 godina djelovanja zajednice, u četvrtak  12. 10. 2017. proslavljena je svečana sv. Misa koju je predvodio postulator kauze za proglašenje svetim bl. Ivana Merza pater Božidar Nagy. Tom prilikom blagoslovljena je i postavljena na štovanje nova slika bl. Ivana Merza, a uz nju na posebnoj postavljenoj polici župljani će moći pronaći materijale  o bl. Ivanu, knjižicu devetnice, svjedočanstva o uslišanjima njegovim zagovorom, a sve  kao poticaj na dublje upoznavanje njegove duhovnosti i širenje njegovog štovanja. Župljani su također imali priliku iskazati štovanje relikvijama b. Ivana koje je za ovu priliku donio postulator kauze pater Božidar Nagy. Nakon sv. Mise bilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu koje su predvodili i animirali glazbenom pratnjom uz gitaru članovi molitvene zajednice s naglaskom na duhovnosti bl. Ivana, te njegovoj ljubavi prema Kristu,  Euharistiji, Svetom Ocu Papi i Crkvi, bl. Djevici Mariji.Bila je to prilika da se Molitvena zajednica zajedno sa širom župnom zajednicom još vise približi osobi bl. Ivana, te iskuse zajedništvo općinstva svetih i  Božju prisutnost u svojim izabranicima svecima i blaženicima od kojih je jedan od najizvrsnijih primjera bl. Ivan Merz.
Vladimir M.
voditelj zajednice