Zagreb: OSN. ŠKOLA “DR. IVAN MERZ” U ZAGREBU PROSLAVILA DAN ŠKOLE

U utorak 8. svibnja u 19 sati, otvorena je izložba likovnih radova učenika ove škole. Izloženo je više od 28 radova.
U srijedu, 9. svibnja s početkom u 19 sati, učenici su održali koncert ozbiljne glazbe. Petnaest učenika pokazali su plodove svoga marljivog vježbanja.
Sam Dan škole,  u četvrtak, 10. svibnja. obilježen je mnogobrojnim aktivnostima. Već u 8,30 održana su prva sportska natjecanja učenika razredne nastave, koji su uz potporu svojih učitelja i roditelja pokazali veliku spretnost i brzinu. školu je prijepodne pohodio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorivši novouređeno igralište koje je grad financijski pomogao da se uredi.
U 10 sati na svečanoj sv. misi u Bazilici Srca Isusova,  koju je predvodio župnik o. Franjo Korade okupilo se mnoštvo učenika i djelatnika škole, da bi svojom pjesmom što ljepše i svečanije proslavili blagdan blaženog Ivana, čije ime njihova škola nosi.
Nakon svečane sv. mise održana je u školskom dvorištu školska priredba. Nakon uvodnog pozdrava voditelja Gorana Perutovića i Mirte Statić, zbor Učiteljskog fakulteta, obučeni u bordo toge,  pod ravnanjem prof. Diane Atanasov Piljek izveo je hrvatsku himnu.
Nakon pozdrava ravnatelja prof. Zvonka Piljeka i državnog tajnika dr. Nevia šetića iz Ministrastva prosvjete, postulator o.  Božidar Nagy održao je kratko izlaganje o životu i radu bl. Ivanu Merzu, istaknuvši njegovu aktualnost za naše vrijeme.  Potom je slijedilo svečano otkrivanje poprsja bl. I. Merza, što je prvo javno djelo mladog umjetnika Vida Vučaka.  Veliki zbor i tamburaši izveli su pjesmu "Do nebesa nek se ori". Učeničke radove na Merzovu misao " U svakoj je ljudskoj duši težnja za nečim velikim" čitale su učenice 7. i 8. razreda Antea Grizelj i Mirta Stantić, dok je osmašica Petra Buljan pročitala sastav na temu  misli bl. Ivana Merza "Volim čovječanstvo, volim male, nepoznate ljude koji na svojim leđima nose sav teret historije."
Veliki zbor potom  je izveo Schubertovu " Heilig" i" Nuhu Chonga Safina" (Noina arka).

Na pozornicu potom  ponovno dolaze učenici sa svojim refleksijama na mnogobrojne teme kojima se bavio bl. Merz, pa tako Sara Martinović čita komentar na poznatu Merčevu misao  iz njegova dnevnika "Kojom li brzinom ta neizmjernost juri i okreće se, a čovjek sve to misli. Kuda to vodi? Zašto čovjek ima tijelo, kad je on u biti duša? Zašto? Kuda?Kako? Vječne tajne." Ana Cvrlje čudi se s Merzom "Bože, koliki je svemir: sve svijetli, sve se kreće", dok Mirna Trinki pokušava dati odgovor " U svakoj ljudskoj duši je čežnja za nečim velikim".
Nakon dubokih misli na pozornici ponovno nastupa školski zbor pod ravnanjem prof. Ane Mikić  te izvodi  Himnu Ivanu Merzu  „Hrvatskoj zemlji“ od Validžić-Glasnovića, i razdraganu pjesmu, simboličnog naslova "I Will follow him."
Priredba je završila dječjim sastavcima, također inspirirani Merzovim mislima. Tako Dora Jelavić  čita svoj komentar o Merčevoj misli  "Ovaj je život kratka faza nakon koje ćemo biti u vječnom nebu, u životu punom sjaja i boja".  Petra Sedinić i Lida Matić  razmišljaju o izjavi bl. Ivana Merza "Dan što ga čovjek posveti drugom nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za se, to su izgubljeni dani." I tako su još jednom djeca potvrdila da ime, djelo i misao Dr. Ivana Merza živi, da ono nije nipošto zaboravljeno.

Na kraju priredbe nazočnima se obratio i bivši ravnatelj prof. Ivica Аaković koji je istaknuo veličinu bl. Ivana Merza rekavši kako i ova današnja proslava Dana škole pokazuje kako bl. Ivan Merz živi i raste u srcima mladih i odraslih.
Nakon svečane priredbe, nastavila su se sportska natjecanja, ovaj put svoje su snaga odmjerili učenici viših razreda, također uz potporu svojih roditelja i nastavnika. Nakon uzbudljivih utakmica, u 13 sati održan je domjenak za sve prisutne.
U petak, 11. svibnja osnovna škola Dr. Ivan Merz otvorila je vrata svoje škole za sve zainteresirane roditelje, koji su se opet, barem na kratko, vratili u školske klupe.