Zagreb: NADAHNUĆE BL. IVANA MERZA – USKRS FEST 2008

Prvi Uskrs fest održan je na Bijelu nedjelju 1979. g. Bilo je to ostvarenje nadahnuća bl. Ivana Merza nakon proslave 50. obljetnice njegove smrti koja se održala za blagdan Krista Kralja 1978. a na kojoj su nastupili brojni mladi koji su već tada bili organizirani u raznim župskim vokalno instrumentalnim sastavima. U želji da se tim mladima omogući i nadalje kreativnost na području duhovneben_hur_22.jpg glazbe, te njihovo javno nastupanje i pokazivanje javnosti njihova umijeća, postulator Ivana Merza,  o. Božidar Nagy predložio je da se svake godine organizira jedna smotra-festival duhovne glazbe i da to bude upravo na drugu Uskrsnu ili Bijelu nedjelju kako bi stvaralaštvo mladih na području duhovne glazbe bilo usmjereno na to da se pjesmom i glazbom slavi Kristovo uskrsnuće. Pod pokroviteljstvom tadašnjeg Katehetskog centra Zagrebačke nadbiskupije o. Božidar Nagy sa svojim suradnicima organizirao je prvi Uskrs fest 1979. Tada se zvao Festival duhovne glazbe poezije i ritmike. Ideja je prihvaćena, Uskrs fest je zaživio i održao se sve do danas postavši naš najveći najvažniji festival duhovne glazbe.
——————————

Od Uskrs festa 2008. biografija riječke grupe ‘Ben Hur’ bogatija je za pobjedu na ovom najstarijem i najznačajnijem festivalu duhovne glazbe Crkve u Hrvata. Na Uskrs festu održanom u nedjelju navečer u Zagrebu u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ u vrlo dobroj konkurenciji 20 različitih i u velikom dijelu originalnih skladbi ‘Ben Hur’ je pobjedio s pjesmom ‘Isuse, dođi’. Benhurovci su također osvojili nagradu po izboru izvođača, a njih je bilo, vrijedno je spomenuti, više od 200.
Uz ovaj glazbeni sastav koji njeguje duhovi etno, drugo mjesto je osvojila debitantica također iz Rijeke Katja Budimčić s pjesmom ‘Isus šalje nadu’ i kao treći pokazali su se po odabiru žirija mladi iz Subotice VIS ‘Proroci’. Otpjevali su pjesmu ‘Sa svjetlom u duši’.
Po izboru tjednika ‘Glas Koncila’ nagradu za najbolji tekst osvojila je pjesma ‘Moj put’ u izvedbi Splićana iz glazbene skupine ‘Navjestitljelji’, a po izboru slušatelja Hrvatskog katoličkog radija i drugih radio postaja najbolji su bili šibenski ‘Laudantes’ i zagrebački ‘Messengers’ sa zajedničkom izvedbom ‘Oče naša’. Posebnu nagradu za 40 godina pjevanja Bogu i ljudima i 30 godina diskografije dobio je fra šimun šito č†orić.
„Mi smo jednostavno presretni. Evo čim smo nastupili i nakon gromkog pljeska publike mi smo rekli ‘to nam je dovoljno’. Na tonskoj probi drugi izvođači su pjevali našu pjesmu. I tada smo rekli ‘to nam je dovoljno, više nam stvarno nište ne treba’. Evo Bog nam je dao da pobjedimo i zato hvala Bogu i hvala svima koji su prepoznali našu pjesmu“, rekao je Ivan Heler, voditelj pobjedničkog sastava ‘Ben Hur’.

