Zagreb: MEĐUNARODNI LITERARNI NATJEČAJ „NAGRADA IVAN MERZ“ – 19. III. 2015.

I ove je godine Nadbiskupska klasična gimnazija iz Zagreba organizirala literarni natječaj „NAGRADA IVAN MERZ“. Na natječaj je pristiglo 30 radova iz srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Komisija u sastavu prof. Gabelić, prof. Jakovljević, prof. Jurak, prof. Pintar i prof. Paripović pročitala je i ocijenila sve radove. Nakon zbrajanja bodova, rezultat je sljedeći:

Prvo mjesto osvojila je MATEA PAVIČIĆ, 3. c, Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu.

Drugo mjesto dijele DORIS JAGARINAC, 3. raz., Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici i MARTINA STIJEPIĆ, 4. raz., Katolički školski centar Sarajevo, Srednja medicinska škola.

Treće mjesto dijele: IVANA GOJEVIĆ, 1. a, Nadbiskupska klasična gimnazija iz Zagreba i JELENA JURIĆ, 3. raz., XII. gimnazija, Zagreb.

Nagrada IM-Salata-2

Tema za ovogodišnji natječaj bila je jedna misao koju je bl. Ivan Merz zapisao u svome Dnevniku na talijanskom bojištu za vrijeme Prvoga svjetskog rata kad je jednom talijanskom zarobljenom vojniku pomogao kad je bio ranjen. Ta njegova misao glasi: Učiniti djelo ljubavi čovjeku koji trpi temelj je svakoga duševnog života.

         Dodjela nagrada upriličena je prigodom proslave Dana škole koji je Nadbiskupska klasična gimnazija slavila na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka. Nagrade je podijelio p. Božidar Nagy, postulator za kanonizaciju bl. Ivana Merza. Uz novčani prilog nagrađeni učenici dobili su svatko po jedan svezak Sabranih djela bl. Ivana Merza.                                                            Nagrada IM-Salata-1

—————————————————————–

 

U nastavku donosimo ovogodišnji prvonagrađeni rad. Napisala ga je MATEA PAVIČIĆ, 3. c, iz Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.

 

UČINITI DJELO LJUBAVI ČOVJEKU KOJI TRPI

TEMELJ JE SVAKOG DUŠEVNOG ŽIVOTA

Od samog početka utkana je u čovjeku sreća što se javlja za svakog vedrog dana, ljutnja što dolazi iz tame i ljubav što se krije u svakoj našoj pori. Utkana je potreba za pomaganjem onima kojima je to potrebno i spoznaja da dobra djela treba činiti drugima.

Na nama je da shvatimo koliko velik dar krijemo u sebi. Stvoreni smo kako bismo iz dana u dan mogli tražiti ono dobro u ljudima, kako bismo mogli spoznati da nismo sami, da je i drugima potrebno ono dobro u nama. Svakim jutrom tu dobrotu treba buditi, osjećati i dijeliti s drugima. Svakog je dana treba njegovati i nadograđivati. Svijest o tome koliko je divno pomagati treba izdići u neku drugu dimenziju, daleko od gomile što okreće glavu, materijalnih vrijednosti što promiče današnje društvo i kratkotrajnih zadovoljstava što ne ostave traga. Ono što se razvija u nama kada pomažemo i pružamo ljubav drugome najsnažniji je i najvrjedniji osjećaj. Toliko je snažna ta struja dobrote što se širi cijelim našim bićem, ispunjava sve praznine i gradi temelj našeg duševnog života. Gradi nas kao čovjeka, kao osobu koja pomaže. Sva je ljepota ovog vremena skrivena, upravo u djelima ljubavi, skrivena je u onim iskrenim riječima što kažu hvala i toplom osmijehu koji jednostavnom, zakrivljenom linijom predstavlja najljepšu moguću nagradu i priznanje. Učiniti djelo ljubavi znači pomoći, dati ono najbolje od sebe za drugoga, saslušati, pružiti ruku, biti potpora, a ne očekivati ništa zauzvrat. Tek kada naučimo cijeniti mir što se u nama budi pružajući pomoć drugima, moći ćemo reći kako smo spoznali pravu bit dobrih djela, djela ljubavi. Činiti dobro onome koji trpi oplemenjuje svaki djelić našeg tijela. Čvrst je to temelj na kojem počiva ono što se zove biti čovjekom, krenemo li graditi duševni život od te točke koja se neprestano isprepliće s drugim životnim pričama i iskustvima naši temelji će biti snažni, baš kao i osobnost koju ćemo najbolje sagraditi pružajući ljubav drugima. Ne znam postoji li ljepši osjećaj od onoga kada znaš da si nekome potreban, netko te negdje na ovoj planeti treba. Netko tamo daleko ili ovdje blizu, žudi za tvojom ljubavlju i ti, da baš ti, stvoren si da pomažeš. Nikada se nemoj udaljiti od tog čudesnog poziva što prije svega, pomaže tebi. Pomoći onome koji trpi znači biti svjestan svoje uloge i važnosti u ovome svijetu. Otvorena srca prihvati taj poziv i sve one trenutke blagostanja i mira što dolaze s njim jer učiniti djelo ljubavi čovjeku koji trpi temelj je bez kojeg nismo potpuni.

Matea Pavičić