Zagreb: „ORLICE“ U ŽUPI BLAŽENOG I. MERZA U ŠPANSKOM

Blaženi Ivan Merz napisao je jednom kako se čovjek, brinući se za svoj opstanak ranije, bavio lovom, poljodjeljstvom i na taj način gibao svoje tijelo. Tako je svoje tijelo zapravo učinio sposobnim služiti duši. Stvoritelj nam je i dao rad kao dar.  Danas, međutim, veliki dio ljudi ne mora raditi na polju i udaljen je od rada na zemlji. No našem je tijelu potrebno gibanje kako bi se sačuvalo zdravo tijelo koje će moći služiti duši. Merz savjetuje kako je tjelovježba dobra zamjena za tjelesni rad koji je izostao u modernom društvu.

Skupina žena u župi blaženog Ivana Merza u Španskom, prepoznala je potrebu tjelovježbe o kojoj govori bl. Merz. U rujnu, 2017. godine pokrenule su vježbanje u prostorijama Dječjeg vrtića „Sunčana“ dva puta tjedno, pod vodstvom diplomiranih kineziologinja Borislave Cindrić i Kristine Rebić. Inspirirane bl. Merzom i njegovim radom u Hrvatskom orlovskom savezu nazivaju svoju grupu „Orlice“. Vježbanjem razvijaju tjelesnu snagu, jačaju volju i oplemenjuju duh. To im kasnije omogućuje zauzetije služenje u obitelji i na radnom mjestu.

Uz Hrvatski orlovski savez za vrijeme djelovanja bl. Ivana Merza paralelno je postojala i ženska grana Orlovske organizacije pod nazivom SVEZA HRVATSKIH ORLICA. One su se također bavile tjelovježbom prema programu Orlovske organizacije. Stoga je i ova skupina žena za svoju grupu izabrala upravo taj naziv „Orlice“. A to je označeno i na njihovim majcama u kojima dolaze na vježbanje i koje vidimo ovdje na njihovim slikama.

Blaženi Ivan također je još napisao: „Isto tako drugi neposredni cilj tjelesnoga odgoja mora ići za tim da duša upravo nesvijesno vlada tijelom. Tijelo mora biti tako oduhovljeno da skoro bez napora izvodi ono što duša hoće. Mi nismo na svijetu da svladavamo tijelo, već da služimo Bogu, a Bogu ćemo bolje služiti čim je više duša u stanju nesvijesno vladati tijelom.“