Zagreb: MISAO BL. I. MERZA U KNJIZI „OSNOVE KOZMONAUTIKE“

Povodom 60. godišnjice prvog leta čovjeka u svemir, tj. 60-e jubilarne godišnjice spomena na let Jurija Gagarina u svemir, tvrtka Elevon tehnologije iz Zagreba izdala je knjigu „OSNOVE KOZMONAUTIKE I SVEMIRSKIH LETJELICA – Izazovi za prvi odred sovjetskih kozmonauta“. Knjiga je koncipirana u dva glavna neovisna dijela. Dok prvi dio obuhvaća elemente kozmonautike i općenito orbitalne mehanike i primjene na svemirske letjelice te satelite i raketoplane u užem smislu, u drugom dijelu obrađena je problematika izbora prvog sovjetskog kozmonauta. Knjiga obiluje nikad viđenim jedinstvenim fotografijama, a ista je već prepoznata kao vrijedno i jedinstveno djelo te do sada slična tematika u Hrvatskoj nije obrađivana.

Na knjizi su sudjelovali aktualni kozmonauti, kao i drugi pojedinci iz različitih sfera djelovanja u Hrvatskoj i Ruskoj Federaciji.

Ovo je već druga knjiga u našem izdanju u kojoj se na čudesan način našao naš dragi blaženi Ivan Merz. Iako tematika kojom se bavimo korespondira zrakoplovnoj i svemirskoj tehnici, čitatelj bi se mogao zapitati kakve veze s tim ima bl. Ivan Merz? Upravo njegova svestranost i temeljitost u školovanju te općenito djelovanje kroz život prožeto potpunim predanjem Bogu, dovela ga je do toga da u svojim bogatim dnevničkim zapisima zabilježi i ovu misao:

„Bože, koliki li je svemir: sve svijetli, sve se kreće, a čovjek, sve to misli.

Kuda to vodi? Zašto čovjek ima tijelo, kad je on u biti duša? Zašto? Kuda? Kako? Vječne tajne.“  (Ivan Merz, Dnevnik, B.Luka, 2. 3. 1914.)

Upravo ove vječne tajne inspirirale su nas da ovaj Ivanov zapis navedemo u predmetnoj knjizi te se s istima čitatelj susreća na početku knjige.

Detaljnije informacije o knjizi mogu se naći na ovoj internetskoj adresi:
možete na web stranicu staviti i web-adresu gdje se info o knjizi nalazi:
http://www.elevonteh.com/hr/izdavastvo/

Ing. Danijel Vuković

IZDAVAČ: Elevon tehnologije
Urednik: Ante Radonić
Autori: Magomed Tolboev, Mihail Agafonov, Dorijano Mohorović, Danijel Vuković
Recenzent: Sergej Zaljotin
ISBN: 978-953-48597-0-4
Broj stranica: 129 (tisak u boji)
Datum izdavanja: 12. 4. 2021.
Cijena pojedinačnog primjerka knjige: 150 kn + PDV (s uključenom dostavom unutar Hrvatske)
Kontakt za narudžbu: Danijel Vuković, M: +385 98 882299, E: [email protected]