Zagreb-Palma: PATER BOŽIDAR NAGY PROSLAVIO ZLATNI JUBILEJ – 50 GODINA SVEĆENIŠTVA I 60 GODINA REDOVNIŠTVA

Svečano misno slavlje predvodio je slavljenik o. Nagy u zajedništvu sa superiorom isusovačke Rezidencije o. Stipom Balatincem i vlč. Borisom Gavranom iz Austrije. Misa je služena u dvorani pastoralnog centra u Palmotićevoj ulici budući da je Bazilika Srca Isusova u fazi obnove nakon oštećenja koje je zadobila u potresu. Brojni vjernici koji nisu mogli stati u dvoranu pratili su slavlje preko razglasa iz dvorišta i vrta. Misnom slavlju osim rodbine i župljana župe Srca Isusova, pribivalo je i šest obitelji kao predstavnici Župe bl. Ivana Merza iz Španskog s kojom je slavljenik kao postulator od početka postojanja župe posebno povezan. Na slavlju su bili i predstavnici karizmatske zajednice Nanovo rođeni iz Botinca i muške molitvene zajednice bl. I. Merza iz Jelkovca te nedavno izabrani Veliki meštar Braće hrvatskog zmaja prof. dr. Mislav Grgić i maestro Josip degl’Ivellio. Na slavlju je bio i dr. Saša Ceraj, predsjednik Hrvatske olimpijske akademije, koji je inače svoju doktorsku disertaciju na zagrebačkom Sveučilištu napisao o Ivanu Merzu i Hrvatskom Orlovstvu, a mentor mu je bio slavljenik. U pozdravu na početku mise slavljenik je posebno pozdravio štovatelje bl. Ivana Merza s Filipina koji su u duhu bili povezani s ovim slavljem i koji su poslali kao dar zlatnu misnicu u kojoj je slavljenik služio misu. U svome pozdravu superior o. Balatinac istaknuo je kako je točno na taj dan prije 50 godina 4. srpnja 1971., a bila je toga dana također nedjelja, o. Božidar Nagy slavio mladu misu u Župi sv. Mihaela u Zagrebu, a zaredio ga je 27. lipnja 1971. kardinal Franjo Kuharić. Superior je također naglasio da o. Božidar uz ovaj jubilej slavi ove godine i 60. obljetnicu redovništva u Družbi Isusovoj. Na početku mise slavljeniku su čestitala djeca iz župe Srca Isusova pod vodstvom č. s. Mariele Žuro koja je vodila i pjevanje sa svojim zborom tijekom misnoga slavlja.

U propovijedi o. Božidar usredotočio se na dvije temeljne ideje. Najprije je objasnio kako je svoje svećeništvo stavio u kontekst otajstva Kristove Crkve te je rekao: „Kad govorimo o postojanju i djelovanju Katoličke Crkve kroz povijest kojoj danas pripada samo 17 % od ukupnog stanovništva koje danas živi na Zemlji, onda ne možemo, a da se ne prisjetimo činjenice kako je hrvatski narod s Božje strane privilegiran. Naime već 14 stoljeća naš narod pripada jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi koja je utemeljena na Petrovoj stijeni, koja je sačuvala cjelovitost vjere i puninu Božje objave i sakramenata kao sredstava spasenja, a među njima je upravo Kristovo svećeništvo koje to djelo spasenja i posvećenja duša u Kristovo ime nastavlja kroz stoljeća. Mi Hrvati s pravom se ponosimo da smo prvi od slavenskih naroda primili krštenje, kako je to često znao spominjati sv. papa Ivan Pavao II. u svojim govorima“. Slavljenik je potom naglasio kako se u tu cijelu divnu božansku stvarnost Katoličke Crkve koja postoji na svijetu, kao i u našem narodu, uklapa i ovih njegovih pedeset godina služenja Božjem narodu po Isusovu pozivu. On je samo jedan od 414.000 danas živućih i službujućih svećenika pozvanih od samoga Krista Gospodina da surađuju s njime u spasenju i posvećenju ljudskoga roda. Potom je o. Nagy posebno naglasio: „I upravo ono što bih želio da najprije ponesete s ovoga slavlja jest posviješćena činjenica naše pripadnosti Katoličkoj Crkvi, a koju pomalo zaboravljamo i mislimo da tako mora biti, a ne mora jer je to čisti dar Božji. I stoga trebamo svakoga dana zahvaljivati Bogu za dar svete katoličke vjere u kojoj smo rođeni, odrasli, odgojeni kao djeca jedne svete katoličke i apostolske Crkve, u kojoj nam njezini svećenici od Krista pozvani naviještaju svjetlo Evanđelja, dijele svete sakramente za vječno spasenje, pokazuju pravi put prema vječnom životu“.

