Zagreb: PROSLAVA 120. OBLJETNICE ROĐENJA BL. IVANA MERZA NA HRV. KAT. SVEUČILIŠTU

Hrvatsko katoličko sveučilište i Postulatura za  kanonizaciju bl. I. Merza proslavili su 19. prosinca 2016. g.  120. obljetnicu rođenja blaženog Ivana Merza euharistijom i svečanom akademijom. Misno slavlje u Sveučilišnoj kapeli, uz rektora dr. Željka Tanjića i postulatora p. Božidara Nagya predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica.
U homiliji je biskup Komarica podsjetio da je bl. Ivan rođeni Banjalučanin, apostol ne samo grada Zagreba, nego i cijeloga hrvatskoga naroda. ‘Prvi je naš hrvatski svjetovnjak uzdignut na čast oltara od strane najviših crkvenih autoriteta, papâ sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Postavljen je kao uzor katoličkoj mladeži i primjer vjernicima svjetovnjacima, i označen kao istaknuti lik i uzor angažiranog vjernika svjetovnjaka 21. stoljeća’, poručio je biskup Komarica.
U izjavi za medije biskup Komarica je naglasio da je Bogu istinski zahvalan što je mogao predvoditi liturgijsku proslavu nesvakidašnjega slavlja 120. obljetnice početka jednoga blagoslovljenoga života. ”Raduje me i što su se mnogi naši suvremenici, mogli bismo reći, zaljubili u njega, što su ga uzeli za osobni svjetionik na uzburkanom putu života, upravo onako kako je sveti papa Ivan Pavao II. rekao na beatifikaciji u Banjoj Luci: ‘Evo, stavljam vam ga kao uzor, kao putokaz, kao pomoćnika i suputnika u vašem životu.” 


Tom je prigodom biskup Komarica blagoslovio i sliku bl. Ivana Merza koju je u haškom pritvoru 2009. g. naslikao general Ante Gotovina, a ovom prigodom darovao Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Biskup je rekao da je znakovito da je general u pritvoru izabrao naslikati upravo Merza, podsjetivši da je i Merz bio u vrtlogu Prvoga svjetskog rata.
Nakon mise je na svečanoj akademiji predstavljena knjiga ‘Apostol Kristov’, autora braće Domagoja i Krešimira Jakumetović iz Vukovara.  Knjigu je izdao izdavač ‘U pravi trenutak’ iz Đakova upravo za 120. obljetnicu rođenja bl. Merza.