ben_hur_33.jpg Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovački i sirijemski biskup Marin Srakić prilikom predaje nagrade pobjednicima naglasio je kako su upravo najveći dokaz da je Crkva mlada izvođači na Uskrs festu 2008. kao i na svim drugim brojnim festivalima duhovne glazbe. „Mladima ne pripada budućnost, oni su dio sadašnjosti. što bismo mi bez mladih, koji su iskra nade i radosti.“ Tu iskru su zapalili i za vrijeme pjevanja pjesama, a prva iskra svega toga zapaljena je na prvom Uskrsu, rekao je predsjednik HBK i pozvao mlade na Susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu 26. i 27. travnja, 2008. Susret je ovom prigodom predstavljen i izvedbom himne ‘Postojani’ i pozivom vlč. Damjana Korena, povjerenika za pastoral mladih Varaždinske biskupije, da se prijave za varaždinsko događanje jer se još uvijek može naći pokoje slobodno mjesto. A i autobus.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pak predavajući nagradu drugoplasiranoj Katji čestitao je organizatorima Uskrs festa. „Uskrs fest, radost, pjesma. Oni idu zajedno jer Uskrs je blagdan radosti. To potvrđuju i evanđeoski izvještaji u kojima su svi, koji su sreli Isusa nakon uskrsnuća, osjetili ‘srca ispunjena radošću’.“ Vjernik je čovjek radosti, a to smo posebno doživjeli večeras, po pjesmama, rekao je kardinal Bozanić i pozvao mlade da budu nositelji radosti u Hrvatskoj i svijetu.
U ime glavnog sponzora večeri grada Zagreba Stipe Zeba, gradonačelnikov savjetnik, dok je predavo nagradu trećeplasiranim Subotičanima, apelirao je ‘neka Uskrs fest bude alternativa sve izraženijem nasilju među mladima i neka obuzda uzavrele duhove’.
Podsjetimo, u konkurenciji 68 prijavljenih skladbi, dvije komisije, glazbena i tekstualna, odabrale su dvadeset skladbi koje su se izvelele u nedjelju na Festivalu. To su abecednim redom Anastasia (Vjerujem u Tebe), Ben Hur (Isuse, dođi), Bogoslovski band (Na obali), Bruno Krajcar (Hvalospjev majci), Damask (Nauči me da ljubim Isuse), Frama široki Brijeg (Nepozvana žena), Ivo šeparović (Raspeta ljubavi), Jeshua (Bez tebe), Katja Budimčić (Isus šalje nadu), Laudantes i The Messengers (Oče naš), Martina Matić (Molitvom i pjesmom), Misterij (Uskrsnuo je), Navjestitelji (Moj put), Navještenje (Nađeni Boga), Patrizia Sfettina (Čudnovat Ti si Duše Sveti), Siniša Česi i Prečisto srce (Sine Davidov), Sperantes (Franjo), VIS Mihovil (Zagrljaj ljubavi), VIS Proroci (Sa svjetlom u duši) i Zakon neba (Susret). Izvođači su iz Velike Gorice, Berna, Dugog Sela, Pule, Zagreba, šibenika, Splita, Subotice, Zadra, širokog Brijega, Novog Marofa, Rijeke, Pule i Rovinja.

ben_hur_44.jpg Organizator Uskrs festa 2008. su Odbor HBK za mlade i Hrvatski katolički radio. Glavni medijski pokrovitelj bio je tjednik ‘Glas Koncila’. Festival su pratile i televizije: HRT, Z1, RiTV, Televizija Jadran i CMC. Agencije: IKA i KTA. Radija: Radio postaja Mir Međugorje, Radio Vukovar, Primorski radio, Narodni radio, Radio Marija Bistrica i Radio postaja Vrhbosna. Tiskovine: Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog, Katolički tjednik, Vukovarske novine, Hrvatsko slovo i Narodni list. Portali: T-portal, Duhovna scena, Veritas Magnificat anima mea Dominum, Postulatura Ivana Merza i Katolici na Internetu.
Program su vodili Diana Samardžić, novinarka i voditeljica na HKR-u i Dragan Soldo, urednik i voditelj na Radio postaji Mir Međugorje.