Drugi dio propovijedi slavljenik je posvetio tumačenju svoga svećeničkog gesla koje je odabrao još za mladu misu i sada ga potvrdio i na zlatnoj misi, a to su Isusove riječi upućene apostolima prije njegova Uzašašća: „I bit ćete mi svjedoci!“. Riječ „svjedočiti“ u svim svojim gramatičkim oblicima pojavljuje se čak 34 puta u Djelima apostolskim. Stalno se navodi kako su apostoli svjedočili za Isusa, bili njegovi svjedoci pred narodom, za njega davali svjedočanstvo pred židovskim prvacima i sinedrijem itd. Slavljenik je istaknuo kako je i on svoje svećeništvo za koje je dobio poziv još u svojoj sedamnaestoj godini shvatio i živio najprije kao davanje svjedočanstva za Krista raspetog i uskrslog kao što su to činili apostoli. Na kraju propovijedi slavljenik je zahvalio svima koji su se molili i izmolili njegovo ozdravljenje tako da je zajedno s njima sada mogao zahvaliti Bogu za dar svoga svećeništva i za ponovno zadobiveno zdravlje.

Vlč. Boris Gavran iz Austrije na kraju misnog slavlja na poziv o. Božidara uputio je nekoliko riječi prisutnim vjernicima: ” Zahvalan sam Bogu za ovu milost 50 godina svećenstva tj zlatni jubilej Pater Božidara Nagy DI što je blagoslov za sve nas. Moja radost u srcu i divljenje je još veće zbog vremena u kojima je Pater služio i službi koje je obavljao što resi te godine služenja na poseban način. Naše prijateljstvo je u konačnici počelo preko Posvete mladih hrvatske Presvetom Srcu Isusovu 1900., a do nje nas je doveo Pater Anton Puntigam SJ austrijski Isusovac koji je idejni začetnik te Posvete i čiji smo znanstveni simpozij skupa pred austrijskom publikom i P. Puntigamovom rodbinom u bečkom Kardinal König Hausu početkom svibnja 2019. održali i predstavili njegovu osobu te posvetu i značenje njegovog djelovanja u Hrvata. Taj dan urodio je plodom jer je pokrenuo i mnoge druge projekte među njima i moj apostolat oko promicanja štovanja presvetog Srca Isusova na zapadu. Za uspjeh u mom apostolatu mogu zahvalim osim Presvetom Srcu Isusovu i današnjem slavljeniku koji je prepoznao važnost te mi prenio svoje iskustvo o apostolatu štovanja presvetog Srca Isusova.

Misno slavlje završilo je pjevanjem pjesme posvetnice Do nebesa uz najavu da se za Svetu jubilarnu godinu 2025. već sada počinje s pripremama obnove posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu po uzoru na onu prvu posvetu iz 1900. g. kada je 160.000 hrvatske mladeži obavilo tu posvetu, a o čemu je objavljena posebna Spomenica čije je reprint izdanje nedavno izišlo iz tiska.

O. Božidar Nagy rođen je u Bedekovčini 1941. Gimnaziju je završio u Slavonskom Brodu. Nakon jedne godine studije na zagrebačkom Sveučilištu stupa 1961. u isusovački red. Filozofiju i teologiju studira na Papinskom sveučilištu Gregorijani. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 1971. U Rimu je doktorirao radnjom „Ivan Merz čovjek vjere i odgojitelj za vjeru“. Tijekom svećeničkog života obnašao je razne službe. Bio je vjeroučitelj srednjoškolaca i studenata u Bazilici Srca Isusova, urednik Hrvatskog programa Radio Vatikana, dušobrižnik za Hrvate u Parizu, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza i vicepostulator kauze Petra Barbarića. Osim raznih knjiga koje je objavio pokrenuo je izdavanje i Sabranih djela bl. Ivana Merza od kojih je do sada izašlo već šest svezaka.